AnnonceLuk annonce
Billedserie: Naboer roser biogasanlæg

27-09-2019

Naboerne var bl.a. med på toppen af de store reaktorer, hvorfra der er en flot udsigt over byen. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Der var ros til Kalundborg Bioenergi fra naboerne til anlægget, da der torsdag aften var inviteret til fyraftensmøde. Ifølge naboerne er lugten stort set væk, og de ser fortrøstningsfuldt på fremtiden.

For godt et år siden var der en stank af rådne æg over store dele af Kalundborg, en lugt der kom fra den nye biogasanlæg, som ligger ved Asnæsværket. Især naboerne på Lerchenborgvej har været meget plaget af lugten, alt efter vindretning, og de har lagt et massivt pres på folkene bag Kalundborg Bioenergi.

Siden har Kalundborg Bioenergi brugt mange millioner kroner på at bygge anlægget om for, at løse problemerne med den grimme lugt, og nu er man stort set i mål.

Torsdag aften havde omkring 20 naboer taget imod en invitation fra Kalundborg Bioenergi, og mødte op til et fyraftensmøde på anlægget, hvor direktør for Kalundborg Bioenergi, Erik Lundsgaard, tog imod.

Naboerne fik en rundvisning på anlægget, hvor de blev informeret om, hvilke tiltag der er taget for, at få den grimme lugt til at forsvinde, inden der var mad og drikke i mødelokalet.

”Det har været et godt møde, de tilkendegiver, at de har haft problemer, og de kæmper en brav kamp, så vi er fortrøstningsfulde. Vi mangler måske lige de sidste 2-5%, så jeg er sikker på, at vi kommer helt i mål,” sagde Lars Kaster Jørgensen, der har været talsmand for naboerne, efter mødet.

Det naboerne oplever nu er, at der indimellem kommer en rigtig kraftig lugtboble, som hurtigt fader ud - omkring 20 sekunder efter. Lars Kaster Jørgensen mener, at lugten kommer fra portene på anlægget, når de går op, men det kan folkene bag Kalundborg Bioenergi ikke få til at passe, når de sammenholder de meldinger, de får fra naboerne, med videoovervågning og vindretning. Men der arbejdes fortsat på at finde de sidste lugtgener fra anlægget.

”Der har været en god dialog i en god tone, vi har fået en god snak, og det fortsætter vi med. Jeg er glad for den ros, vi har fået her i aften,” sagde direktør for Kalundborg Bioenergi, Erik Lundsgaard, da mødet efter et par timer var slut.

Og der var generelt ros til Kalundborg Bioenergi for at lytte og for, at de har gjort noget ved problemet.

”Nu kan vi jo invitere gæster til grill, det kunne vi ikke sidste sommer,” sagde en af naboerne, mens andre glædede sig over, at husene på Lerchenborgvej helt sikkert har en meget større chance for fremover at kunne sælges.

Reducerer Co2-udledningen med 17.000 tons årligt

Kalundborg Bioenergis samarbejdet med Novo Nordisk og Novozymes i Kalundborg er på miljøområdet en grøn gevinst for Kalundborg og dermed også for Danmark - og i sidste ende resten af verden.  

Biogasanlægget i Kalundborg anvender restprodukter fra insulin- og enzymproduktionen ved Novo Nordisk og Novozymes. Dvs. de laver altså energi bl.a. fra enzymer og spildevand. Både fast og flydende bliver til bioenergi. 300.00 tons om året.

Den Co2-neutrale produktion svarer til det årlige energiforbrug for 5000 – 6000 lokale hustande, og anlægget reducerer dermed årligt Co2-udledningen for Kalundborg Kommune med 17.000 tons Co2Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0