AnnonceLuk annonce
Musselmalet – historien om et mønster

26-01-2019

Foto: Museum Vestsjælland.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Om kort tid er der udstilling om det populære Musselmalede porcelæn. Den åbner nemlig på Kalundborg Museum fredag den 1. februar 

Porcelænet har i de senere år solgt godt til både yngre og ældre, mange er vilde med det fine porcelæn med den blå maling, og det står i skabene i mange hjem. Det var da også en stor dag, da det lykkedes den tyske alkymist Böttger fra Meissen i 1709 at bryde koden til det hvide guld. Endelig kunne man gøre kineserne kunsten efter, og lave porcelæn med blå bemaling. 

Der skulle dog gå adskillige år, før det lykkedes at fremstille porcelæn i Danmark, for fabrikken i Meissen holdt godt fast på hemmeligheden. Men det danske kongehus var meget begejstret for det hvide porcelæn med det blå mønster, og i 1775 kunne enkedronning Juliane Marie stå i spidsen for den første danske porcelænsfabrik. Hun opfandt de tre blå bølger som porcelænets varemærke. 

Det musselmalede var fabrikkens første stel, og allerede fra begyndelsen var det tanken, at det skulle være flagskibet og økonomiske sikring. Stellet fik stelmønster nr. 1, og har det stadig. Omkring 100 år senere blev stel nr. 1 forøget med halv- og helblonde variationerne under kunstnerisk leder, Arnold Krogh.

På udstillingen er der, foruden originale musselmalede dele fra stel nr. 1, en masse smukke kopier og fortolkninger fra andre porcelæns- og fajancefabrikker i Danmark og Europa. Det musselmalede porcelæn er nemlig så populært, at mange andre har lanceret stel med dette mønster.

Alle er velkomne til at komme forbi og se udstillingen på Kalundborg Museum fredag den 1. februar kl. 13. Udstillingen kan ses frem til den 2. juni. Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0