AnnonceLuk annonce
Video: Royalt besøg på skole

05-11-2019

Video: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Tirsdag formiddag besøgte H.K.H. Kronprinsesse Mary Høng Efterskole i forbindelse med et projekt, som skolen deltager i.

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen ankom tirsdag formiddag til Høng Efterskole, da skolen er med i et projekt sammen med Mary Fonden, der handler om børn og unges trivsel. Efterskole-foreningen arbejder i projektet ligeledes sammen med Just Human, og de vil sammen mobilisere en socialt stærk ungdomsgeneration. Chris MacDonald var derfor også til stede på efterskolen tirsdag formiddag.

H.K.H. Kronprinsesse Mary trådte ind af døren, alle rejste sig og kort derefter bød forstander på Høng Efterskole, Thorkild Specht, velkommen. Han fortalte lidt om, at presset på de unge i dag er stigende, og der er øget fokus på at skulle præstere og være en succes. De unge føler sig ikke gode nok.

”Vi har alle glædet os, og vi er glade for, at De har valgt at gå ind i projektet. Det er et vigtigt projekt, fordi mange unge har stress og føler sig ensomme. Jeg sagde derfor ja med det samme, da jeg blev spurgt mht. at være med i projektet. Vi manglede en koordinerede indsats her på skolen, og det har projektet bidraget til,” fortæller Thorkild Specht.

Når jeg bliver til os

Efter forstanderens velkomsttale, hvori han også takkede Efterskoleforeningen, Mary Fonden og Just Human for projektet, blev der sunget fællessang; ’Giv os lyset tilbage’, og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen fik derefter ordet.

”Tak for en meget smuk sang, der handler om fællesskab. Især linjen ”Når jeg bliver til os” er meget smuk. I har sikkert hørt det mange gange: I er en del af en generation, hvor mange kæmper med trivslen. Ensomhed, pres og stress er desværre blevet alt for almindeligt blandt unge som jer. Vi er stadig ikke i mål med at finde ind til årsagerne til udfordringerne. Er det de sociale mediers skyld? Er det nulfejlskulturen? Er det frygten for, hvad fremtiden kommer til at byde på?

Vi kender ikke det fulde svar. Men det skal ikke forhindre os i at forsøge at skabe bedre trivsel for jer og andre unge,” sagde H.K.H. Kronprinsesse Mary tirsdag formiddag til eleverne på Høng Efterskole, og fortsatte:

”Og selv om, at I er en generation, hvor alt for mange kæmper med trivslen, er I også en generation af unge, der rummer en masse virkelig gode egenskaber og kvaliteter. I er f.eks. en generation af unge, der har lært at sætte ord på jeres tanker og følelser. I har en kreativ og innovative tankegang. I vil også gerne udvikle jer, og I vil udfordres. Og I er en del af en generation, der er optagede af at gøre verden til et bedre sted. Det oplever vi bl.a. i jeres generations store engagement i klimaforandringerne. Alt det, I rummer, er kompetencer, vores samfund har rigtig meget brug for.”

Det er en konstant rejse

H.K.H. Kronprinsesse Mary sagde til slut, at man som ung ikke helt forstår sig selv, men at det ikke gør noget: “Jeg er 47 år, og jeg forstår heller ikke mig selv endnu. Det er en konstant rejse, udvikling og udfordring, og det skal man være glad for.”

Til slut fik Chris MacDonald, der står bag Just Human, ordet, og han fortalte lidt om, hvilke helt basale ting, der er vigtigt for et menneske for at fungere godt. Han kom derfor ind på, hvor vigtigt det er at få ordentlig mad og drikke, nok søvn, men også at skabe sociale relationer. Men heller ikke han er så bekymret for den unge generation.

”I er seje, og I kommer til at løse nogle udfordringer, som min generation og mine forældres generation ikke har kunne løse.”

Om projektet

Danske unge er kompetente og pligtopfyldende som aldrig før, men det halter med deres sociale trivsel. Det vil et nyt samarbejde mellem Mary Fonden, Just Human, Efterskoleforeningen og Tuborgfondet gøre noget ved i et projekt, der skal inddrage unges bud på, hvad der skaber en socialt stærk ungdomsgeneration.

De får konstant at vide, at alt er muligt. At hele verden ligger for deres fødder, hvis bare de vælger rigtigt. Og størstedelen af unge trives og navigerer i det grænseløse mulighedsrum. Men en voksende andel kæmper med stress, pres og ensomhed, og alt for mange unges liv bremses af den sociale mistrivsel.

I et nyt projektsamarbejde målrettet efterskolerne ønsker Mary Fonden, Just Human, Efterskoleforeningen og Tuborgfondet at kombinere den eksisterende viden om unges sociale trivsel med deres egne bud på, hvad der skal til for at skabe en ungdomsgeneration, der finder støtte og styrke i hinanden. Projektet indeholder en række aktiviteter og øvelser, der blandt andet skal få unge til at overveje, hvordan de skaber og bevarer de sociale relationer, de har behov for.

Læs evt. mere om Mary Fonden på www.maryfonden.dk, Efterskoleforeningerne på www.efterskoleforeningen.dk, Just Human på www.justhuman.com eller Tuborgforndet på www.tuborgfondet.dkKlik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
11670