AnnonceLuk annonce
På rejse med bøgerne

23-12-2019

Sonja Malev har læst 100 bøger i år. Privatfoto

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Sonja Malev fra Kalundborg har læst 100 bøger i 2019. Ikke af nogen bestemt årsag, men blot fordi, hun havde lyst. Hun fortæller, at bøgerne i høj grad har udvidet hendes horisont, at hun har lært nye mennesker at kende og ikke mindst oplevet en mere positiv energi pga. bøgerne.

Hun har både været en tur på ’stilhedsophold’ i Italien, mødt nye spændende mennesker, forbedret sin hukommelse, udvidet sin horisont, og ikke mindst fået et endnu mere positivt syn på tilværelsen.

”Sidste år læste jeg 77 bøger, og jeg tænkte derfor i begyndelsen af året, om jeg måske kunne slå rekorden bare lige med en enkelt. Da jeg fandt ud af, at jeg sagtens kunne det, tænkte jeg, at så kan jeg også læse 100 bøger på et år,”fortæller Sonja Malev.

Et skærm-samfund

I dag er det meget normalt, at både voksne og børn tilbringer en del tid foran tv, computer, iPads og telefoner. Lige nu er der ligeledes meget fokus på, at det er skadeligt at tilbringe for meget tid foran skærmene. Ligesom at skærmene bidrager til ensomhed og mindre fysisk aktivitet. Mange mennesker er tilmed afhængige af deres skærme i dag, hvad enten det er den ene eller den anden skærm. Sonja Malev har ikke set tv hele året, men hun har faktisk heller ikke savnet det. Derimod føler hun, at hun har fået en anden tilgang til livet.

”At jeg har læst så mange bøger, har selvfølgelig betydet, at jeg har givet afkald på nogle andre ting, fx har jeg ikke set tv, for skal man have en time eller to om aftenen til at læse, er der ikke tid til begge dele, men jeg har ikke savnet tv,” fortæller hun, og fortsætter:

”Bøgerne har givet mig en anden energi. Jeg føler mig mere opløftet mere positiv og ikke mindst mere inspireret. De har givet mig lyst til at tænke mere over, hvad jeg kan samt, hvad jeg har lyst til at gøre. Ligesom de har udvidet min horisont.”

Sonja Malev fortæller endvidere, at hun undervejs tænkte, at hun kunne gøre som hun plejede, og få samme resultat, eller gøre noget anderledes og se, hvad der skete.

” Jeg har virkelig fulgt mavefornemmelsen. Jeg rejste fx til Assisi i Italien, hvor det endte med et stilhedsophold, hvor jeg lærte at meditere og alt sammen fordi, jeg havde læst fire bøger uafhængig af hinanden, der nævnte Assisi. Tænk, at nogle bøger kan ændre og inspirere en til handling, og man tilmed kan møde spændende mennesker undervejs, som man ikke ellers ville have mødt, ” siger Sonja Malev.

Ifølge Sonja Malev, har bøgerne forbedret både hendes kreativitet, hukommelse og rastløshed, og faktisk været med til, at sætte farten lidt ned i et samfund, hvor alt går hurtigt.

”Det har klart været sundt for mig at læse. Fordybelse er nøgleordet. Bøger er vigtige i en tid, hvor vi har skærme til alt, og alt går stærkt. Det er en form for mindfulness. Du er til stede.”

Behøver ikke sidde på et bjerg i syv timer

Næsten alle slags bøger er blevet læst, dog ingen krimier. Sonja Malev har mest læst biografier og bøger om personlig udvikling og sundhed, samt spirituelle bøger.

”Det spirituelle skal ikke blæses op til noget, det ikke behøver at være. Derimod skal det ned på hverdagsniveau. Vi behøver ikke alle sammen tage op på et bjerg og meditere i syv timer,” understreger hun. 

Ny boggruppe - en del af et fællesskab

Til januar starter Sonja Malev en læsegruppe i Symb, så har man lyst til at hoppe med på læsebølgen, er der gode muligheder i det nye år, og alle er velkomne. 

”Vi kan støtte hinanden i de forskellige mål. Fx vil nogen måske gå Caminoen, andre strikke en trøje, gå på engelsk kursus eller noget helt fjerde. Intet er for stort eller småt, det er også alle de små slag, der gør en forskel. I fællesskabet har vi lettere ved tingene, og det fællesskab kan bøgerne være med til at skabe. Måske er der også nogle, der er ensomme, og de skal med i fællesskabet. Vi skal engagere os mere - både i os selv og i hinanden,” understreger Sonja Malev, og slutter: 

”Hvis jeg kan få sådan en positiv effekt af bøgerne, kan de måske også hjælpe andre. Vi mennesker har tendens til at fokusere på det negative, og fortæller andre, hvad vi ikke vil have, men måske vi skulle fortælle, hvad vi gerne vil have i stedet. Jeg er helt klart blevet bedre til det efter bøgerne. Fx er der flere ting, jeg altid har ville gøre, men aldrig har fået gjort. Det gør jeg nu. Man kan sige, at det er en lang meditativ rejse med mig og alle bøgerne.”Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0