Regulering af mågebestanden i bycentrum

I den kommende tid skydes der måger i de tidlige morgentimer i centrum af Kalundborg, bl.a. i Kordilgade. Arkivfoto: Jens Nielsen.

kontakt@tv-kalundborg.dk

I den kommende tid vil der kunne høres skud i Kalundborgs gader i morgentimerne. Det er Raklev Jagtforening, der foretager regulering af måger for Kalundborg Kommune. 

Mågerne udgør et stigende problem i bycentrum, hvor de tømmer indholdet af skraldespandene ud i gaden i søgen efter føde. Mågerne er efterhånden blevet så menneskevante, at de er svære at skræmme væk, og heller ikke går af vejen for at dykke ned og hapse lidt fra bordene med udeservering. Handelsstandsforeningen Vores Kalundborg har også et stort ønske om, at nedbringe mågebestanden, og har indsamlet fuldmagter fra grundejerne på de matrikler, hvor reguleringen ønskes.

At regulere mågebestanden betyder, at en del af bestanden på en bestemt lokalitet skydes. Tilladelse til regulering skal gives af Naturstyrelsen, og reguleringen skal foregå efter nogle præcise fastlagte retningslinjer. Antallet af skudte fugle skal indberettes, når perioden for regulering er ovre.

Det er nogle af Raklev Jagtforenings mest erfarne jægere, der foretager reguleringen ved at skyde mågerne med luftgevær. Jægerne har gennemgået et særligt reguleringskursus under Danmarks Jægerforbund, og derfor er der hverken fare på færde for borgerne eller dyrevelfærden.

Reguleringen foregår i morgentimerne fra solopgang og 2-3 timer frem. Voksne sølvmåger må reguleres indtil den 15. april. Herefter kommer en periode hen over sommeren, hvor ungfugle, der ikke har reder og yngel må reguleres i antal.

Kalundborg Kommune har i øjeblikket også mange henvendelser omkring råge-kolonier på kommunale arealer. Da rågerne er meget højlydte kan de virke kraftigt generende, hvis de danner store kolonier tæt på boligområder. Der søges derfor om tilladelse hos Naturstyrelsen til at regulere råge-bestande tæt på boligområder. Sæsonen, hvor råger må skydes, er dog ikke begyndt endnu.

Del