AnnonceLuk annonce
Ny glukosemåler bevilges til børn med diabetes

19-11-2016

Nu er der givet grønt lys til at børn med diabetes kan få den nye FreeStyle Libre glukosemåler. Privatfoto

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Ældre- og sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune har igen haft diskussionen om FreeStyle Libre glukosemåler til diabetespatienter oppe at vende, og slår nu fast, at børn mellem 0 og 18 år med diabetes skal have bevilget glukosemåleren omgående.

Det har været et langt og sejt træk, men nu ser det ud til, at alle børn med diabetes mellem 0 og 18 år får muligheden for at få den meget omtalte glukosemåler, der betyder, at de nu ikke længere skal stikke sig i fingrene 8-10 gange om dagen.

Peter Jacobsen(DF), viceborgmester i Kalundborg Kommune og formand for Ældre- & Sundhedsudvalget, har netop talt med administrationen i Kalundborg Kommune, og har fået af vide, at der i løbet af næste uge kommer styr på det juridiske omkring udlevering af den nye glukosemåler.

”Der skal styr på den retssikkerhedsmæssige del i forhold til at udlevere en glukosemåler, og det forventer man at have i næste uge, og så er vi klar til at udlevere glukosemålerne. Vi forventer altså i næste uge retningslinjer, der siger, at der nu er mulighed for, at børn mellem 0 og 18 år med diabetes i Kalundborg Kommune kan få en glukosemåler udleveret, og med mindre jeg hører andet, hvilket jeg da ikke går ud fra, er det sådan det er,” siger Peter Jacobsen.

Når man har diabetes, barn som voksen, skal man regelmæssig have målt sit blodsukker for at være sikker på, at man ligger korrekt og stabilt. Børn med diabetes skal dog stikke sig oftere end flest voksne, da det kan være langt sværere at regulere deres blodsukker af forskellige årsager. Men for noget tid siden kom der en ny glukosemåler på markedet, der betyder, at man ikke længere behøver at stikke sig i fingrene 8-10 gange om dagen, men måske i stedet 1 enkelt gang om ugen eller hver 14 dag, da den måler blodsukkerret ved at scanne henover armen, hvor måleren fx sidder.

Men til trods for, at den nye måler betyder et mere stabilt blodsukker for flere af børnene med diabetes, og dermed mindsker risikoen for følgesygdomme på sigt, og til trods for, at den gør livet langt lettere for både børn og voksne, og den ikke er meget dyrere end den løsning, der hidtil har været brugt, har Kalundborg Kommune, ligesom en masse andre kommuner i Danmark, ikke ville bevilge glukosemåleren til hverken børn eller voksne, da man bl.a. mente, at der skulle være mere dokumentation for apparatet.

Bliv tilmeldt vores nyhedsbrev og få en e-mail hvergang der er nyt på TV-Kalundborg.dk, KLIK HER

Urimelig diskussion rammer diabetespatienter

Derudover handler det i høj grad også om, hvorvidt kommune eller region skal betale, da man diskuterer om den nye glukosemåler er et behandlingsredskab eller et hjælpemiddel. Er det et behandlingsredskab, er indkøb og udlevering reguleret af sundhedsloven, og regionen betaler. Men er det et hjælpemiddel, er det omfattet af serviceloven §112 om støtte til indkøb af hjælpemidler til personer med varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og i dette tilfælde betaler kommunen.  Det har givet anledning til stor debat, da mange forældre og diabetespatienter er utilfredse med, at diskussionen mellem region og kommune går ud over diabetespatienterne – børn som voksne.

”Vi tog det op straks i udvalget, og der var en klar tilkendegivelse fra hele udvalget om, at alle børn mellem 0 og 18 år med diabetes i kommunen skal have bevilget den nye glukosemåler, og det kan kun gå for langsomt. Jeg havde en klar forventning om, at det kunne vi sætte i værk med det samme, men der er altså nogle bureaukratiske ting, der skal falde på plads, inden man udleverer dem,” siger Peter Jacobsen.

Peter Jacobsen understreger også, at det ikke er, fordi der ikke bliver tænkt på voksne med diabetes også, men at man må begynde et sted.

”Vi begynder med børnene, netop fordi behovet her er meget større, fordi de ofte er sværere at regulere hvad angår blodsukker end voksne. Og det har været en kamp i sig selv at få landet den her. Det vi hører er, at de voksne ikke har samme behov for den nye glukosemåler som børnene, så vi satser på den gruppe i første omgang, men klart at vi skal kigge på alle diabetespatienter henover tid, og der må vel også snart foreligge nogle forskningsresultater,” siger han og slutter af med:

”Vi kunne have været gang med det her for længe siden. Administrationen har været for langsom ja, men vi politikere har også været for tilbageholdende, vi kunne have undersøgt det tidligere, men vi er i gang nu.”

Ifølge Peter Jacobsen drejer det sig om 17-18 børn i Kalundborg Kommune, der skal have bevilget den nye glukosemåler.

Læs også: Sundhedssystemet - ens for alle?Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0