AnnonceLuk annonce
Skatteregler komplicerer virksomheders julegaveindkøb

06-11-2020

Peter Westergaard, der er Senior Partner og registreret revisor hos BDO i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Tiden går, og julen står atter for døren inden længe. I år er der ekstra fokus på, at man meget gerne må handle lokalt, da virksomhederne i Kalundborg Kommune har brug for opbakningen. Hos Vores Kalundborg er aktivitetskoordinator Mai Kastrup imidlertid frustreret over, at skatteregler fx komplicerer at købe et gavekort til Vores Kalundborg.

COVID-19 situationen har fået endnu flere virksomheder til at tænke i, at købe julegaverne lokalt. Reglerne om beskatning af fx gavekort komplicerer, imidlertid, hvad der burde være ligetil. Mei Kanstrup, der er aktivitetskoordinator ved Vores Kalundborg, er træt af, at der ikke er en simpel løsning for virksomheder, der fx ønsker at give sine medarbejdere gavekort til Vores Kalundborg, men skattereglerne er i vejen.

”Når virksomheder ringer og spørger til Vores Kalundborg gavekort, må jeg desværre meddele dem, at de bliver beskattet af at købe et gavekort. Det er dybt frustrerende, at reglerne er sådan, når man netop gerne vil, at alle virksomheder i Kalundborg handler lokalt,” fortæller Mei Kanstrup.

Gavekort den populære gave

Gavekort har i mange år været en populær firmajulegave, hvilket særligt ses i mindre virksomheder. Det er let, og medarbejderne kan selv købe, hvad de gerne vil have. Desværre er gavekort at sidestille med kontanter, uanset i hvilke anledning, det gives i, og man bliver derfor beskattet af et sådan. På skat.dk, kan man, i deres juridiske vejledning, læse følgende: ”Hvis jule-/nytårsgaverne ydes som gavekort eller kontanter, er gaverne skattepligtige, da de får karakter af løn. Er gavekortene udstedt til specifikke naturalier, kan gavekortet være skattefrit.

Derimod har skattemyndighederne blåstemplet koncepter, hvor medarbejderne i en virksomhed, fx via en mail, kan vælge mellem et antal gaver, der allerede er godkendt af arbejdsgiveren. Mens de traditionelle og meget populære gavekort, der kan indløses i flere forskellige forretninger – typisk udstedt af handelsstandsforeninger eller lignende er sortstemplede. Det samme gælder i øvrigt gavekort til et specifikt stormagasin og supermarked, da de ligeledes ikke gælder til specifikke varer, og derfor altså også sidestilles med kontanter. En anden idé, der er opstået er, at man giver gavekort til en specifik ting eller oplevelse, der ikke kan ombyttes til noget andet eller kontanter. 

Får mange spørgsmål om gavekort

Peter Westergaard, der er Senior Partner og registreret revisor hos BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab i Kalundborg er ikke i tvivl om, at skattereglerne komplicerer julegaveindkøbene for mange virksomheder, der gerne ville handle lokalt og fx give et gavekort til Vores Kalundborg til medarbejderne.

”Jeg får ofte spørgsmålet om gavekort, også til Vores Kalundborg. Problemerne ligger jo i kontanter. Et elektronisk gavekort, uanset beløbsstørrelse, er skattepligtig indtægt på lige fod med almindelig løn. Skal det ændres, skal politikerne lave skattelovgivningen om, og umiddelbart er der ingen ændringer på vej, selv om det helt sikkert var værd at kigge på,” siger han, og fortsætter: ”Det ville klart være hensigtsmæssigt, særligt i lyset af COVID-19, at man kunne få mere gang i handlen i lokalsamfundene fx ved, at handelstandsforeningernes gavekort ikke var skattepligtige, men det er bare ikke så ligetil, desværre. Derimod må man gerne give et gavebevis til en konkret ting eller oplevelse, der ikke kan ombyttes til hverken noget andet eller kontanter, fx et gavekort for to med popcorn eller en udpeget menu på en bestemt restaurant osv., da dette er omfattet af de almindelige gaveregler.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0