AnnonceLuk annonce
Pas på det kolde vand 

19-05-2020

Arkivfoto: Jens Nielsen

kontakt@tv-kalundborg.dk

Nu begynder højsæsonen for vandaktiviteter, og i den forbindelse skal man passe på det kolde vand, da det kan være livsfarligt.

Højsæsonen for fritidsaktiviteter på vandet er for alvor skudt i gang for de flere end 500.000 bådejere, fritidsfiskere, kano- og kajakroere, SUP’ere og andre, som bruger vandet omkring Danmark. Men selvom sommermånederne er lige om hjørnet, og der er lune dage, så er vandet stadig blot 8-10 grader. Derfor kan det være livstruende at falde i vandet uden den rette påklædning og udstyr til at slå alarm. Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden opfordrer derfor til at passe ekstra på, hvis Kr. Himmelfartsdagene skal bruges på vandet. 

Så hurtigt påvirker det kolde vand kroppen

Benedict Kjærgaard er overlæge på Aalborg Universitetshospital og stabslæge ved Flyvevåbnets redningstjeneste og har tidligere været fast mand i redningshelikopteren. Gennem tiden har han været med til at redde mange mennesker op af vandet, som har været i livsfare på grund af nedkøling – og andre er desværre fundet omkomne.

”Falder du i vandet på denne årstid med almindeligt tøj, kan kuldechokket gøre, at du i panik gisper ukontrolleret og ikke kan få styr på vejrtrækningen. I værste fald risikerer du at drukne hurtigt, hvis du ikke holdes oppe af en redningsvest. Hvis man undgår at drukne med det samme, vil man i løbet af 10-15 minutter miste evnen til at svømme, fordi arme og ben afkøles meget hurtigere end kropskernen. Når musklerne afkøles, mister de evnen til at virke, og bare det at kravle op ad en redningsstige i en havn kan blive umuligt,” siger Benedict Kjærgaard, og fortsætter:

”Efterhånden gør afkøling af hjernen, at du ikke længere kan tænke klart, og efter måske en time vil du være bevidstløs. Men så længe du forbliver oven vande med en redningsvest, er der stadig håb for, at man kan finde dig. Uden redningsvest vil du for længst være under vandoverfladen.” 

Det er ikke kun sejlere og fiskere, der bevæger sig et godt stykke ud fra kysten, som skal være påpasselige. 

”Selv kajakroere eller SUP’er, som ikke sejler langt ud fra kysten, kan komme i alvorlige problemer. Tager man på vandet, bør man derfor altid have den rigtige beklædning på, en redningsvest og en vandtæt mobil i brystlommen eller en nødsender på vesten, så man kan slå alarm fra vandet. Fx kan man med et enkelt klik i SejlSikkert Alarm appen slå alarm og automatisk opgive sin position til redningsberedskabet. Jeg har oplevet mange gange, at vi er sendt afsted for at redde en person, som ikke kan opgive sin position, og det sinker redningen og mindsker chancen for at finde personen i live,” siger Benedict Kjærgaard.   

Ligger man i vandet og venter på, at hjælpen når frem, skal man krybe sammen i ”fosterstilling” og ligge stille for at afgive mindst mulig kropsvarme.

Tag skipperansvaret og vesten med på vandet

I anledningen af sæsonstarten for mange typer fritidsaktiviteter på vandet sætter Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden fra denne uge fokus på sikkerhed til søs, og i havne i hele landet kan man møde de gode budskaber, bl.a. om at huske redningsvesten og tage skipperansvar for alle ombord på båden. ’SejlSikkert-indsatsen’ opfordrer til, at man ikke alene selv sørger for egen sikkerhed, men også lægger et positivt forventningspres på andre.

Læs mere om beklædning og forholdsregler, når vandet er koldt på www.soesport.dk, og læs mere om SejlSikkert-kampagnen her: www.sejlsikkert.dk


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0