AnnonceLuk annonce
Satire om Kalundborg

02-01-2017

Klaus Haase. Privatfoto

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Klaus Haase er bl.a. satireforfatter, og skriver om byen Middelborg, der i virkeligheden repræsenterer hans hjemby Kalundborg.

Han er forfatter til bøgerne ’Da havenisserne kom til udkantsdanmark’ og 'Da whistleblowere og flygtningestrømme’, og skriver pt. på den tredje bog i fortællingen om provinsen på god tog ondt. Den tredje bog ’Da stress og kærlighed kom til udkantsdanmark’, i rækken om byen Middelborg, der i virkeligheden repræsenterer Kalundborg, udkommer til oktober.

”Man tager vel udgangspunkt i den virkelighed, man nu engang lever i. Idéen er faktisk gammel, men jeg havde lyst til at beskrive udkanstdanmark, og valgte netop at bruge ordet ’udkantsdanmark’, fordi det er noget, der kan få folk op af stolen i dag,” siger Klaus Haase.

Han er opvokset i Jyderup, og flyttede efterfølgende til Kalundborg, var et smut i Grønland, for derefter at vende tilbage til Kalundborg igen. Klaus Haase har været i gang med sit forfatterskab siden begyndelsen af 80’erne. Han har også skrevet artikler og lavet boganmelderser i mange år, og skriver om problemstillinger fra det virkelige liv. Problemstillinger, der er alle vegne – i by og på land, men som måske nok er mere udtalte i provinsen, og deraf også fx i en by som Kalundborg.

”I København fx kender man måske ikke hinanden i samme nærhedsgrad, som i provinsen. Vi har jo heller ikke den såkaldte elite. Og der er med vilje, jeg kalder bruger udkantsdanmark i titlen, da det netop fanger, hvad der er oppe i tiden. Man kan vel sige, at jeg skriver om, hvordan samfundet kører nu, set ud fra et venstreorienteret synspunkt,” siger han og fortsætter:

”Det er den såkaldte lille mand på gulvet, der interesserer mig. Og dem, der tør noget, som andre ikke tør, det mangler vi herude De, der er anderledes, er der ikke så meget plads til, og de søger ofte til storbyer, for her hersker janteloven lidt mindre, og der er lidt mindre social kontrol. Det har bestemt også sin charme, og jeg kan godt lide det herude, men netop fordi jeg er en del af det, er det også lettere for mig at skrive om.”

I Klaus Haases tredje bog om Middelborg, beretter han om udkanternes udkanter. Her kommer han bl.a. ind på rivaliseringen mellem kommuneskole og privatskole.

”Folk i dag deler sig mere og mere op, og flere flygter fra de traditionelle folkeskoler. Den handler om systemer og effektivisering, som netop fører til, at flere og flere mennesker går ned med stress osv. Jeg har hidtil skrevet om udkantsdanmark, men nu skriver jeg om udkanten af udkanten,” siger han.

Klaus Haase observerer det samfund, som han selv er en del af. Han er samfundskritiker og satireforfatter, men han gør det med et glimt i øjet. Han skriver om Kalundborg og dens borgere, men er jo selv en del af netop det.

”Provinsen er anderledes end storbyen. Jeg er selv oprindeligt fra København, men betragter mig som kalundborggenser. Her har jeg boet i mange år, og Kalundborg er det eneste sted, hvor jeg føler, at jeg har rødder. I København oplever man en del arrogance i forhold til provinsen, sådan er det bare for tiden. Jeg laver satire og samfundskritik, og jeg kan vel, på nogen, virke lidt som en mørkemand, men det er jeg altså ikke. Jeg holder af Kalundborg, og har ikke nogen form for arrogance over for de mennesker, der bor i provinsen, kun over for magthavere. Man kan sagtens observere og samtidig, med respekt for egen rede, lave satire. Men der er ingen tvivl om, at den slags ofte er lettere i fx København, fordi man ikke lige så let kommer til at træde folk over tæerne, som herude, idet nærheden ikke er den samme i storbyen som i provinsen,” siger Klaus Haase.

Han fortæller også om, at det egentlig er lidt til grin, at københavnerne har så travlt med provinsen, da storbyen på mange områder ligner provinsen.

”Det er lidt til grin, for københavnere har så travlt med provinsen, men tag Nørrebro fx, det er da også et lukket miljø, præcis som provinsen netop altid får af vide, at den er lukket for andre end dens beboere. Vi får altid af vide af storbymenneskerne, at vi er lukkede og anderledes, men på nogle områder nok meget mindre end først antaget,” siger Klaus Haase.

Man kan købe Klaus Haases bøger flere steder og nu også låne dem på bilbiotektet.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0