AnnonceLuk annonce
Op ad bakke er trods alt også fremad

10-11-2018

Mogens Gotlob har mistet føreligheden i den ene arm og synet på det ene øje, men accepterer ikke at være handicappet. Foto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Mogens Gotlob har mange jern i ilden til trods for, at han faktisk har haft en del modgang her i livet. Han er handicappet, fordi han har mistet førligheden i sin ene arm og synet på det ene øje. Men ordet - handicappet - figurerer faktisk ikke i Mogens Gotlobs terminologi. Han er ikke anderledes end tidligere, der er blot nogle ting, der har givet lidt flere udfordringer. Man kan nemlig, hvad man vil.

Der er et ordsprog, der lyder: ”Når livet giver dig citroner, lav da lemonade,” og det har Mogens Gotlob i den grad gjort. For som han selv siger: ”Op ad bakke er trods alt også fremad.”  Mogens Gotlob kørte galt på motorcykel i september 1984, da han var bare 20 år. Han var uden skyld i ulykken, men blev slemt tilredt efter sammenstød med en lastbil, hvilket resulterede i mange måneder på hospitalet, da han havde brækket nakken, hovedet var revnet fra ører til ører og nerver var revet ud af rygraden. Da Mogens Gotlob kom ud fra hospitalet havde han mistet førligheden i sin ene arm, og måtte dermed også vinke farvel til sin uddannelse, da han var i lære som autoelektriker. En uddannelse, han var blot to måneder fra at færdiggøre, da han skulle til svendeprøve i december 1984. Endnu mere ironisk er det, at turen på motorcykel var hans sidste, da Mogens Gotlob faktisk havde besluttet sig for at sælge motorcyklen, og en køber skulle overtage den dagen efter, at han kørte galt.

Livet bliver anderledes

Inden ulykken spillede Mogens Gotlob på trommer og kørte manøvreprøver (det der i dag hedder klub-rally). Han solgte sine trommer, da han tænkte, at dem kom han aldrig mere til at spille på.  Han gik hjemme i et stykke tid, men havde heldigvis en chef, der kunne se, at Mogens Gotlob kunne bruges til andre ting end autoelektriker, og han fik en handelsuddannelse i virksomheden i stedet. Efterfølgende var Mogens i firmaet i mange år, inden har gik nye veje, dog stadig inden for bilbranchen. Tiden kom imidlertid til, at der skulle prøves nye ting af også. 

”Jeg begyndte at arbejde med utilpassede unge sammen med en ven – et projekt, kommunen havde sat i gang. Da det sluttede, startede vi selv et projekt op, der så at sige overtog for det kommunale projekt, og vi fortsatte arbejdet med de unge.”

Tilbage til musikken

Et par år efter ulykken ringer en kammerat og siger til Mogens Gotlob, at de skal lave et orkester, og at Mogens skal spille trommer.

”Jeg siger til ham, at det kan jeg jo ikke med én arm, og desuden har jeg også solgt mine trommer. Eddie siger bare til mig, at det må jeg finde ud af, for det er mig, de vil have som trommeslager i bandet. Jeg lejer et trommesæt, og vi kommer i gang. Jeg finder ud af, at det faktisk godt kan lade sig gøre at spille trommer med en hånd, og køber mit eget trommesæt igen, og jeg har spillet lige siden.”

Mogens Gotlobs liv har i mange henseender taget en drejning, men alligevel formår han at genoptage, hvad der betød noget før ulykken, også selvom det er svært. 

”Jeg genoptager vel langsomt mit tidligere liv på alle fronter, og går også i gang med at bygge en racerbil. Jeg vil nemlig stadig køre rally, nu blev det bare med automatgear. Faktisk var jeg den eneste, der kørte med automatgear i en rallybil i Danmark på det tidspunkt. Jeg tilmelder mig et klubmesterskab, der foregår ude i Gammelrand, og jeg blev da også nr. 3 i Sjællandsmesterskabet. Mange grinte af mig, da de så min bil, men de stoppede, da jeg kørte fra dem. Jeg har også siddet som 2. kører mange gange, og har været med til at vinde Danmarksmesterskabet som 2. kører to gange, og mange andre mesterskaber også.”

