AnnonceLuk annonce
Skift sofaen ud med affaldssækken

20-03-2019

Foto: DN-Kalundborg

Dåser og cigaretskod, papir og plastik flyder i naturen, langs vejen og i byernes grønne områder. Danmarks Naturfredningsforening (DN) samler ind igen i år – ikke penge, men affald smidt i naturen.

Du kender det sikkert. Et cigaretskod mellem tæerne på stranden eller synet af en øldåse på stien, hvor du går. Det er bare irriterende. Det mener langt de fleste danskere i hvert fald. Affald i naturen er til gene for mennesker, det er til gene for dyrene, og så er det også et problem for miljøet. Affald i naturen er spild af ressourcer og alt for meget affald ender i naturen og i byerne i stedet for i skraldespandene og på genbrugspladserne, siger Susanne Ladefoged fra DN-Kalundborg

God læring for børn

Vi sætter stor pris på, at vores lokale natur er ren og pæn, så vi kan få nogle gode naturoplevelser. Derfor samler vi affald ind. Men det handler også om at sende et signal til andre om, at det ikke er i orden at smide affald i naturen. Der er også god læring for både store og mindre børn i at samle affald op efter andre. Det skaber gode ambassadører, der ved, hvordan man opfører sig i naturen, fortæller Susanne Ladefoged. Dernæst er det sjovt og nærmest som at gå på skattejagt: Hvem finder først det næste stykke affald? Og hvem finder det mærkeligste stykke affald?

Danmarks Naturfredningsforening har hvert år siden 2006 afholdt landsdækkende affaldsindsamlinger for at sætte fokus på problemerne med henkastet affald i naturen. Flere og flere politikere viser flaget og trenden har ligeledes bredt sig til lokalråd, politiske foreninger og skoler. I Kalundborg kommune indsamles der flere steder, ligesom der er tilmeldt 5 skoler og flere private arrangementer. Indsamlingen er fordelt rundt om i Kommunen og mødestederne ses på https://www.affaldsindsamlingen.dk/find-indsamling/1876-saml-skrald-i-kalundborg/  . Indsamlerne bevæbner sig med affaldssække og godt humør til et par timer i naturens tjeneste. Tag arbejdshandskerne på - indsatsen belønnes med lidt til ganen efter indsamlingen.

Synlige resultater  
Sidste år deltog 200.000 heraf 141.000 børn fra skoler og institutioner i affaldsindsamlingen på landsplan. I alt indsamlede de over 173 tons affald og mere end 102.000 dåser. Danmarks Naturfredningsforening håber, at endnu flere vil være med i 2019 til at fjerne affaldet fra naturen og aflevere det til genanvendelse, ved at bruge et par timer søndag formiddag den 31. marts.

Det er en god måde at gøre en synlig indsats for naturen og samtidig få masser af frisk luft og hyggeligt samvær, siger formand Susanne Ladefoged, DN Kalundborg. Formanden opfordrer alle borgere til at deltage i landsindsamlingen søndag den 31. marts og støtte naturen i sit lokalområde.

Indsamlingssteder:

Kl. 10:00 - Ubby i samarbejde med Ubby Lokalråd

Mødested: Østergårdsparken, Hovedgaden 75, Jerslev v/Carsten Clausen, tlf. 59 50 00 11

Grillpølser og sodavand til deltagerne efter indsamlingen

Kl. 10:00 - Gisseløre, Kalundborg

Mødested: Radiovej 3, 4400 Kalundborg v/Peter Breinholt, tlf. 21 45 83 98

Øl og vand til deltagerne efter indsamlingen

Kl. 10:00 - Høng by i v/ Høng Lokalråd

Mødested: Det gamle Rådhus, Hovedgaden 37 v/Peter With Jensen tlf.  40 33 41 13

Kaffe og kage til deltagerne efter indsamlingen

Så længe ligger affaldet i naturen, hvis det ikke bliver fjernet:

Cigaretfilter: op til 5 år
Aviser: op til 12 måneder
Tyggegummi: 5 år
Øl og sodavandsdåser: 10 – 500 år
Plastikposer: 100 – 1000 år
Plastiklåg til 6-pack: 450 år

Glasflasker: 4.000 – 1 million år
Kilde: Institut for MiljøvurderingFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0