AnnonceLuk annonce
Muslinger og tang i en solrig havnepark

14-09-2019

Der var i dag arrangement i havneparken i Kalundborg, og der var stor interesse for at høre mere om havets ressourcer. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Lørdag eftermiddag var der rig mulighed for at lære mere om, hvad der venter lige der under havoverfladen. Der var nemlig havhøst i Kalundborg Havnepark, hvor der bl.a. blev fortalt om økosystemer og marine ressourcer, og om hvordan netop de kan afhjælpe klima- og miljøproblematikker.

Mange har fået øjnene op for, at Danmarks 7.000 km lange kyststrækning rummer en verden af muligheder for at dyrke marine afgrøder, der er lækker spise, men også har en række positive effekter for vores miljø. Muslinger kan fx bidrage til at nedbringe iltsvind i vandet. Netop Kalundborg er et oplagt sted at tage fat, og det har lokale kræfter nu taget initiativ til. Arrangementet lørdag i Kalundborg Havnepark, hvor gymnasieelever og lærere gjorde de besøgende klogere på økosystemer og marine ressourcer. Derudover fik både børn og voksne bl.a. mulighed for at røre ved muslinger og smage tørret tang.

”Der har faktisk været pænt med mennesker hele dagen, så det er jo perfekt, og vi har været så heldige med vejret,” siger Kirsten Noe, der er en af folkeskolelærerne bag projektet, og fortsætter:

”Vi skal ha gjort havmiljøet nærværende for alle, især børnene og de unge. Vi skal alle vide, hvordan havet fungerer, for så passer vi også bedre på det. Hvad sker der mht. plastik i havene, hvad er dyrenes funktioner, hvad kan man spise osv. Det handler i høj grad om  bæredygtighed og om, at der er madressourcer i havet. Vi skal klæde børnene på til, at passe på det vi har.”

Vil gerne starte en forening

Idéen er at blive en del af det landsdækkende netværk Havhøst, der med støtte fra VELUX Fonden, Friluftsrådet og Spar Nord Fonden arbejder for at skabe større forståelse for bl.a. økosystemer og marine ressourcer, bl.a. ved at dyrke og nyde de mest bæredygtige afgrøder, der findes i dette land, nemlig blåmuslinger, østers og tang. 

”Den vigtigste del er formidlingsdelen, og den skal vi nok få styr på. Vi vil selvfølgelig også rigtig gerne, at der bliver stiftet en forening, men det kræver jo, at der er nogle, der er interesseret. Der er et par stykker, der har skrevet sig på listen til foreningen, men nu må vi se, hvor mange, der melder sig på banen,” fortæller Kirsten Noe.

Lækker mad hos Asger

Arrangementet i Kalundborg Havnepark lørdag eftermiddag fortsætter lørdag aften, hvor der er mulighed for at spise lækker mad fra Asgers Fisk ved et langbord i havneparken.

Hvad er Havhøst?

Havhøst begyndte for otte år siden under navnet ”Maritime Nyttehaver” som en blå udgave af urban farming i København. I dag er organisationen vokset til en landsdækkende enhed, der beskæftiger tre årsværk, og driver et netværk med seks maritime nyttehaver med en aktiv dyrkningspraksis, herunder i Aalborg, Kerteminde og Ebeltoft. Dertil kommer to steder i landet, der nyligt har etableret foreninger, og er på vej i vandet med dyrkningsanlæg. Udviklingen er hjulpet godt på vej af bl.a. støtte fra VELUX Fonden, der har været med til at løfte de maritime nyttehaver fra lokale initiativer til en landsdækkende bevægelse.

Udover skolelærer, Kirsten Noe er det gymnasielærerne, Thomas Back Møller og Erik Terp fra Kalundborg Gymnasium, skolelærer, Signe Jongberg fra Raklev Skole, Morten Lindhard, der er naturvejleder på Naturskolen på Røsnæs samt Julie Cebula fra Kultur & Fritid, Kalundborg Kommune, der står bag initiativet.

Læs mere om Havhøsts arbejde med maritime nyttehaver på www.havhøst.dkFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0