AnnonceLuk annonce
Nordisk kultur på friskolen

30-04-2019

Fire multikunstnere har i anledning af Nordisk Kulturfestival i Kalundborg besøgt Kalundborg Friskole med kunstprojektet "Kom med, det gror i Nord". Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Mandag og tirsdag i denne uge har Kalundborg Friskole haft besøg af fire multikunstnere i forbindelse med Nordisk Kulturfestival, og herunder kunstprojektet ’Kom med, det gror i Nord’. 

Lone Wernblad, der er ophavskvinden til idéen om at skabe en Nordisk Kulturfestival i Kalundborg, og dermed også ”Kom med, det gror i Nord”, der sammen med Benjamin Aggerbæk, Jonas Bachmann og Bergur Fonsdal Johannesen har besøgt en skole i Norge, Grønland og på Færøerne, og skal til Åland i næste uge, som er svensk/finsk og muligvis Island til slut. I Danmark er Kalundborg Friskole den eneste skole, som er med i kunstprojektet om norden.

Brun sauce og mormors tarteletter

Som afslutning på kunstprojektet om norden var der oplæsning, udstilling og koncert. Eleverne på Kalundborg Friskole har været delt op i indskolingen, mellemtrinet og udskolingen, mens de har arbejdet med Nordisk kultur. 7. og 8. klasse har skrevet 11 sange i løbet af de to dage, som de sluttede af med, tirsdag eftermiddag, at synge for hele skolen sammen med Benjamin Aggerbæk. De sang bl.a. om alt det, de elsker, herunder brun sauce, mormors tarteletter, familie og venner og at sove længe. Ligesom en anden gruppe sang om sommerferie og følelsen af glæde. Indskolingen havde lavet fine plancher med huse, kirker og landskaber samt andre smukke ting fra norden, der til slut var blevet sat sammen til ét værk, ligesom også de havde skrevet en sang sammen med Lone Wernblad. Mellemtrinet havde bl.a. lavet 3D figurer og dekoreret et ”tæppe” med danske og nordiske ord, der symboliserer norden for dem. Til slut fortalte de fire multikunstnere om, hvilken stor glæde det havde været at arbejde med børn og lærere på skolen.

”Vi besøger én skole i hver af de nordiske lande, og det blev altså Kalundborg Friskole i Danmark, og det har været en fornøjelse at arbejde sammen med børnene. Lærerne herude er meget heldige med de børn, og børnene er meget heldige med den skole og de dygtige lærere,” sluttede Lone Wernblad af med at sige, da de to dage var veloverstået, og eleverne på Kalundborg Friskole havde lært en masse om Nordisk kultur.

En anden af de fire multikunstnere, Benjamin Aggerbæk fortalte, at det helt grundlæggende handler om, at få børn til at forstå, at vi skal dyrke og udvikle det fællesskab, som vi har i norden. Sammen er vi nemlig stærkest.

”Grundlæggende handler det om, at børnene skal være medforfattere af, hvad der er nordisk, og det er de, fordi de bor i Norden. Men de skal være bevidste om det, og kunne belyse det, og her bruger vi altså kunst og musik. Det er deres hverdag, og de er med til at skabe det norden. Det er vigtigt, at vi er klar over, at der er en masse ligheder mellem os fra norden, men der er også forskelle, og vi skal lære hinanden at kende. Det handler overordnet om, at vi skal dyrke og udvikle det fællesskab, vi har her i norden, og det begynder med børnene,” siger Benjamin Aggerbæk, og fortsætter:

”Alt, hvad vi laver skal bruges til undervisningsmateriale senere hen, som skolerne i Norden gerne skal bruge. Det bliver selvfølgelig lavet af en professionel.”

Skoleleder på Kalundborg Friskole, René Tholander var glad for, at skolen havde valgt at takke ja til projektet, der var lidt anderledes end, hvad de tidligere har lavet. 

”Det var jo en oplagt mulighed, og svært at sige nej, når de nu havde udvalgt vores skole, og det har været en fantastisk oplevelse," understreger han.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0