AnnonceLuk annonce
11-årig Robin venter på sin glukosemåler

09-09-2016

Robin Hoffmann er 11 år, og har diabetes. Han venter på at få en glukosemåler, der gør hverdagen meget lettere. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Robin Hoffmann fylder 12 år lige om lidt, og hans største ønske lige nu er, at få en ny glukosemåler, da det vil gøre hans hverdag med diabetes meget lettere. Med den nye glukosemåler vil han også være meget mere som alle kammeraterne. Men hvad der er rimeligt enkelt i mange andre kommuner, er ikke enkelt i Kalundborg Kommune.

Robin Hoffmann fra Svebølle har haft diabetes i snart tre år nu – siden han var ni år. Han lever hver dag med at skulle stikke sig i fingrene mellem 12 og 14 gange dagligt for at tjekke sit blodsukker. Han havde imidlertid for nylig den såkaldte FreeStyle Libre glukosemåler til låns fra Holbæk Sygehus, hvilket gjorde hans hverdag langt lettere.

”Jeg stikker mig mange gange hver dag, når jeg ikke har måleren, der kan scanne mit blodsukker. Det gør nogle gange ondt, og jeg har indimellem ikke meget følelse i de fingre, jeg stikker mest i. Da jeg havde måleren i en måned, stak jeg mig næsten ikke, fordi det ikke var nødvendigt, og det gjorde det hele nemmere,” siger Robin Hoffmann.

Glukosemåleren fra Abbott Diabetes Care, scanner henover armen, og kan på den måde måle, hvor højt eller lavt blodsukkeret ligger. I stedet for, at Robin Hoffmann stikker sig små 15 gange i døgnet, kan han nu nøjes med at stikke sig omkring 2-3 gange på 14 dage.  

”Det fungerede så fint, og vi kunne mærke på Robin, at han blev meget gladere, fordi måleren gjorde det hele meget lettere for ham. Han følte sig mere som en almindelig dreng, der ikke har diabetes. Vi søgte derfor med det samme Kalundborg Kommune om at få sådan en måler til ham, men fik efterfølgende et brev tilbage fra kommunen om, at der ville gå 3-6 mdr., før de kunne vurdere, hvorvidt Robin måtte få en glukosemåler. Jeg kunne ikke forstå ventetiden, og det kan jeg stadig ikke, da andre kommuner leverer dem nærmest fra den ene dag til den anden, når diabetes patienter søger,” fortæller Robins mor, Janni Hoffmann.

Kalundborg - den langsomme kommune

Robin Hoffmann er med i forskellige diabetesgrupper via Holbæk Sygehus, og her snakker man naturligvis om de forskellige muligheder, der er til diabetes patienter. Derfra ved Janni Hoffmann også, at fx Holbæk og Århus Kommune næsten udleverer glukosemåleren fra dag til da, når diabetes patienter ansøger om måleren. Hun har også fået af vide, at Kalundborg Kommune er en af de få kommuner, hvor behandlingstiden er meget længere, end i de flest andre kommuner.

”Det er ikke fair over for min søn, og det er ikke fair over for nogen, der har diabetes, at man skal behandle en simpel sag så længe. Vi snakker om væsentligt øget livskvalitet ved brug af dette hjælpemiddel. Og det eneste Robin bare gerne vil, er at passe ind, som alle de andre børn på hans alder, ligesom han er ked af, at skulle stikke sig så ofte,” siger Janne Hofmann og fortsætter:

”Et andet vigtigt aspekt, er, at folk er bange for at passe eller tage ansvar for at have Robin, fordi de skal hjælpe med at stikke ham. Havde han den glukosemåler, ville mange flere være trygge ved at have ham med hjem efter skole osv., og han ville kunne gøre det samme som andre børn på sin alder. Allerede i SFO’en havde Robin et insulinanfald, og pædagogerne var bange for at stikke ham, og det hele tog derfor meget længere tid, at få givet ham den rette mængde insulin, end tilfældet burde være. Det vil ikke ske med en scanner, for der scanner man blot henover armen, og kan så hurtigt give den rette mængde insulin, netop uden at skulle stikke.”

Hos Hjælpemiddelenheden i Kalundborg Kommune fortæller man, at behandlingtiden for Robin Hoffmanns glukosemåler er så lang, fordi man mangler information om produktet, før man kan udlevere det til en borger.

”Vi skriver, at det vil tage os op til 3-6 måneder, fordi vi mangler viden om glukosemåleren. Abbott Diabetes Care, som er firmaet, der laver måleren, har sagt til os, at de vil have informationerne til os sidst i september. Vi kan ikke behandle sagen, før vi har den viden om produktet fra dem. Vi skal ifølge lovgivningen tage det bedste og billigste produkt,” siger Pernille Birk Andersen, der er adm. diabetessagsbehandler i Hjælpemiddelenheden i Kalundborg Kommune.

Abbott Diabetes Care har givet information

Men hos Abbott Diabetes Care forstår man ikke, hvad Kalundborg Kommune måtte mangle af informationer om glukosemåleren. Alle kommuner i landet har fået samme informationer om Freestyle Libre glukosemåleren. Derfor tager Abbott Diabetes Care nu fat i Kalundborg Kommune for at finde ud af, hvilke informationer, de mener, at de mangler.

Robin Hoffmann, som hele historien drejer sig om, vil bare ønske, at folkene i kommunen kunne se, hvor meget lettere hans liv er med glukosemåleren, og han er rigtig ked af, at han ikke kunne beholde den, da han havde den til låns.

”Det var meget nemmere, fordi jeg ikke skulle stikke mig så tit. Jeg var mere som en almindelig dreng uden sygdom. Jeg er ikke særlig glad for at skulle stikke mig, og det er ikke særlig sjovt at mangle følelse i fingrene,” fortæller han.

Noget, der også undrer Janni Hoffmann er, at det ikke bliver dyrere for kommunen at give Robin den glukosemåler, som så mange andre børn, unge og voksne har i andre kommuner. Tværtimod er det påvist, at man sparer penge.

Det er i øvrigt påvist, at stikker man sig seks gange eller mere om dagen, sparer man penge ved at have en glukosemåler. Det vil altså ikke blive dyrere for kommunen at give diabetes patienter en glukosemåler, da de derved sparer på de specialpapirer, man benytter, når man stikker sig for at måle blodsukkeret,” siger Janni Hoffmann.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0