AnnonceLuk annonce
Ny aftale skal sikre at ældre igen kan få besøg

02-05-2020

Af Jens Nielsen

Et bredt flertal i Folketinget har præsenteret en håndsrækning til landets borgere på plejehjemmene, der de seneste mange uger har været afskåret fra at få besøg. Aftalen skal sikre, at ældre på landets plejehjem igen kan få besøg.

Et bredt flertal af Folketingets partier afsætter 165 mio. kr., der bl.a. skal forbedre mulighederne for besøg hos svækkede ældre, herunder mennesker med demens.

Aftalens hovedfokus er, at ældre på plejehjem og beboere med demens igen kan få besøg af deres familie, samtidig med at de skærmes for smitte. Det kan være ved at bruge besøgspavilloner, udestuer eller lignende, der gør besøg på udearealer hos ikkesmittede beboere på plejehjem muligt.

Kalundborg Kommune afventer retningslinjer

Det bliver præciseret, at Sundhedsstyrelsen skal udarbejde retningslinjer for disse besøg. Kalundborg Kommune afventer de retningslinjer – og opretholder den aktuelle praksis indtil da, oplyser Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer også, at rengøring hos de ældre skal genoptages.

”I Kalundborg Kommune har vi hele tiden opretholdt rengøringen hos de ældre. Dog har nogle få borgere frabedt sig rengøring med henvisning til at nedsætte smittefaren. Det har vi naturligvis respekteret,” understreger direktør for Ældre- og Sundhedsområdet, Søren Ole Sørensen. 

Her er elementerne i aftalen:

  • Alle ældre på plejehjem skal have mulighed for at få besøg fra pårørende. Der afsættes 100 millioner til at skabe rammer og faciliteter til det, for eksempel til besøgspavilloner eller udestuer.
  • Der afsættes 6 millioner til Ældre Sagen og Alzheimerforeningen til oplysning og individuel rådgivning af svækkede ældre.
  • Der afsættes 4 millioner til drift af Ældre Telefonen under Ældre Sagen. Det kan bruges på at rekruttere frivillige "telefonvenner".
  • Der afsættes 30 millioner til aflastende aktiviteter til pårørende. Det kan bruges på aktiviteter, der giver dem et pusterum.
  • Kommuner skal tilbyde grundig rengøring til borgere, der måtte have et efterslæb, fordi rengøring har været sat på pause for at undgå coronasmitte.
  • Der skal etableres et nyt midlertidigt partnerskab på ældreområdet, som under genåbningen skal modvirke ensomhed hos ældre. Der afsættes 0,25 millioner.
  • Der afsætte 15 millioner til, at kommunerne kan særtilpasse aktiviteter såsom særlige åbningstider til ældre efter genåbning.
  • Der afsættes 10 millioner til, at kultur-, idræts og foreningsliv kan skabe aktiviteter og tilbud for ældre. Det kan for eksempel være udendørskoncerter eller biblioteksklubber.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0