AnnonceLuk annonce
Sikkerhedskontrol før foredrag

30-09-2020

Af Jens Nielsen

Den prisvindende forfatter Sara Omar, der i dag lever under politibeskyttelse, besøgte tirsdag aften Kalundborghallen, hvor hun talte om sin roman ’Skyggedanseren’. Grundet truslerne mod Sara Omar måtte publikum gennem en sikkerhedskontrol for at komme ind.

Næsten 200 havde sikret sig billet til en tirsdag aften med den prisvindende forfatter Sara Omar, arrangeret af Kalundborg Biblioteker og LOF Nordvestsjælland.

I sine romaner ’Dødevaskeren’ og ’Skyggedanseren’ sætter hun fokus på vold, undertrykkelse, stigmatisering og social kontrol af kvinder i Kurdistan. Men også blandt muslimer i Vesten, og det falder ikke i god jord alle steder. Flere gange er Sara Omar blevet truet på livet, derfor måtte alle, knap 200 gæster, til foredraget gennem en sikkerhedskontrol, hvor tasker og overtøj blev kontrolleret, inden de kunne tage plads i Kalundborghallen.

Sara Omars romaner er inspireret af hendes egen livshistorie og de skæbner, hun har mødt i sit frivillige arbejde med udsatte kvinder og børn. Selv kalder hun sin debut ”Dødevaskeren” fra 2017 for et kampskrift, for hun er velvidende om, at hendes brutale skildringer af hadforbrydelser, omskæring og incest ikke vil blive modtaget med lige stor begejstring alle steder.

Sara Omar fortalte, i interviewform med Kalundborgjournalist Sonja Husted, om ’Skyggedanseren’, og om hvilke konsekvenser det har at skrive en bog om kvindeundertrykkelse i Islam.

”Hvordan blev du klar over, at du var nødt til at skrive de bøger,” spurgte Sonja Husted bl.a., og hertil svarede Sara Omar: ”Et eller andet sted har jeg altid haft skrevet dem inde i mit hoved. ’Skyggedanseren’ startede med at være et selvmorsbrev, men da jeg fandt ud af, at det og skrive havde gennemslagskraft, tænkte jeg, hvorfor ikke skrive videre på det, og det blev så til romaner, hvis jeg skulle dø, var det spild af liv.”

I bogen ’Skyggedanseren’ udsættes bogens hovedperson Frmesk for overgreb i moskeen, begået af en kreds af pædofile under dække af, at der er tale om glædesægteskab. Sonja Husted spurgte ind til hvad ordet glædesægteskab dækker over.

Til det sagde Sara Omar: ”Det er, når en imam går ud og vier et lille barn eller en ung kvinde til en ældre mand for et par timer, og bagefter skiller dem ad. Det er både pædofili og det er voldtægt, og jeg er den eneste kvinde med min baggrund, der nogensinde har vovet at skrive om det her, selv om alle ved det eksisterer. Der er forskellige kulturer i flere lande, hvor der sidder en imam på et gadehjørne med et album med billeder af små piger, der tager et album frem, når der kommer en fremmed mand til byen, som siger ’kan du give mig det strammeste hul’, undskyld mig, men det er sådan det foregår. Det jeg skriver om er ikke fremmed for muslimer, de ved præcis, hvad jeg mener, men der må ikke snakkes om det, men nogen må gøre det.”

Sonja Husted spurgte Sara Omar om også disse overgreb på unge piger foregår i Danmark, og til det svarede hun, at det havde hun ikke indsigt i. Efter Sonja Husteds interview af Sara Omar var der spørgsmål fra salen, lige som der var mulighed for at få sin bog signeret for dem, der havde medbragt forfatterens bog.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0