AnnonceLuk annonce
Næste stop Kalundborg for fantasifulde kostumer

25-10-2019

Foto: Morten Husted

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Billedkunstner og kostumier Lotte Dandanell har sagt ja til at udstille broderet design på Kalundborg Museum.

Gæster på museerne i Sorø og Holbæk har allerede oplevet billedkunstner og kostumier Lotte Dandanells farverige og fantasifulde kreationer, og nu venter der gæsterne på Kalundborg Museum tilsvarende oplevelser.

Lotte Dandanell har sagt ja til en invitation fra Vestsjællands Museum til også at udstille på museets afdeling i Kalundborg, Kalundborg Museum, og hun oplyser, udstillingen Broderet Design kommer til Kalundborg i foråret 2020, nærmere bestemt d. 3. april..

Senest har Svenske Villa i Bernstorffparken i Charlottelund dannet de smukke rammer om Lottes broderede design. Det er ved at være sidste chance for at se udstillingen dér, da den lukker søndag den 27. oktober, samtidig med at villaen lukker dørene for vinteren.

Skabt af korssting

Lotte Dandanells udstilling har sat kulør på husets indre. Hun udstiller blandt andet kreationer syet af gamle korsstingbroderede puder – og hvordan får man lige sådan en idé?

Når ”man” er Lotte Dandanell står idéerne i kø for at blive realiseret.

En broderet pude blev startsignalet til de fantasifulde kostumer.

Synd at kassere, den må kunne bruges til noget, tænkte Lotte og fulgte dermed loyalt nutidens genbrugstrend. Hun begyndte med at sy en vest, og det har udviklet sig til både bluser, kjoler og frakker.

Der skal bruges 20-30 pudestykker til en frakke, fortæller Lotte. Når hun er ved at løbe tør for materiale, efterlyser hun gamle korsstingsbroderier. Det giver resultat. Det oplevede hun for eksempel, da hun udstillede på Tekstilmuseet i Herning, hvor hendes efterlysning resulterede i et væld af korsstingsbroderede stykker. Det gjorde den også, da hun kom med efterlysningen på lokal-tv på Frederiksberg, hvor hun bor. Derefter cyklede hun rundt på sin let genkendelige rosa cykel med blomsterranker omkring cykelkurven og hentede tekstilerne.

Når Lotte skal i gang med arbejdet, tager hun et kig ud over materialerne og sammensætter dem, så de passer sammen i mønstre og farver og også alt efter, hvor kraftige stofferne er.

- Det går ikke at sy en kjole udelukkende af broderier med blomstermotiver, for så kommer du til at ligne en udstoppet hjørnesofa, når du tager den på, bedømmer hun.

Kreationerne er et gensyn med kendte og populære motiver til de gamle korsstingsbroderier som for eksempel svaner i vandet, en bro og et idyllisk bondehus i baggrunden.

En meget flot skjorte viser sig ved nærmere eftersyn at være bygget op omkring to broderede klokkestrenge.

Lotte kan se muligheder i vidt forskellige tekstiler:

- Jeg har det inde i hovedet, siger hun.

Havnsø-havfruer

Lotte er vokset op i Havnsø. Som ganske ung rejste hun til Paris, hvor hun boede et år. Hjemme igen blev hun uddannet på Kunsthåndværkerskolen, nu Danmarks Design Center, og hun har som kostumier sat sine farverige fingeraftryk på masser af film, tv-serier og teaterforestillinger.

Hun har stadig sit sommerhus ved Havnsø Strand, og det danner hver sommer rammen om ”Danmarks mindste kunstudstilling”.

Her kan gæsterne for eksempel glæde sig over at møde havfruer i talrige afskygninger.

Havfruekjolen i blåt velour og udsmykket med alt godt fra havet har Lotte på, når hun holder båltale til sankthansfesten på Havnsø Strand. Den har en fin broche bestående af en muslingeskal med perler i. Den er en gave fra Lottes gode veninde Ghita Nørby, som hun ofte har arbejdet sammen med. Kjolen er med på udstillingen i Svenske Villa i Bernstorffsparken, og mon den ikke også svømmer med til Kalundborg, mens den slår et par slag med sin lange, sølvglinsende hale?

Olsenbandens kostumer

Blandt de mange film, Lotte Dandanell har skabt kostumer til, er Olsenbanden, og det gælder ikke alene Yvonnes bemærkelsesværdige skrud med de store hatte men også for eksempel Bennys ternede jakke, lidt for korte bukser og særdeles synlige gule sokker.

Tegningerne til bandens kostumer er også med på Lotte Dandanells udstillinger, og de er stadig populære, kan hun konstatere ud fra antallet af solgte tegninger.

Efter udstillingen i de kongelige rammer får Lotte travlt med forberedelserne til de traditionelle julemarked, som hun holder hjemme i privaten på H.C. Ørsteds Vej 18. I år finder julemarkedet sted den 30. november og 1. december.

Her sælger hun blandt sine populære muffedisser, som hun syr af pels.

Af sted som sandwichdame

Næste stop for de fantasifulde kostumer i udstillingen Broderet Design bliver Kalundborg Museum, og skulle der komme færre gæster, end Lotte håber på, er hun ikke bleg for selv at gøre en indsats for at presse besøgstallet i vejret.

Det gjorde hun for eksempel i Holbæk, hvor hun gik op og ned ad Ahlgade som sandwichdame med plakaten for udstillingen – og selvfølgelig iført kostume af eget design.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0