AnnonceLuk annonce




Overskudsmad til dem, der mangler

20-12-2019

Lillejuleaften bliver der delt ud af overskudsmad til dem, der har brug for lidt ekstra hjælp i julen. 

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Mandag d. 23. december fra kl. 22 vil der fra et lokale på Rynkevangen 1 i Kalundborg,  som er venligst udlånt af Vagtfirmaet Team Safety, blive udleveret overskudsmad til borgere i Kalundborg, som sidder hårdt i det, og hvor julen kan være en uoverskuelig udgift. 

I år er ’Stop Spild Lokalt’ (SSL) er med for første gang inde i selve Kalundborg midtby, og de frivillige bag håber på at få en hyggelig aften og et stort fremmøde, når de giver overskudsmad væk lille juleaften. Maden bliver kort forinden hentet i nogle af byens Lokale forretninger efter, at de lukker ned og holder et par dages juleferie.

Stop Spild Lokalt er stiftet i 2016 af den dengang 17-årige Rasmus Erichsen. Han startede en Facebook gruppe med det formål at få private personer til at dele deres overskudsmad med hinanden. Siden da har Stop Spild Lokalt været i en rivende udvikling, og derfor dækker de i dag 109 danske byer og en enkelt grønlandsk. I disse 110 Facebook grupper deler folk deres overskudsmad med hinanden. 

”SSL har 15 madoaser i hele landet, hvor vi dagligt deler mad ud til personer, som godt kunne bruge lidt ekstra hjælp. Det gælder socialt udsatte, hjemløse, institutioner og mange flere. SSL uddeler dagligt 15-17 tons overskudsmad, og er derfor blevet Danmarks største frivillige organisation, der systematisk, fødevaresikkert og sporbart deler overskudsmad ud, som ellers bare ville have mættet Danmarks skraldespande og containere. Alle i og omkring SSL arbejder 100 % frivilligt,” fortæller Chanette Naurbjerg, der er tovholder.

Til jul, påske og pinse deler organisationen mad ud i hele landet, og den 23. december i år deler de mad ud i minimum 50 byer (der kan stadigt nå at komme flere byer på). Sidste år den 23.12 delte organisationen 260 tons ud.

”Vores maduddelinger er åbne for alle, som mangler mad. Man kommer bare, der foregår ingen registrering, og alle er anonyme. De frivillige hjælper og vejleder om, hvor meget man tage. Sidste år fik alle, som kom til maduddelingerne, minimum ca. 7 kg mad hver. Mange steder fik hver enkelt meget, meget mere. Vi ved dog aldrig, hvor meget mad vi har, da vi jo først selv ved det, lige før vi åbner,” siger Chanette Naurbjerg.

Maden doneres af lokale supermarkeder, fødevareproducenter og virksomheder. Maden vil hovedsagligt bestå at fødevarer med kort holdbarhed, det som ikke ville kunne holde sig hen over supermarkedernes julelukkedage. Dvs. frugt, grønt, brød, mejeri - og kødvarer.

”Maduddelingerne planlægges og afholdes af lokale Facebook-brugere. Der lånes lokaler gratis, de frivillige stiller deres tid, biler og benzin til rådighed og resten låner vi os frem til,” fortæller Chanette Naurbjerg.

Til hver maduddeling er der 30-70 frivillige, i København en del flere. Tid og sted annonceres i de lokale Facebook-grupper få dage før den 23.december. Alle er velkomne til at melde sig ind i gruppen på Facebook.



Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 





0