AnnonceLuk annonce
Video - Politiets nye ansatte: Hunde, der kan søge i vand

19-11-2020

Tekst, foto og video: Jens Nielsen

Svenske hunde imponerede det danske politi under eftersøgningen af den svenske journalist Kim Wall i Køge Bugt i 2017. Nu får politiet sine egne firbenede vandspecialister. Torsdag blev de præsenteret på havnen i Kalundborg.

Snart kan politiet gøre brug af et nyt redskab ved eftersøgninger; de såkaldte vandsøgshunde – altså hunde som er specielt trænet til at finde personer eller genstande til vands. Hundene vil gøre eftersøgningerne hurtigere og mere effektive, lyder vurderingen.

Indtil nu har politiet måttet låne hunde af svensk politi, når man har foretaget eftersøgninger til vands. Det bliver der nu lavet om på. Dansk politi har nu seks schæferhunde, som er i gang med at træne som såkaldte vandsøgshunde.

Torsdag blev politiets nye firbenede medarbejdere præsenteret for pressen på haven i Kalundborg.

En vandsøgshund specialtrænes til at søge efter spor i vandet samt til at arbejde i et maritimt miljø, hvor hunden også skal kunne arbejde på både til havs. De nye vandsøgshunde skal bruges ved akutte operative indsatser, såsom mistanke om drukneulykker og mistanke om drab. Men hundene skal – udover at finde personer – også trænes til at finde narkotika og våben, der er gemt i vand.

Ifølge John Jensen, som er leder af Politihundetjenesten i Danmark, har der vist sig at være et større behov end forventet for de specialtrænede hunde.

”I en stor andel af eftersøgningssager ender man med at finde den savnede i en sø, vandhul eller i havet,” forklarer John Jensen og fortsætter:

”Vi har kigget på, hvor mange sager, vi egentlig har på landsplan i løbet af et år, hvor det ville give mening at benytte vandsøgshunde, og vi kan se, at der i det forgange år har været mere end 60 sager. Derfor vurderede vi, at det var relevant at få trænet hunde til at kunne løse denne opgave.”

De nuværende redskaber til søgning til vands er helikoptere, både og dykkere, samt hunde fra bredden. Med de specialtrænede hunde bliver det muligt at udpege eller afgrænse et område i søgningen og dermed gøre eftersøgningen mere fokuseret. 

I forbindelse med Vandsøgshunde er der indgået et samarbejde med forsvarets minørtjenesten og deres dykker, Marinehjemmeværet med deres både, National Kriminalteknisk Center og sporsikring. samt en vandforsker, en retsmediciner.
 


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0