AnnonceLuk annonce
Ny Vesthavn: Boreprøver i gang før reparation

22-07-2020

Kalundborg Havn regner med at Ny Vesthavn kan tages i brug sidst på året. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Inden for de næste 10-14 dage vil der blive foretaget en række geotekniske boreprøver på Ny Vesthavn. Når boreprøverne er analyseret begynder reparationen af de ødelagte ankerstænger. Kalundborg Havn regner med at Ny Vesthavn kan tages i brug sidst på efteråret i år.

Siden Ny Vesthavn blev indviet for mere end et år siden, har det store areal ligget øde hen. Mellem 20 og 30 ankerstænger ud af i alt 375, der holder kajvæggens midterste del, blev konstateret knækket. Siden har flere advokatfirmaer arbejdet med sagen for at finde årsagen og skyldsspørgsmålet, og siden er sagen endt som en syn- og skønssag, men nu sker der endeligt noget på Ny Vesthavn.

En borerig er gjort klar på kajen og de næste 10-14 dage vil der blive udtaget en række geotekniske jordprøver.

”Vi borer otte steder inde på selve kajen ned i 22 meters dybde, og der skulle vi gerne kunne konstatere ler koncentrationer, og er der det, så er vores tanke at etablere såkaldte jordankre, det betyder at man sætter en jack-up rig på ydersiden af kajen, og så borer man et anker ind gennem spunsvæggen i en vinkel på 45 grader, som så skal ramme de ler koncentrationer vi tror er der, og så skal der pumpes noget beton gennem borehullerne som så danner det anker der holder spunsvæggen,” forklarer havnedirektør Bent Rasmussen.

 Fordelen ved at reparere kajvæggen med jordankre er, at hele kajen ikke skal graves op igen.

Havnedirektøren oplyser at der selvfølgelig er lavet en lang række af geotekniske undersøgelser inden Ny Vesthavn blev bygget, og at der ikke er noget som tyder på blød bund.

”Der er ikke noget som helt der indikerer sætninger efter kajen er bygget, så Ny Vesthavn er ikke bygget på blød bund,” siger Bent Rasmussen.

Kalundborg Havn kommer lige efter sommerferien med en redegørelse om hele sagen.

”Vi skal nok komme med en redegørelse inden længe, men der er fem forskellige advokatfirmaer på sagen, så vi er nødt til lige at gå med varsomme skridt inden vi melder noget ud,” siger Bent Rasmussen.

Kalundborg Havn regner med at Ny Vesthavn kan tages i brug sidst på efteråret.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0