Ny mand til projekt Bymidterne

Kalundborgegnens Erhvervsråd har netop ansat Morten Hass Augustsen til at udvikle på Kalundborgegnens bymidte. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

58-årig Morten Hass Augustsen skal være med til at udvikle bymidterne i Gørlev, Høng og Kalundborg, og dermed gøre de tre byer mere attraktive for både nuværende borgere, nytilflyttere samt turister at opholde sig i.

Kalundborgegnens Erhvervsråd har netop ansat Morten Hass Augustsen, i en toårig projektansættelse, til at udvikle på Kalundborgegnens bymidter – et projekt, der har været talt om længe, og som erhvervsrådet nu har valgt at poste både tid og penge i.

”I Kalundborgegnens Erhvervsråd vil vi over de næste par år sætte ekstra meget fokus på at udvikle bymidterne i Kalundborg Kommune. Det vil vi, fordi levende bymidter er en forudsætning for, at vores område er et attraktivt sted at bosætte sig. Det at nogen har lyst til at bosætte sig her er nødvendigt for, at vores erhvervsliv også i fremtiden kan få den arbejdskraft, de har brug for,” siger Jens Lerager, der er erhvervschef i Kalundborgegnens Erhvervsråd, og fortsætter: ”Vi lægger Erhvervsrådets kræfter og kompetencer i opgaven. Desuden har vi ansat en ny dygtig mand, der kun skal arbejde med bymidterne hen over de næste to år, og vi har også en lille pose penge til at understøtte indsatsen. Endelig gør vi det i et tæt samarbejde med de lokale erhvervsforeninger og alle andre der vil arbejde for levende bymidter.”

Vild med Kalundborg

Morten Hass Augustsen er slet ikke i tvivl om, at det her projekt nok skal blive godt. Han er vild med Kalundborg, og ser mange muligheder for bymidterne i både Høng, Gørlev og Kalundborg.

Jeg vil samle idéer, støtte gode initiativer, skabe netværk og gøre,  hvad jeg kan for, at vi sammen skaber udvikling, der kan mærkes hos kommunen, udlejerne, butikkerne, de handlende og hos borgerne, der benytter bymidterummet. Jeg lover at gøre, hvad jeg kan, men bymidterne kan kun løftes i fællesskab,” siger han.

Den nye projektleder på Kalundborgegnens Bymidter er en ægte iværksætter, og han elsker at få ting til at fungere, specielt, hvis folk siger, at det ikke kan lade sig gøre. Morten Hass Augustsen bor i Slagelse, hvor han også har arbejdet de sidste mange år – de sidste otte år i Slagelse Erhvervsventer, og  ør det har han b.la. været citychef og stået i spidsen for Slagelse Festuge. Lige nu er han ude og snakke med folk i forretningerne rundt omkring i kommunen, for at finde ud af, hvad udfordringerne for bymidterne er. 

"Jeg forsøger at finde ud af, hvad er brug for, og hvor skal jeg sætte ind henne. Men vi skal gøre det sammen. Der er mange muligheder, for Kalundborg Kommune har nogle fede byer, og dem skal vi have endnu mere gang i,” siger Morten Hass Augustsen.

Projekt vind en butik

”Én af de ting, vi rigtig gerne vil lykkes med er, at få liv i nogle af de tomme butikslokaler. Vel at mærke liv, der bidrager positivt til bymidtens samlede udtryk, og som er levedygtigt over lang tid,” siger Jens Lerager, og fortsætter: ”Vi vil lave en konkurrence hvor vinderens gevinst er en butik i to år. Faktisk vil vi lave den tre gange; i Kalundborg, i Høng og i Gørlev.”

Hvordan den endelige form bliver, afhænger af, hvad der er muligt, men målet er klart. På den ene side at udvælge den idé til en forretning, som Kalundborgegnens Erhvervsråd tror allermest på kan overleve og vækste ved egen kraft efter de to år, og på den anden side at gøre de første to år så nemme, som overhovedet muligt for den nystartede forretning. Det vil forhåbentlig betyde, at de mennesker med den gode idé også tør føre den ud i livet. 

Hvad er der brug for til projektet:

 • En mediepartner ,der vil hjælpe med at fortælle historien, følge forløbet og berette om både butikkerne og om dem der hjælper dem på vej
 • Et egnet butikslokale med en rigtig fornuftig huslejeløsning
 • En bogholder eller revisor, der vil hjælpe med regnskabet
 • En bankforbindelse, der vil rådgive om økonomien
 • En gruppe erfarne erhvervsfolk, der vil agere sparringspartnere
 • En elektriker, der vil hjælpe med at etablere lys i butikken
 • En markedsføringspartner, der vil hjælpe med rådgivning om markedsføring
 • En tømrer, der vil hjælpe med udstillingsinventar
 • En maler, der vil hjælpe med at friske butikslokalet op
 • En IT-leverandør, der vil hjælpe med et kassesystem
 • En jurist, der vil hjælpe med aftaler i forhold til konkurrencen og i forhold til leverandører
 • Hvis man tænker, at man har noget at byde ind med, hvad angår konkurrencen, vil Kalundborgegnens Erhvervsråd meget gerne lytte til idéen.

Krav til vinderen:

Vi har endnu ikke den endelige formel for hvordan det skal afvikles, men der er nogle principper som skal gælde,” siger Jens Lerager, og uddyber:

 • For at vinde skal forretningsidéen bringe noget nyt til bymidten; et anderledes tilbud, en ny måde at drive butik på eller bare en type butik eller service som ikke er i bymidten i forvejen.
 • Vinderen skal være både villig og i stand til at finansiere opstart og drift af butikken og være villig til at lade en bankrådgiver vurdere det økonomiske grundlag for forretningsplanen.
 • Vinderen skal ’have hånden på kogepladen’ rent økonomisk. Altså selv oppebære en vis økonomisk risiko i forbindelse med projektet.

Hvis alt går, som forventet, sætter Kalundborgegnens Erhvervsråd konkurrencen i gang midt december, og kårer de tre vindere i slutningen af januar 2021. De nye forretninger skulle så gerne lukke dørene op til marts 2021.

Del