Når Kommunen er øverste myndighed.

Læserbrev: Når Kommunen er øverste myndighed

Hvad sker der egentlig i Kalundborg Kommune, når de i en miljøgodkendelse, har skrevet sig selv som øverste myndighed?

Tag fx sagen omkring Kalundborg Bioenergi. Kommunen har lavet en rigtig fin miljøgodkendelse til virksomheden, som har været gældende siden den 2. februar 2018. Vi er nu nået ind i december 2018, hvilket betyder, at vi er gået ind i tiende driftsmåned, og i alle ti måneder har virksomheden IKKE overholdt Vilkår 14 miljøgodkendelsen på noget tidspunkt. Vilkår 14 i godkendelsen, omhandler lugt i området omkring virksomheden. 

I de ti måneder, virksomheden har kørt, har kommunen modtaget en masse klager omkring lugt i området. Ligeså har kommunen modtaget en masse henvendelser, hvor flere gør dem opmærksom på, at folk lider af åndenød, irritation i øjne, svimmelhed og maveproblemer.

Hvad sker der så på kommunen, når de er øverste myndighed til sådan en godkendelse. Som beboer i området, der har haft kontakt med kommunen samt Teknisk Udvalg, kan man sige det med ganske få ord – Absolut ingen ting, som vi oplever det. Ingenting, udover en masse snak og E-mails frem og tilbage. Det virker som om, at kommunen er mere interesseret i at holde lav profil, og tie sagen ihjel. Men i ti måneder har jeg nu været en meget naiv borger, der har troet, at når man skriver en miljøgodkendelse, og man sætter sig selv som øverste myndighed, så overholder man da også godkendelsen, men NEJ, det gør man desværre ikke.

Hvad skal der til for, at Kalundborg Kommune lever op til sit ansvar, og hvem tager affære? Politikerne snakker, men der sker ingenting? Embedsmændene gør heller ingenting. Hvem vil sørge for, at loven bliver overholdt? Vi snakker så meget om erhvervsliv, tilflyttere osv. i Kalundborg, men hvem vælger at flytte til en by, hvor der lugter grimt hver anden dag, hvis ellers vinden er i den ”rigtige” retning. For tag ikke fejl, lugten skal nok komme tilbage til midtbyen, når vinden igen er i den ”rigtige” retning, som vi så i sommer - hvor lugten blev toppet af sommervarmen ligeså. Derudover kan flere hundrede mennesker dagligt lugte det i de villakvarterer, der hver dag er berørt af biogasanlæggets fæle lugt med mindre, vi er heldige, og vindretningen er ”rigtig”.

Mvh. Lars Kaster, Lerchenborgvej 100, Kalundborg.

Del