AnnonceLuk annonce
Pesticider er ikke udfaset, som planlagt

24-08-2018

Af Gitte Korsgaardgitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg Kommune planlagde i 2014 at udfase brugen af sprøjtemidler, men i stedet for at udfase sprøjtemidlerne, har man i kommunen i stedet fordoblet sit forbrug af pesticider.

I 2014 planlagde man i Kalundborg Kommune at udfase brugen af sprøjtemidler. Dette er imidlertid ikke sket, tværtimod har man i 2017 fordoblet forbruget. I 2014 brugte man 54 liter, og i 2017 114 liter. Det er bl.a. Niels Erik Danielsen fra Enhedslisten stærkt bekymret over og utilfreds med.

”Hovedproblemet er jo, at i 2014 vedtager man en handleplan for brugen af pesticider, hvor kommunalbestyrelsen siger, at vi skal udfase brugen, og at vi i fremtiden ikke skal bruge pesticider. Den plan udløber i december 2017, hvorefter jeg her i midten af 2018 finder ud af, at vi ikke har levet op til den plan. Jeg beder derfor om at få det drøftet, og der er bred enighed om, at det skal vi gøre noget ved. Jeg forventer næste gang, vi har møde, at der er et punkt omkring handleplan altså, hvad vi skal gøre. Man laver vel en handleplan for at følge den,” siger Niels Erik Danielsen (Enh.). 

Også Hanne Olesen (S), der er næstformand for Teknik & Miljøudvalget mener, at kommunen skal af med brugen af pesticiderne.

”Selvfølgelig skal vi have revideret planen, og på sigt udfase brugen af pesticider. Det er der ingen tvivl om. Men vi havde valgt at bruge det i en periode, og på steder, hvor vi er sikre på, at der ikke er nedsivning. Der blev dengang lavet et kort over Danmark, hvor man kunne se, hvor der var risiko for nedsivning til grundvandet. Fx har vi brugt det på store p-arealer, men hensigten var stadig, at man selvfølgelig skulle drosle ned, med sigte på at blive pesticide fri. Men det er ikke i orden, at vi fortsat bruger det, og at vi oven i købet har øget forbruget. Vi skal væk fra det. Vi skal have en ny plan,” siger hun.

Jakob Beck Jensen (V) der er formand for Teknik & Miljøudvalget erkender, at man skulle have været bedre til at finde alternativer, så man kunne få udfaset pesticiderne som planlagt. Men han vil nu se fremad, og få gjort noget ved problemet, dog kan man ikke, ifølge ham, bare fjerne alle sprøjtemidler fra den ene dag til den anden.

”I 2018 har vi indtil videre brugt 58 liter, så 2017 er lidt speciel, fordi det nærmest regnede hele sommeren. Men målet med planen er jo selvfølgelig, at brugen af pesticider skal væk. Kigger vi bagud, så skulle vi givetvis have gjort noget mere, men det handler om, at se fremad. Vi skal have belyst nye teknologier, så vi kan finde alternativer til pesticiderne, og ja det skulle vi have gjort, men det gør vi nu. Men man kan altså ikke bare tage en beslutning fra den ene dag til den anden, og så ikke bruge noget. Vi har forpligtigelser, og kommunen skal se indbydende ud,” siger Jakob Beck Jensen.

Det forstår Niels Erik Danielsen ikke kan være et argument, og han henviser til, at man ikke med sikkerhed ved, hvor farlig brugen af pesticider kan være.

Hvad nytter det, at facaden er pæn, hvis vi er tæret op af gift. Det duer jo ikke. Vi har mange kræftformer, som vi ikke ved, hvad kommer af, og tvivlen skal komme grundvandet og menneskene til gode,” siger han.

Det er dyrt at være pesticide-fri

Jakob Beck Jensen fortæller også, at man må se på ressourcerne, da alternativer til pesticider kan være dyrt. 

Efter at politikerne i 2014 besluttede at droppe sprøjtemidlerne, udliciterede de opgaverne med at fjerne ukrudt til et eksternt firma, og skulle man fjerne ukrudt uden brugen af sprøjtemidler, blev det dyrt, hvilket fik kommunen til at fortsætte ukrudtsbekæmpelsen med pesticider. 

”Vi jo hele tiden nødt til at prioritere mellem mange ting, og stadig overholde vores forpligtigelser, og det er vigtigt at holde kommunen pæn og indbydende,” siger Jakob Beck Jensen. 

Nu vil man lave en handleplan (ligesom de i øvrigt gjorde for fire år siden), hvilket er på dagsordenen til udvalgsmødet i begyndelsen af september. 

I øvrigt har Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg kaldt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i åbent samråd om pesticider i grundvandet.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0