AnnonceLuk annonce




Nyt bæredygtigt erhvervseventyr

02-03-2019

Anne Prahl og Jørgen Richelieu i produktionslokalerne på Smakkerupgården. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Wrappy er navnet på et nyt lokalt firma som producerer genanvendelig madindpakning, så forbrugerne kan spare på stanniol og plastfolie. Folkene bag Wrappy håber at produktet slår igennem i udlandet og kan skabe masser af lokale arbejdspladser. Visionen er at blive størst i Europa.

Anne Prahl og Jørgen Richelieu er folkene bag det nye lokale firma Wrappy, som har produktionslokaler på Smakkerupgården lige uden for Kalundborg. Et firma som ikke ret mange kender til endnu, men det ændrer sig formentligt inden for en kortere periode, netop fordi bæredygtighed er meget oppe i tiden. Og bæredygtighed er det som det handler om, nemlig genanvendelig madindpakning.

For små 100 år siden var det ikke ualmindeligt med vokslærred til at pakke mad ind i, den eneste måde man kunne få maden til at holde sig længere. I dag benytter de fleste forbrugere stanniol eller plastfolie, og det gamle vokslærred er glemt, men det vil Anne Prahl og Jørgen Richelieu ændre på med deres produkt Wrappy.

De har nemlig startet en produktion af genanvendeligt madpapir, så stanniol og plastfolie kan undlades, til glæde for miljøet.

Kendt siden 1500-tallet

Ideen til det nye produkt kommer fra Jørgen Richelieu, der i forvejen driver Danmarks største hjemmeside for bæredygtige produkter, suztain.com.

”Princippet har været kendt siden 1500-tallet, så egentligt er der ikke så meget hemmeligt i produktet, det som der er hemmeligheden, er at finde den rigtige blanding, og det har taget os et år, men nu virker det, og Wrappy er klar til salg,” fortæller Jørgen Richelieu.

Wrappy er kort fortalt et stykke bommuldsstof som er kørt gennem en blanding af bivoks, harpiks og jojobaolie i det rigtige blandingsforhold.

Anne Prahl og Jørgen Richelieu tror så meget på ideen at de har fået fremstillet en maskine som klarer hele processen, en maskine som der kun findes den ene af i hele verden, og derfor må den heller ikke fotograferes.

Kan vaskes i lunken vand

Wrappy leveres til forbrugerne i ark i forskellige størrelser. Madvarerne pakkes ind i Wrappy eller lægges over en skål, herefter formes Wrappy med varmen fra hænderne. Madvarerne kan ånde gennem Wrappy og holder sig dermed frisk i længere tid, så ud over at spare miljøet for stanniol og plastfolie, så mindsker det også madspil.

”Wrappy er rigtig god til at pakke fx ost ind i, men også en skål med salat holder sig helt frisk, et brød bliver ikke tørt eller mugner, og så kan Wrappy vaskes i lunken vand og bruges igen og igen, typisk holder et ark omkring et år,” siger Anne Prahl, som står for selve produktionen, mens Jørgen Richelieu står for salget.

”På nuværende tidspunkt sælger vi produktet hos Meny Kalundborg, hos nogle SuperBrugser og hos Arnold Busck boghandel, og selvfølgelig på hjemmesiden suztain.com, men vi er på vej ind på det tyske marked, og vi regner også med at vi snart er på markedet i Østrig, Norge og Sverige, vores vision er at blive størst på det her produkt i Europa,” fortæller Jørgen Richelieu.

LAG midler

På nuværende tidspunkt skæres de forskellige størrelser af Wrappy ud helt manuelt, men der er en avanceret skæremaskine på vej, en investering i millionklassen, og den har LAG Midt-Nordvestsjælland netop støttet med 400.000 kr.



Klik her for at se billeder



Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0