AnnonceLuk annonce
Ny Vesthavn: Fortrolige dokumenter lækket

14-11-2017

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Man kunne forleden læse i Dagbladet Børsen, at en lejeaftale mellem Kalundborg Havn og Lerchenborg Gods vil indbringe 253 mio. kr. til Lerchenborg Gods, der i 99 år lejer jord ud til Kalundborg Havn i forbindelse med Ny Vesthavn. Det har imidlertid på intet tidspunkt været en hemmelighed, at der var en aftale mellem de to parter. Til gengæld er flere af de informationer, som Dagbladet Børsen skriver, ikke offentligt tilgængelige.

I Dagbladet Børsen kunne man i forgårs læse, at godsejer Christian Greve Lerche-Lerchenborg tjener 253 mio. kr. på en aftale med Kalundborg Havn – over 100 år vel at mærke. Der er tale om fortrolige dokumenter, der er blevet lækket til pressen, da der er en kontrakt mellem to virksomheder, og sagen er behandlet på lukkede kommunalbestyrelsesmøder.

”Dermed ikke sagt, at vi har noget at skjule, men jeg kan ikke udtale mig om den pågældende kontrakt, der er fortrolig, og et anliggende mellem havnen og godset. Det har endvidere, på intet tidspunkt, været hemmeligt, at der har været en aftale de to parter imellem. En aftale, der blev indgået for længe siden, vel at mærke” fortæller Borgmester for Kalundborg Kommune, Martin Damm (V), og fortsætter:

”Det er jo det, der er så pokkers træls. Vi kan ikke kommentere på et lukket dokument, for så overholder vi jo ikke lovgivningen. Men det irriterer mig da, fordi der er flere ting, der bliver skrevet, der ikke er korrekte.”

Kommunen kommer ikke til at betale i 99 år

Dagbladet Børsen skrev forleden, at Kalundborg Kommune garanterer for Kalundborg Havns betaling af 253 mio. kr. til Lerchenborg Gods, der i 99 år lejer jord ud til havneudvidelsen, men i virkeligheden er ikke helt således. Kalundborg Kommune vil nemlig aldrig kunne hæfte for mere end tre år, hvis det skulle gå så galt, da lejekontrakten kan opsiges, hvilket Dagbladet Børsen også skriver i dag.

”Kommunens risikovurdering ved projektet har på ingen måde givet anledning til bekymring,” siger Martin Damm, og understreger, at Kalundborg Havn er en solid forretning, som i dag er en kvart milliard kr. værd - og gældfri.

Havnedirektør i Kalundborg Havn, Bent Rasmussen, vil heller ikke kommentere på indholdet i aftalen, da aftalen netop er fortrolig, men han vil gerne bekræfte, at det ikke var en mulighed at købe jorden.

"At købe var ikke en mulighed, for de ville ikke sælge, og jeg vil også gerne understrege, at der er ingen andre end Kalundborg Havn, der kommer til at betale for udgifterne til Ny Vesthavn. Den forretningsmodel, vi har lavet, kan vi 100 pct. stå inde for,” siger Bent Rasmussen.

Ligeledes vil Christian Greve Lerche-Lerchenborg heller ikke udtale sig om aftalen, men han vil gerne bekræfte, at han ikke vil sælge noget jord.

”Jeg udtaler mig ikke om samarbejdsaftalen, men jeg vil gerne bekræfte, at vi ikke ville sælge jorden dengang, og heller ikke vil sælge fremover,” siger han.

I 2014 stemte Kommunalbestyrelsen i Kalundborg imod at undersøge, hvorvidt kommunen kunne ekspropriere den jord, som havnen havde udset sig til en havneudvidelse. Og på spørgsmålet til, hvorfor man ikke ville undersøge en ekspropriering af jorden, svarer Martin Damm. 

”Jeg kan ikke udtale mig om det heller, selv om jeg gerne ville,” siger han.

Det var i øvrigt en næsten enig kommunalbestyrelse, der stemte for, at Ny Vesthavn blev en realitet.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0