AnnonceLuk annonce
Radon – Den snigende dræber

06-12-2017

Niels Frich, indehaver af Radonfokus.dk, kan hjælpe hvis man har problemer med Radon i boligen. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Ubemærket svæver den omkring i vores hjem. Den kræftfremkaldende ædelgas Radon, der ifølge Sundhedsstyrelsen hvert år koster omkring 300 danskere livet. Niels Frich har i flere år arbejdet med Radon problemer og kan råde og vejlede husejere.

Radon er en alvorlig dræber, hvor op mod 300 danskere mister livet hvert år, til sammenligning døde 272 mennesker i den danske trafik i 2010. Alligevel er meget få opmærksomme på Radon.

Radon er en radioaktiv luftart, som øger risikoen for lungekræft.

Radon kan ikke ses, lugtes eller smages og fremkalder ikke bivirkninger, man kan føle med det samme. Alligevel berører Radon mange danskere.

Radon dannes naturligt i jorden og kan sive ind i bygninger, hvis fundamentet er utæt. Koncentrationen af Radon varierer meget i danske boliger. Omkring 350.000 danske en families huse har Radon koncentrationer over 100 Bq/m3, som WHO anbefaler ikke overskrides. Radon øger risikoen for kræft i lungerne. Radon nedbrydes til andre radioaktive stoffer, bl.a. polonium, som kan sætte sig på partikler som f.eks. støv og røg. Når man trækker vejret, kommer de radioaktive stoffer ned i lungerne, hvor en del af dem vil blive siddende og afgive stråling.

Der er meget stor forskel på, hvor høje koncentrationer af Radon der findes i danske boliger.

Heldigvis kan man selv gøre noget for at sænke risikoen for Radon i hjemmet,

”Du kan gøre forskellige ting, afhængig af hvor stor en koncentration af Radon, der er i dit hus,” siger Ingeniør Niels Frich, sommerhusejer i Kalundborg, og indehaver af firmaet Radonfokus.dk, og han fortæller videre,

”Men først skal du have foretaget en Radon-måling, for at se, om niveauet af Radon i dit hjem er højt eller lavt, og til det kan vi levere et såkaldt dosismeter, en slags myrelokkedåse som indsamler Radon i hjemmet og som analyseres på et laboratorium”.

Hvordan skal du bruge resultatet af din radonmåling?

Det vigtigste, du kan gøre for at nedbringe Radon i dit hus, er at sørge for udluftning, ventilation og tæthed i bygningen.

Når du har fået resultaterne af din radonmåling, er det muligt, at du bør foretage dig noget for at nedbringe radonkoncentrationen i din bolig. Mængden af Radon i din bolig angives i enheden Becquerel (Bq/m³).

Hyppig og god udluftning kan være med til at holde niveauet af Radon i dit hus lavt, og er godt for dit indeklima generelt.

”Du kan fx forbedre ventilationen og tætne revner i fundamentet, utætheder ved rørsammenføringer eller lignende, hvor Radon kan trænge ind. Hvis radonniveauet i dit hus er højt, kan det være nødvendigt med mere omfattende tiltag, som eksempelvis at etablere et radonsug, det vil sige et særligt ventilationssystem under bygningen. Det er meget effektivt , men også en kostbar løsning”, fortæller Niels Frich.

Radonfokus.dk har udstyr til at foretage de rigtige Radon målinger med og kan ligeledes hjælpe med flere forskellige løsningsmodeller hvis Radon niveauet er for højt, bl.a luftrenser til rensning af urenheder i husets indeluft og luftventiler til vægmontering for at sikre god luftskifte (0,5 gange i timen).

Radonfokus.dk er også forhandler af Spray Brandslukker til hurtig slukning af småbrande uden at skade elnet og overflader.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0