AnnonceLuk annonce
Selvlysende stiger skal forebygge drukneulykker

15-06-2021

De nye redningsstiger udmærker sig sammenlignet med typiske redningsstiger ved at være selvlysende, udført med skridsikre trin og er mere modstandsdygtige over for påsejling. Foto: Trygfonden/PR

Af Jens Nielsen

35 nye, skrigorange redningsstiger bliver i disse uger sat op i udvalgte havne i Region Sjælland. Stigerne har solcelledrevet lys, så de kan ses fra vandet selv i mørke, og de skal medvirke til at forebygge drukneulykker i havnene, hvor omkring hver fjerde drukneulykke ifølge TrygFondens Nationale Druknestatistik sker. TrygFonden har doneret redningsstigerne, og allerede nu kan interesserede havne søge om at få del i yderligere redningsstiger.

Havnsø Havn og Reersø Havn i Kalundborg Kommune er blandt de havne som nu får de nye skrigorange redningsstiger. Fem stiger i Havnsø og to på Reersø.

TrygFondens Nationale Druknestatistik har dokumenteret, at der i perioden 2001-2018 druknede i gennemsnit 14 personer om året i danske havne, hvilket svarer til en fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark. Det gør havnene til det sted, hvor der i perioden har været flest drukneulykker.

Er man uheldig at falde i havnebassinet, kan en redningsstige være det, der redder livet. I mange havne falder redningsstigerne ind i omgivelserne, og de er svære at se fra vandsiden – særligt når det er mørkt. TrygFonden har derfor udviklet en ny type redningsstige, der med sin skrigorange farve er nem at få øje på. Stigen har desuden indbygget lys og skridsikre trin, der når helt ned under vandlinjen, så det er nemt at kravle op på land.

Nye havne kan søge om redningsstiger
TrygFonden har allerede åbnet for donation af flere redningsstiger, som havne kan søge frem til den 1. september 2021.

"Nu er de nye redningsstiger i fuld gang med at blive sat op, og jeg glæder mig personligt til at besøge en masse havne i det danske sommerland og se, hvordan stigerne lyser op til gavn for sikkerheden og trygheden. Vi har oplevet en overvældende interesse fra havnene, og derfor har vi allerede åbnet for, at interesserede havne kan søge om en ny pulje redningsstiger, så endnu flere havne kan få glæde af dem," fortæller René Højer, programchef i TrygFonden.

Fakta om TrygFondens redningsstige

En arkitektkonkurrence udskrevet af TrygFonden og Arkitektforeningen tilbage i 2012 indbragte 96 kvalificerede bidrag på en ny redningsstige. Vinderne blev arkitekterne Stefan Urup Kaplan og Lars Techt Myrhøj, der sammen med TrygFonden og ingeniører fra Attention har udviklet den nye redningsstige, der i dag hænger knap 500 eksemplarer af i hele landet.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0