AnnonceLuk annonce
Ny aftale på plads om udfasning af mundbind og coronapas

18-05-2021

Af Jens Nielsen

Fra fredag d. 21. maj er diskoteker og natklubber stadig lukket, men alle lokaler og lokaliteter er åbne med de restriktioner, der gælder om blandt andet afstand og test. Det fremgår af en aftaletekst om en yderligere genåbning, der er vedtaget af et flertal af Folketingets partier. Aftalen blev præsenteret på et pressemøde natten til tirsdag.

Der bliver ikke pillet helt så meget ved coronapasset, som flere partier ellers har ønsket. Det er facit efter aftenens politiske forhandlinger om en ny genåbning af Danmark.

Flere partier i Folketinget havde ellers ytret ønske om en kørekortsmodel, så man kun skal vise coronapasset ved stikprøvekontroller. Det bliver dog kun til noget på biblioteker og i idrætslivet.

Men coronapasset lever på lånt tid. Efter planen skal passet udfases - ifølge justitsminister Nick Hækkerup, kan det muligvis ske efter sommerferien.

Mundbind skal også udfases. Når alle over 16 år er blevet tilbudt en vaccine, er det ikke længere et krav at bære mundbind, når der skal handles eller køres med offentlig transport.

Aftalen indeholder flere hovedpunkter:

  • Hjemmearbejde får en ende.
  • Idræts- og kulturliv åbnes yderligere.
  • Ungdoms- og voksenuddannelser åbnes yderligere.
  • Mundbind udfases.
  • Coronapas udfases.

Partierne er enige om, at der skal udarbejdes en plan for udfasning af coronapasset begyndende primo juni. Der igangsættes en gennemgang af de områder, hvor der i dag er krav om coronapas.

Kontrollen med coronapas lempes, så der indføres mulighed for, at kontrollen i regi af frivillige foreninger og på biblioteker kan udføres ved én daglig stikprøvekontrol af alle tilstedeværende personer, der er undergivet krav om coronapas.

Partierne er ligeledes enige om, at reglerne for gyldig dokumentation i coronapas lempes, så man som udgangspunkt 14 dage efter første vaccinationsstik kan anvende dokumentation herfor som coronapas.

Mundbind udfases

Tilsvarende er partierne enige om, at der primo juni skal fremlægges en plan for udfasning af krav om mundbind begyndende primo juni og baseret på en forudsætning om, at mundbindskravet vil være ophævet, når alle fra 16 år og opefter, der ønsker det, er færdigvaccineret. Sundhedsmyndighederne kan fortsat komme med anbefalinger om brug af mundbind i særlige situationer.

Med den netop indgåede aftale udmøntes den planmæssige genåbning pr. 21. maj 2021. Som aftalt i tidligere genåbningsaftaler hæves forsamlingsforbuddet til 50 personer indendørs og 100 personer udendørs, elever på ungdoms- og voksenuddannelserne kan vende fuldt ud tilbage, og trin 2 i planen for større forsamlinger og arrangementer iværksættes. Partierne er derudover enige om, at de studerende på videregående uddannelser tillige kan vende fuldt ud tilbage.

Partierne er også blevet enige om en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser, som starter den 21. maj 2021 og kører over i alt tre faser.

Læs aftaleteksten her


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0