AnnonceLuk annonce
Nye regler om lattergas trådt i kraft

10-06-2020

Patroner fundet i Kalundborg midtby. Privatfoto.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Begrænsning af salg, mere kontrol og store bøder skal sørge for, at danskere ikke misbruger lattergas. I Kalundborg har de tomme lattergaspatroner været at finde på gader og stræder, men det er nu håbet, at de unge i by og på land fremover får langt sværere ved at benytte lattergas som rusmiddel

Misbrug af lattergas er de seneste år blevet et problem blandt unge, også i Kalundborg. Her ligger de tomme patroner også og flyder her og der, særligt flere offentlige steder efter en weekend. Indtag af lattergas kan være farligt for både krop og hjerne, og derfor skrider regeringen nu ind med nye regler, der blandt andet skal sætte en stopper for salget af lattergas som rusmiddel.

”Jeg håber, at hverdagen nu bliver uden de små lattergaspatroner, der flyder i gaderne rundt omkring i de danske byer, men jeg håber også, at unge mennesker i Danmark går en mere tryg ungdom i møde, hvor man undgår de her meget alvorlige skader, indtag af lattergas kan medføre,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Med de nye regler er der blandt andet indført en mængdebegrænsning for salg af lattergaspatroner til privatpersoner. Fremover vil det kun være muligt at købe to små lattergaspatroner á 8 gram ad gangen, og det er nu helt forbudt at sælge store lattergaspatroner til private. Mængdebegrænsningen bliver ledsaget af en aldersgrænse, som gør det ulovligt at sælge lattergaspatroner til unge under 18 år. Ligeledes skal online forhandlere af lattergaspatroner tjekke køberens alder. De nye regler betyder også, at der fremover ikke kan købes lattergaspatroner i fysiske eller online butikker, hvor der også sælges alkohol, tobak eller e-cigaretter.

Flere henvendelser på Giftlinjen

På årets første fem måneder har Giftlinjen fået 48 henvendelser på danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag. Sidste år var tallet 62 for hele året. Og i 2018 var tallet 39.

”De her nye tal fortæller mig, at det ikke er et sekund for tidligt, at vi får indført de her meget skrappe regler imod lattergas. Hvis det viser sig, at man om et år ikke har fået løst problemerne, så må vi følge op,” siger Simon Kollerup.

Reglerne skal afskærme unge mennesker fra at indtage lattergas fra gaspatroner, men skal samtidig sikre at lovlydige borgere også fremover kan anvende lattergaspatroner i forbindelse med fx madlavning og bagning.

Den nye lov er en konsekvens af den politiske aftale om indgreb mod misbrug af lattergas, der blev indgået den 21. januar mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. Reglerne trådte i kraft den 10. juni kort efter midnat.

Læs også Det flyder med tomme lattergaspatroner og Hvor stort et problem er misbrug af lattergas i Kalundborg?Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0