Mogens Gotlob kører stadig rally i dag, og har ikke tænkt sig at stoppe lige nu. Men udover rally, var han også dj på et af de lokale diskoteker tilbage i 80’erne, ligesom han i næsten 30 år har arbejdet i JUVI klubben, der er stedet, hvor de helt unge i byen hyggede sig i ’de gode gamle dage’.

Lynet slår ned igen

Men den 23. december 1997 slår lynet ned igen. Mogens Gotlob er en tur forbi det lokale værtshus Høvlen Lille Juleaften, hvor han får en øl og hygger sig med et par venner, indtil en anden mand umotiveret vælger at slå Mogens Gotlob i hovedet med en billardkugle. Den rammer hans øje, og flækker øje og brækker kæbe og næse. Han ligger efterfølgende på hospitalet i flere måneder, og lægerne kan desværre ikke redde hans øje, og Mogens Gotlob mister synet fuldstændig på det.

”Der må jeg sige, at jeg føler, at tingene er urimelige på det tidspunkt. Jeg var lige kommet i byrådet, men valgte at træde helt ud af politik. Det var en beslutning, der skulle til for at samle mig selv op igen. Ligesom jeg trådte ud af LAGO, som jeg jo havde sammen med min ven Claus. Da det netop var utilpassede udadreagerende unge, vi havde med at gøre, var jeg nødt til at forlade det. Jeg var nødt til at koncentrere mig om mig selv i stedet. Jeg fik faktisk tildelt førtidspension, men det er slet ikke noget for mig. 

Mogens Gotlob bliver i stedet støttelærer på en elev på en skole, hvor man har brug for hans hjælp. Her er han i fem år, hvor han fungerer både som lærer og ressourceperson. Efter en del år som lærer, får Mogens Gotlob jobbet som fyrpasser på Røsnæs Fyr, og er i dag stationsleder på Kystudkig Røsnæs, der er en del af Søværnets overvågningsenhed, SOE, hvor man laver farvandsovervågning af skibstrafikken.

Min livsnerve

JUVI klubben har Mogens Gotlob sagt farvel til for nogle år tilbage – næsten da. Han er dog at finde i Kino Den Blå Engel, hvor han hjælper med diverse ting. Ligesom han i de sidste syv år har spillet i bandet ’Last to Know’, der er et lokalt rockband. Faktisk er bandet en meget stor del af hans liv, og han er glad for, at han og trommerne fandt sammen igen. 

”Altså jeg var i JUVI Klubben fra jeg var 18 år og små 30 år frem. Men man slipper det jo aldrig helt. I dag bruger jeg meget tid sammen med mit band, der sammen med rally klart er min livsnerve. Derudover hjælper jeg lidt i Kino, hvor Brian og jeg hygger os med nogle tekniske ting osv. Da Brian blev overfaldet for nylig, kunne jeg godt mærke, at det jeg selv har gennemgået, dukkede op til overfladen igen.”

Handicappet – hvad er det?

Mogens Gotlob ser ikke sig selv som værende handicappet, og derfor gør verden heller ikke. For ham handler det om at komme videre til trods for, at livet kan give nogle knubs. Det vil han også gerne videreformidle til de unge, hvilket han har gjort i form af foredrag.

”Det er vigtigt at se fremad, der er altid lys for enden af tunnelen. Selvom det hele virker uoverskueligt, så går det. Det handler om en positiv indstilling, og et godt netværk - familie og venner betyder alt. Men i virkeligheden ser jeg jo heller ikke mig selv som handicappet, og det gør andre heller ikke, og det er nok der, at den store forskel er. Jeg har i mange år holdt foredrag for unge om, at man kan, hvad man vil, og man skal ikke give op, selv om livet kan se uoverskueligt ud i en periode. Jeg har ikke accepteret det, der er sket for mig, men jeg har lært at leve med det. Derudover har det også givet mig nogle oplevelser, som jeg ellers ikke ville have haft. Sådan tror jeg, at jeg vælger at se på det.”Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0