AnnonceLuk annonce
Elever fra Skolen På Herredsåsen har fundet ny bakterieart

28-01-2019

Skolen på Herredsåsen i Kalundborg har fundet hele to nye bakteriearter.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Verdens hidtil største indsamling af bakterier fra naturens planter, Masseeksperiment 2018, har resulteret i et opsigtsvækkende fund. På planteprøver, indsamlet af 25.000 danske skoleelever over to dage, har forskerne opdaget 10 hidtil ukendte bakteriearter, alle potentielt gavnlige mælkesyrebakterier. Skolen På Herredsåsen er en af kun to skoler, der har fundet hele to nye bakteriearter.

Skolen på Herredsåsen i Kalundborg og Strib Skole i Middelfart har som de eneste i landet fundet hele to nye bakteriearter. Ni klasser (8. og 9. kl.) fra Skolen På Herredsåsen har deltaget i eksperimentet, og i aften kommer skolelærer, Kirsten Noe og to elever fra skolen i TVØst kl. 19.30, ligesom de i morgen tidlig kommer en tur i studiet hos Go' Morgen Danmark, og fortæller om det sjældne fund. 

De nye arter, de har fundet, bliver nu klassificeret og navngivet med latinske artsnavne, der for eksempel kan afspejle det sted i Danmark, hvor eleverne har fundet dem. I Danmark bliver der normalt til sammenligning kun fundet 1 ny bakterieart årligt. De nye fund åbner muligheden for at udvikle helt nye, naturlige fødevarer og kosttilskud.

Fund vil vække opsigt i forskerverdenen

25.000 skoleelever var med til indsamlingen af planteprøver i naturen over hele Danmark, og det har givet overraskende resultater, der utvivlsomt kommer til at vække opsigt i den internationale forskerverden. Ud fra elevernes indsamlinger har forskere isoleret næsten 4.000 bakteriestammer, der efter nærmere analyse viste sig at indeholde over 50 rene, unikke bakteriestammer fra 10 helt nye arter af mælkesyrebakterier. 

”Håbet var at finde mindst 1 ny bakterieart. Fundet af hele ti nye arter er langt over forventning. Resultatet skyldes især, de mange skoleelevers systematiske og grundige indsamling af prøver. Vi har aldrig før haft mulighed for at arbejde med så stort et antal unikke prøver indsamlet med en sådan geografisk spredning. Vi har simpelthen lavet det mest omfattende øjebliksbillede af Danmarks naturligt forekommende mælkesyrebakterier nogensinde,” siger afdelingsleder i den bioteknologiske virksomhed Novozymes, Mads Bjørnvad.

Det naturvidenskabelige grundforskningsprojekt om sunde bakterier ved navn Masseeksperiment 2018 ”Jagten på de gode bakterier” er skabt i et samarbejde mellem Industriens Fond, Astra - Danmarks nationale naturfagscenter - og Novozymes for at sætte fokus på de naturvidenskabelige fag hos eleverne.

Siden forsøget i september 2018 har over 70 laboranter og forskere på Novozymes deltaget i analyser af prøverne. 

”De nye fund af gode bakterier kan være en skattekiste. Bakterier er en enorm ressource, og de kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Derfor er det fantastisk, at vi sammen med eleverne har fundet så meget, som aldrig før er set eller beskrevet,” siger Mads Bjørnvad.

Bakterier kan bruges i udviklingen af sunde og naturlige fødevarer og mangfoldigheden af bakterier har stor betydning for den videre forskning. Novozymes vil publicere de nye fund af bakteriearter videnskabeligt, og bakterierne vil blive stillet til rådighed i en offentligt tilgængelig stammesamling, en slags bakteriebank, som forskere kan benytte sig af. Mælkesyrebakterier findes på overfladen af planter omkring os og er særdeles gavnlige og sunde for mennesker og dyr. Der findes omkring 22.000 beskrevne arter, og de kan bruges til for eksempel sygdomsforebyggelse, bedre fødevarekvalitet og til produktion af naturlig fodertilsætning til dyr. 

Novozymes har i anledning af fundene udviklet et interaktivt Danmarkskort, hvor eleverne kan se deres egne fund og sammenligne dem med andre elevers fund. 

Link til Danmarkskort www.bacteriadanica.dk

Læs mere om eksperimentet på www.masseeksperimentet.dk Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0