AnnonceLuk annonce
Ny affaldsordning præsenteres for borgerne

05-10-2018

Fra 2020 skal borgerne have mere end en affaldsbeholder stående. Modelfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Borgerne i Kalundborg Kommune skal fra 2020 til at sortere husholdningsaffaldet i flere kategorier, det betyder bl.a. at alle fremover skal have to affaldsbeholdere stående ved husstanden.

Vi skal genbruge mere af vores affald - og det skal være nemt! - Derfor arbejder Kalundborg Kommune på at udvide den nuværende affaldsordning, så man i fremtiden kan sortere mere affald til genbrug direkte ved husstanden.

For at nå det nationale mål om 50% genanvendelse i 2022 skal borgerne sortere flere genanvendelige materialer fra restaffaldet med fokus på papir, pap, metal, plast og glas.

Teknik- og Miljøudvalgets har besluttet at arbejde videre med en løsning hvor så mange som muligt af de fem genanvendelige fraktioner til husstandsindsamling indsamles, ved kun at tilføje én ekstra beholder ved husstanden.

Medarbejdere fra kommunens affaldsgruppe tager nu på tur og præsenterer den model, der arbejdes med. Vil du se og høre mere om, hvordan den kommende affaldsordning kan blive, så kan du møde affaldsgruppen her:

  • Tirsdag den 9. oktober kl. 10-14, Havnevej 8 v/ Brugsen, Havnsø
  • Torsdag den 11. oktober kl. 10-14, Centervej 43 v/ Brugsen/Netto, Høng
  • Tirsdag den 16. oktober kl. 10-14, Algade 35 v/ biblioteket, Gørlev
  • Torsdag den 18. oktober kl. 10-14, Solskinspladsen, Kordilgade 29, Kalundborg
  • Tirsdag den 23. oktober kl. 10-14, Torvet 3 v/ Brugsen/Fakta, Ubby
  • Torsdag den 25. oktober kl. 10-14, Svebøllecentret, Svebølle.

Det kan du få svar på

Hvor mange beholdere skal jeg have? Hvor skal de stå? Hvor store er de? Hvad må man komme i dem, og hvor ofte bliver de tømt?

De spørgsmål og mange flere kan affaldsgruppen hjælpe med at blive klogere på, når man i de kommende uger kan møde dem rundt omkring i kommunen. Med sig har de modeller af de kommende beholdere, så man kan få et indtryk af, hvordan det kan se ud i indkørslen fremover. Samtidig samler affaldsgruppen input fra borgerne, som de tager med hjem og bruger i det videre arbejde med den nye affaldsordning.

Hvad skal sorteres i fremtiden?

Vi skal i fremtiden flytte så meget affald som muligt fra restaffaldet, der køres til forbrænding, til i stedet at blive genbrugt.
Derfor arbejder kommunen med en ordning, hvor fire affaldstyper kan sorteres direkte hos borgerne. Der er tale om papir, karton, plast og metal.

Udover de fire affaldstyper, der kan sorteres til genbrug i den nye ordning, arbejder kommunen også på at småt elektronik vil kunne afleveres på låget af beholderen - ligesom man kan med batterier i dag.

Ændringer først fra 2020

Selv om kommunen nu vælger at vise, hvordan den kommende affaldsordning kan komme til at se ud, skal man som borger ikke forvente ændringer lige nu og her. Det tager nemlig tid at vedtage, gøre klar til og indfase en ny affaldsordning.

Ifølge tidsplanen skal den endelige beslutning behandles politisk i december 2018. Derefter skal den valgte model i udbud, og den entreprenør, der får ordren, skal have tid til at forberede sig og indkøbe materiel til opgaven.

Alt i alt betyder det, at kommunen forventer, at man som borger kan begynde at sortere mere affald til genbrug derhjemme i efteråret 2020.

 

 Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0