AnnonceLuk annonce
Nyt stort fund ved Tissø

22-09-2016

Nyt spændende fund ved Tissø. Foto: Flemming Nielsen

Af Jens Nielsen jens@tv-kalundborg.dk

Endnu en gang har jorden ikke langt fra den gamle vikinge-boplads ved Tissø givet et helt ekstraordinært fund fra sig.

Et kors fra første halvdel af 900-tallet er i søndags fundet nær Tissø. Et fund, der påkalder sig stor opmærksomhed, der er sansynligvis tale om det ældste kors fundet i Danmark. .

Amatørarkæolog Flemming Nielsen fra Gørlev er finderen. Han gik i søndags med sin metaldetektor på Bakkendrup-siden af Halleby Å.

“Pludselig gav detektoren lyd. Og op dukkede et fint lille kors fremstillet i forgyldt bronze”, fortæller Flemming Nielsen.

Korset måler 37 x 34 millimeter, og begejstringen på Formidlingscenter Fugledegård er stor. “Korset er et af de ældste kors i Norden og skal nok dateres til den første halvdel af 900-tallet”, siger Flemming Nielsen.

“Fundet kan vise sig at være af lige så stor betydning som det nylige guldfund i Jylland. Ikke gjort op i metalværdi, men ud fra fundets historiske værdi”, vurderer Henning Vingborg fra Tissø Vikingemarked. Han påpeger, at det nye fund måske er det ældste kors fundet i Danmark.

Tissø-korset

Tissø-korset, som det nye fund hurtigt er blevet døbt, er ligearmet og med rombeformede felter. Det er træk, man også ser på kors fra det karolingiske rige i det nuværende Tyskland og Frankrig.

Nationalmuseet ventes , torsdag, at komme på besøg hos Flemming Nielsen.

Han fandt også støbeformen

Der går en lige linje fra et fund, Flemming Nielsen i 1997 gjorde på Fugledegård - en såkaldt patrice til et kors - og så kors-fundet i søndags.

Det sjove er, at korset efter alt at dømme har sin oprindelse fra denne patrice. Det vil fremtidige undersøgelser på Nationalmuseet afklare.

En patrice er den positive model til aftryk i støbeforme, som smykkesmeden i vikingetiden brugte som forlæg til sine færdige smykker.

“På stedet, hvor patricen blev fundet, er der også dukket andre patricer op. De dateres til tiden omkring 950 e.Kr. - altså vikingetiden - og lige i perioden, hvor danerne så småt var ved at overgå til kristendommen fra asatroen”, fortæller Flemming Nielsen.

Korset fundet ved Bakkendrup nær Tissø i søndags kan måske være fra den gravplads, man længe har søgt efter. Men indtil videre er det kun en gisning.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0