Oplysningerne passede ikke til virkeligheden.

Åbent Brev: til kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune

Oplysningerne passede ikke til virkeligheden

Man kan tro sig klædt godt på, og så kan man være klædt på af en kommunal administration og langsomt opdage, at virkeligheden ikke passer til de oplysninger, som er sat på papir af embedsfolk.

Papiret havde formanden for socialudvalget, Gitte Johansen (V), i hånden, da hun mødte 150 engagerede borgere i Kalundborghallerne. Her havde Bedre Psykiatri i Kalundborg arrangeret møde, og der var selvfølgelig fokus på, at Kalundborg Kommune har fyret 19 medarbejdere ved Center for Misbrug og Socialpsykiatri i Kalundborg.  

Vi er fortsat en gruppe borgere i Kalundborg Kommune, som står helt uforstående overfor, hvorfor de skulle fyres på grund af et underskud gennem de seneste år på 8 millioner kroner.

Alle ved i dag, at psykiatri- og misbrugsområdet er meget forsømt og halter, og når vi har mindst 450 millioner kroner i kassebeholdning, så burde det ikke være et problem med en tillægsbevilling. Især ikke, når underskuddet har været kendt. Der er tale om besparelser, som rammer de mest sårbare medborgere, og det ville medlemmer i kommunalbestyrelsen vide i dag, hvis de havde valgt at være med på en lytter.

Det gjorde både Anne Marie Hansen (DF), Gunver Jensen (S), Hanne Olesen (S) og Thomas Malthesen Hiorth (SF) og tog ansvar for situationen - og ikke som borgmester Martin Damm og den radikale Ole Glahn, der i lokalpressen fralagde sig ansvar for fyringerne og henviste til den kommunale administration.

Vi hører tit om, at det er administrationen og regneark, som har overtaget folkestyret. Mødet med de 150 engagerede borgere var et konkret eksempel på en politiker, der i den grad lænede sig op ad sin administrationen, mens vi sad målløse og lyttede. Heldigvis kunne hun selv høre, at det hun forsvarede, slet ikke passede til den virkelighed, som de psykisk sårbare, pårørende, tillidsfolk og andre fortalte om.

Nedskæring på nedskæring, og angst for at få hverdagen til at fungere. Nye visiteringer over telefonen, problemer med transport, gruppeterapi og meget mere - alt sammen ændringer brutalt serveret. Resultatet er forvirring, utryghed, angst og vrede. Var det virkelig nødvendigt? Svaret svæver fortsat!

Gitte Johansen (V) henviste på mødet til et planseminar for kommunalbestyrelsen, som skulle holdes få dage senere på Kragerup Gods. Her ville situationen ved Center for Misbrug og Socialpsykiatri blive et emne.

Det holdt ikke stik, og sagen er nu retur i socialudvalget. Selve mødet er nu til evaluering i udvalget, og vi håber på svar. Forhåbentlig ryger den ikke i syltekrukken. Fyringerne er desværre ikke aflyst, selv om tilgangen af psykisk sårbare er stigende.

Det er en bagvendt måde at tackle et lille underskud på. Først fyrer man og svinger sparekniven og så begynder man at overveje konsekvenserne. Er det en anstændig og forsvarlig politik? 

Elsebeth Berthelsen, Torben Berthelsen, Karen Boesen, Stig Nielsen, Susanne Uhre-Prahl, Gittelis Hansen, Kaj Buch Jensen, Peter Christiansen, Michael Augustine, Helle Christensen, Jesper Hjelm Kristensen, Bjarne Rose Pedersen, Hanna Vestenaa, Ulrik Vestenaa, Tommy Dinesen, Joanna Kabori Berthelsen, Herman Hansen, Klaus Vig Ødegaard, Bettina Ødegaard, Henriette Thorkildsen, Liselotte Vistisen, Anders Povlsen, Claus Thorkildsen, Gerda Dinesen, Ole Jerichow, Lone Warming, Ole Agerbæk, Mona Hockerup Jensen,  Flemming Blarke, Anne Grethe Hansen, Hanne Sørensen, Willy Stig, Maja Hansen, Bettina Møller, Nina Larsen, Kirsten Pommer, Mia Reesen. Anne Juul, Helle Qvist Kongshavn, Per-Henrik Goosmann, Hans Kristensen, Lilian Kristensen, Per Qvist Kongshavn.  

Del