AnnonceLuk annonce
Nye nødbehandlere klar til at gøre en forskel

16-10-2020

De tre nye nødbehandlere i Gørlev, fra venstre, Mette Jønsson, Janni Jensen og Lena Houmøller. Privatfoto

Af Jens Nielsen

Tre kvinder, alle deltidsbrandmænd, har bestået prøven som nødbehandler, og vil fremover indgå i det team som bemander Region Sjællands nødbehandlerbil i Gørlev.

Nødbehandlere i Gørlev rykker ud døgnet rundt i akutte livstruende situationer hvor tiden er den største faktor.

Det har de gjort mere end 2000 gange siden 2013, og altid bemandet med deltidsbrandmænd fra stationen i Gørlev under Vestsjællands Brandvæsen.

Flere af de nødbehandlere som var med fra starten, er af forskellige årsager sprunget fra, og derfor var der behov for flere nødbehandlere, som kunne indgå i vagtplanen.

Stationsleder Morten Hansen, fra brandstationen i Gørlev, som også selv er nødbehandler, spurgte rundt blandt de øvrige brandmænd, om der var andre som var interesseret i at blive nødbehandler, og her sprang de tre kvinder til.

Lena Houmøller, Mette Jønsson og Janni Jensen, er alle deltidsbrandmænd i en ellers mandsdomineret verden, og nu har de alle tre bestået uddannelsen som nødbehandler efter en række kurser, hvor Region Sjællands paramedicinere har stået for undervisningen, og er klar til at rykke ud døgnet rundt til færdselsuheld, brystsmerter, allergisk reaktion, hjertestop og arbejdsulykker.

”Hvis man fra vagtcentralen vurderer, at nødbehandleren kan være fremme minimum fem minutter før end ambulancen ankommer, så bliver nødbehandleren kaldt. Og handler det om hjertestop, så bliver nødbehandleren altid kaldt,” fortæller stationsleder Morten Hansen.

De tre nye nødbehandlere i Gørlev har alle flere års erfaring med brand og redning.

”Det er klart en fordel og have stået på et skadested før man bliver nødbehandler, og det har vores tre nye nødbehandlere, Mette Jønsson har seks års erfaring som brandmand, Lena Houmøller har siddet i mange år på en Falck vagtcentral og har selv siddet og disponeret ambulancer, og Janni Jensen er meget aktiv og er færdiguddannet brandmand, man må gerne lige have lidt hår på brystet, det håber jeg så ikke de har,” griner Morten Hansen, ”men et vist kendskab til at håndtere stressede situationer og holde hovedet koldt.”

Nødbehandlerbilen er en enmandsbetjent præhospital enhed, der fungerer som supplement til det eksisterende præhospitale beredskab, og dækker yderområderne af regionen,

Nødbehandlerbilen i Gørlev dækker området fra Svallerup, Ubby-Jerslev og til den anden side af Høng, Reersø og Drøsselbjerg mod syd.

Nødbehandleren kan de være hurtigt fremme og give den første livreddende indsats i minutterne inden ambulancen ankommer, og i flere tilfælde har nødbehandleren været fremme mere end 10 minutter før ambulancen, og samtidig har nødbehandleren et stort lokalkendskab, som i mange tilfælde kan være en stor hjælp.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0