AnnonceLuk annonce
Skoler gør klar til selvtest blandt elever

23-03-2021

Rektor på Kalundborg Gymnasium, Peter Abildgaard, håber, at man fortsat vil beholde testcentret på Kalundborg Gymnasium, da han kan frygte, at der kommer store udfordringer med registreringen, hvis eleverne skal selvteste. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Efterskoler, gymnasier og erhvervsskoler forbereder sig på, at elever kan teste sig selv for COVID-19 efter påske.

Når elever på bl.a. efterskoler og gymnasier møder på skolerne tirsdag efter påske, får de efter planen mulighed for at teste sig selv for covid-19. Det er i hvert fald, hvad ungdomsuddannelser og efterskoler landet over er blevet bedt om at forholde sig og gøre sig klar til med virkning fra den 6. april.

Der ser ud til, at der skal testes efter samme model, som bruges af skoleelever i Østrig. Den udføres ved hjælp af en vatpind i næseborene. Selvtesten skal foretages af eleverne to gange ugentligt, og det gælder for elever, som har lov til fysisk at møde op på skolerne. Eleverne kan i stedet møde op med en negativ COVID-19 test fra et testcenter. Vælger eleven selv at stå for testen, kommer det til at foregå, mens en person holder øje med eleverne.

Karen Marie Bach Christensen, der er rektor på Allikelund Gymnasium er positiv indstillet, og mener ikke, at det vil skabe de store problemer, at elever skal selvteste: ”Vi er meget glade for igen at kunne gennemføre fysisk undervisning, og for at kunne bibeholde dette, så må vi jo følge de regler, der er givet. Det er selvfølgelig en ekstra opgave for gymnasiet – men i denne tid tænker jeg, det er en ok løsning. Jeg er helt sikker på, at vi godt kan håndtere den opgave, som jo ligger lidt i forlængelse af, at vi på nuværende tidspunkt skal se test hos de unge, som er under 72 timer gammel på ankomsttidspunktet på gymnasiet. De unge er gode til at håndtere forandringer, og jeg er sikker på, at de også vil kunne selvteste uden de større udfordringer. Hvis nogen elever synes, det er grænseoverskridende, så er eleverne jo velkommen til at blive testet, inden de møder op,” siger hun.

Ser en stor udfordring i korrekt registrering

Rektor på Kalundborg Gymnasium, Peter Abildgaard Andersen, mener også, at man nok skal klare den del, men han kan godt være bekymret for det sikringsmæssige, da registreringen højst sandsynligt skal foregå manuelt, og dermed kan der opstå fejl, ligesom det er tidskrævende.

”Vi har endnu ikke fået meddelelse fra regionen, men vi regner med at få materialet inden  påske. Vi tager den selvfølgelig på os, men håber også, at de forlænger vores testcenter. Der, hvor jeg tror, at vi får en udfordring er under selve registreringen, hvis det hele skal tastet ind manuelt. Jeg er bange for, at der opstår fejl, ligesom det er tidskrævende. Men vi må vi se, hvordan det går. Ydermere synes jeg, at det er lidt ulogisk, at vi nu må lukke de unge ind på skolen, inden de er testet, hvor de unge netop nu er testet, inden de kommer til skolen,” siger han.

Ordningen med selvtests omfatter ikke elever i grundskolen. Her er tests af børn under 12 år ligeledes ikke et krav, men en opfordring. Børn under 12 år kan endnu ikke blive testet med en lyntest hos de private udbydere, der tester for det offentlige, med den nye og kortere vatpind, da Sundhedsstyrelsen ikke har ændret anbefalingerne. Inden der gives tilladelse til selvtests, skal en lovbekendtgørelse på plads. Ydermere afventer Børne- og Undervisningsministeriet godkendelse af de allerede indkøbte testkits.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0