Skjulte skatte på Bispegården

J.Th. Lundbye er som dyremaler især kendt for sine billeder af køer. Men her har han indfanget en kat med bytte. Det privatejede billede vises på udstillingen på Bispegården. Foto: Narayana Press.

Lundbye Kunstfestival i Kalundborg tager hul på anden halvleg med et tæt pakket program i weekenden 7.-8. august.

De var meget forskellige personligheder, men de var venner og arbejdskammerater, og de satte et stærkt præg på sidste del af den periode i 1800-tallet, vi kalder den danske guldalder.

Ven- og arbejdsfællesskabet mellem Johan Thomas Lundbye, Lorenz Frølich og Peter Christian Skovgaard er et hovedtema for sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg, og det bliver foldet ud i festivalens anden halvleg.

Den bliver skudt i gang, når billedkunstneren Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af J.Th. Lundbye lørdag middag den 7. august bliver afsløret ved Kaalund Kloster på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Allé og Klosterparkvej. Skulpturen bliver straks efter overdraget af Holger Prehnum fra festivalarrangøren, Lundbyekomitéen, til Kalundborgs borgere, repræsenteret  ved borgmester Martin Damm.

Unik udstilling

Efter skulpturindvielsen åbner festivalens hovedudstilling ”Tre venner” på Bispegården med cirka 160 privatejede billeder af Lundbye, Frølich og Skovgaard. Der er skitser, tegninger, akvareller, tryk og malerier, og de fleste af dem har ikke været vist offentligt før.

Meningen har ikke været at præsentere en kunsthistorisk udstilling. Meningen er at ”åbenbare skjulte skatte, som har ventet på at blive plukket eller set på som forårsblomster og trækfugle,” som Maja Lisa Engelhardt skriver i det flotte udstillingskatalog med fornemme gengivelser af de mange billeder. Hun har sammensat udstillingen og delt den i fire afsnit efter billedernes motiver: Dyr, natur, mennesker og mytologi.

Jette Baagøe, tidligere direktør for Jagt- og Skovbrugsmuseet har skrevet en inspireret og oplysende tekst om de tre guldaldermaleres venskab og samtid.

Udstillingen vises til og med 12. september.

Efter ferniseringen på Bispegården er der korkoncert i Vor Frue Kirke med  Graabrødre Kammerkor fra København, der opfører Niels W. Gades klassiske og nationalromantiske korballade ”Elverskud”.

Del