AnnonceLuk annonce
Kalundborg fejrer Norden

03-04-2019

I går var der åbningsreception i forbindelse med, at man fejrer Norden i hele april i Kalundborg Kommune med Nordisk Kulturfestival. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Nordisk Kulturfestival holdte i går åbningsreception i forbindelse med, at hele april kommer til at stå i Nordens tegn, når Kalundborg Nordisk Kulturfestival byder på diverse kulturelle arrangementer, der alle tager afsæt i nordisk musik, litteratur og billedkunst. 

I den forbindelse var der reception i Kalundborghallerne i går aftes, hvor formand for Kultur & Fritid, Ole Glahn (R) bød velkommen til de mange fremmødte, og han opfordrede samtidig til, at kalundborgenserne i april tager ud og oplever og nyder deres smukke kommune under Nordisk Kulturfestival. 

”Vi har en smuk kommune, og jeg håber, at mange vil tage ud og opleve den her under Nordisk Kulturfestival med alle de mange tilbud, der er,” siger Ole Glahn.

Sammen er vi stærke

Herefter holdte Foreningen Nordens generalsekretær, Peter Jon Larsen, åbningstalen, hvor han talte om, hvad Norden egentlig betyder for os fra norden, men han berettede ligeledes om, hvilken betydning regionen og dens værdier har for andre rundt omkring i verden. 

”Det nordiske tænker vi ikke over. Det er bare en del af os. Alle synes, det nordiske er fantastisk, men sådan har vi det ikke med andre samarbejder, og det er jo interessant. Norden er også et sted uden krig. Faktisk er vi nok den fredeligste region i verden. Vi har fælles værdier. Vi har alt det, som alle andre stræber efter at få. Men vi tænker ikke over det. Dog skal vi huske på, at vi er en del af en større virkelighed. Globalisering, den er der, hvad enten man kan lide den eller ej. Men sammen kan vi gøre en forskel, fordi sammen har vi meget at skulle have sagt,” siger Peter Jon Larsen.

Til slut gik skuespiller Ghita Nørby og guitarist Lars Hannibal på scenen, hvor de tog publikum med på en rejse i Norden gennem nordiske tekster, musik og fortællinger. Derudover var der også den mere uforudsigelige del af arrangementet, hvor de to kunstnere har samtaler om de aktuelle emner der optager dem inden for kunst og kultur. Samt Ghitas refleksioner over sin lange karriere og roller inden for film, TV og teater,- eller hendes ærlige og inspirerende tanker over et langt liv. Her fandt Ghita Nørby det naturligt at fortælle publikum om det, hun mente, at de alle alligevel sad og tænkte på, nemlig interviewet med journalisten fra 24/7.

Ildsjælen bag

Lone Wernblad og Benjamin Aggerbæk spillede i øvrigt også den smukke sang ”Nordens Dybe Blå”, skrevet af Benjamin Aggerbæk. Lone Wernblad er ophavskvinden til idéen om at skabe en Nordisk Kulturfestival i Kalundborg er multikunstner og ildsjæl Lone Wernblad. En deltagelse i Nuuk Nordic Festival i 2017 gav inspiration, og med sponsorater fra Kalundborg Kommunes Koncertpulje, Nordea afdeling Kalundborg og Dansk Artistforbund, samt et produktivt samarbejde med Kalundborg Biblioteker, Foreningen Norden, Museum Vestsjælland, Kalundborg Folkeuniversitet og Høng Lokalhistoriske Forening er festivalen blevet en realitet.

Besøger én skole i hvert land

Lone Wernblad og Benjamin Aggerbæk har allerede været i flere af de nordiske lande for at spille m.m. i forbindelse med Nordisk Kulturfestival. De kalder projektet ’Kom med, det gror i nord’, og de har allerede været på skoler i Grønland, Norge, på Færøerne, og skal nu også til Åland og Island. Derudover besøger de også Kalundborg Friskole i forbindelse med Nordisk Kulturfestival, som den eneste skole i Danmark.

”Vi besøger én skole i hver af de nordiske lande, og det blev altså Kalundborg Friskole i Danmark,” fortæller Lone Wernblad.

Hele april vil man i forbindelse med Nordisk Kulturfestival kunne opleve koncerter med skandinavisk folkemusik, færøsk inspireret kunst, foredrag om Grønland fra vikingetid til nutid, børnekoncerter med nordiske helte og udyr – og meget mere.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0