AnnonceLuk annonce
Fra springgymnast til stofmisbruger

06-01-2017

Kasper Larsen sammen med sin mor, Mette Larsen. Foto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk 

Kasper er en ganske almindelig 16-årig dreng. Eller det var han. Han vejer 25 kg. mindre i dag end for et halvt år siden. De sidste tre måneder har han været ude i et kraftigt misbrug af stoffer, og hans liv har ændret sig markant. Kasper er i dag stoffri, men kun fordi hans forældre har mandsopdækket ham hjemme, så han ikke kan være sammen med de kammerater, han tog stoffer og lavede kriminalitet med.

Mette Larsen, Kaspers mor, smiler forsigtigt og tager en tår af kaffen. Det sidste lille halve år har været et mareridt for Kaspers familie. Især hans forældre og Kaspers lillebror har det svært. De har forsøgt at hjælpe Kasper, og da det ikke virkede, har de forsøgt at få hjælp til Kasper, men til trods for, at kommunen gerne vil hjælpe, er systemet slet ikke gearet til alle de unge, der har et stofmisbrug i dag.

”Der er ingen akuthjælp at hente overhovedet, og hans alder gør det endnu sværere at finde nogen, der kan hjælpe ham. Min oplevelse er, at han ikke rigtig hører til nogle steder, under nogle tilbud. Kalundborg Kommune vil gerne hjælpe, og vi har fået tildelt en ungekonsulent. Velviljen er der skam, men systemet svigter ved at være så langhåret. Det kan jo ikke være rigtig, at man ikke kan få noget professionelt akuthjælp til sin søn, når man har brug for det, især fordi han var til fare for andre,” siger Mette Larsen.

Skade er startskud til misbrug

For bare et halvt år siden var Kasper en 16-årige dreng, der passede sin skole, var glad for og meget dygtig til springgymnastik, og ellers ikke havde nogle nævneværdige problemer, men sådan forholder det sig ikke længere. Langt fra.

I juli 2016 bliver Kasper opereret i skulderen og må droppe sin elskede springgymnastik for et års tid. Kasper har været på DGI´s springhold i fire år. 

Kasper får nye venner – venner, hvor hash og stoffer er en del af hverdagen, og også Kasper begynder at ryge hash og tage hårdere stoffer. 

”Jeg tager derfor kontakt til Misbrugscentret i Kalundborg i august måned. Men får af vide, at han bare har et forbrug, og ikke et misbrug. I september stjæler han vores bil i indkørslen, og kører galt ude ved Kelleklinte. Kaspers adfærd ændrer sig radikalt, og jeg indgiver en underretning til kommunen i begyndelsen af oktober sidste år. Her fortæller jeg åbent om Kaspers problemer med hash og tyveri. Samtidig med fortæller jeg om Kaspers personlighedsændring fra at være en glad og smilende dreng til en dreng som er vred og ligeglad. Jeg får besked fra kommunen, at vi bliver kontaktet inden en uge med oplysninger om sagsbehandler mm., men vi hører intet. I uge 41 tager vi til lægen for at se, om vi kan få hjælp den vej. Lægen sender en underretning til kommunen. Men heller ikke her får vi en reaktion. Hvilket så viser sig er fordi, lægen ganske rigtig har sendt sagen, men ingen underretning. I november kontakter vi politiet, da vi har mistanke om at Kasper er involveret i et røveri. Kasper kommer til afhøring, og fortæller om flere hændelser, han har været med i bl.a. røveri og tyveri af diesel. Jeg kontakter igen kommunen for at få navnet på en sagsbehandler til Kasper, men der sker ingenting,” siger Kaspers mor –tydeligvis meget frustreret, og fortsætter:

”Den 21. november er vi til møde med sagsbehandleren, hvor Kasper bliver tilknyttet en ungekonsulent. Herfra og indtil jul har han to samtaler med ham, og det er den hjælp, vi har fået.”

Kasper passer sin skole på 10. klasse centeret, hvor han også fik tilbudt hjælp hos misbrugscenteret Sofiehuset i Holbæk, men det vil Kalundborg Kommune ikke betale til, da kommunen har eget misbrugscenter.

”Men misbrugscentret i Kalundborg kunne ikke håndtere Kasper, og sammenlignede bare hans forbrug med at drikke en halv flaske vodka i ny og næ,” fortæller Kaspers mor, Mette Larsen.

Kaspers misbrug kulminerer mellem jul og nytår, hvor det går helt galt. 1. juledag er han involveret i indbrud og biltyveri. Kaspers forældre forsøger desperat at få hjælp et eller andet sted til at håndtere sønnen, der ikke længere opfører sig som den søn, de kender.

”Efter at jeg en hel dag havde forsøgt både den sociale akut telefon, ungekonsulent, politi samt SSP, men ingen kunne komme med nogen form for hjælp, har jeg ikke meget tillid til, at nogen vil hjælpe vores søn. Men et opslag på Facebook kunne gøre mere for mig og min familie, end kommune og politi har kunne det sidste halve år. En ung mand fik ’fanget ham ind’ den 28. december, hvor det var helt slemt, og i løbet af dagen blev Kasper klar til at få hjælp. Vi kørte på børnepsykiatrisk akutmodtagelse. Men her hørte han ikke til, og på afvænningsklinikken skal man være over 18 år. Den unge mand, som havde ’fanget ham’, tilbød at mandsopdække ham, indtil stofferne var ude af kroppen. Det takkede vi ja tak til, og vil altid være taknemlig for, at han tog sig af ham. Men jeg kan simpelthen ikke forstå, at ingen kan hjælpe os i sådan en situation. Han var til fare for sig selv ja, men han var også til fare for andre, og jeg forstår ikke, at systemet er indrettet således, så man intet kan gøre i sådan en situation, fordi han er mindreårig,” siger Mette Larsen.

Savner sin sport

Kasper selv ligner en helt 'almindelig' 16-årig. Han er venlig og charmerende og har et skævt smil samt et kækt svar, når man spørger ham om noget. Han har ikke taget stoffer i ti dage, og er langsomt ved at blive 'sig selv' igen. Han fortæller, at han altid har været meget glad for sin springgymnastik, og da han bliver opereret i skulderen, og pludselig ikke kan dyrke gymnastik længere, og samtidig får stærk medicin for smerterne, begynder tingene langsomt at ændre sig. Han går fra at være en glad dreng til vred og trist.

”Jeg fik morfin for smerterne, og tror egentlig, at det begyndte lidt der. Mit humør ændrede sig, og jeg kunne ikke længere lave de ting, som jeg plejede. Mange af mine jævnaldrende spiller meget computer og den slags, og det gider jeg ikke. Det har jeg aldrig gidet. De er kedelige, og derfor søgte jeg vel nogle andre kammerater, da jeg ikke havde sporten. Jeg opsøgte vel dem, der så ud til at have det sjovt, da jeg var kommet tilbage fra idrætsefterskolen og var blevet opereret,” fortæller han.

Kasper er hudløs ærlig, og siger, at han ikke kunne forstå, hvad problemet var, da han var på stoffer, hvilket han var for bare ti dage siden, men det kan han nu, og han har ikke lyst til et liv med stoffer og kriminalitet. 

”Jeg har sagt farvel til to venner, der har mistet livet pga. stoffer. Den ene hængte sig, og den anden fik en eller form for kokainpsykose. Jeg kan godt se i dag, at stoffer intet godt fører med sig. Min lillebror var meget bekymret, og alt det her har påvirket ham meget, det har jeg det skidt med,” siger han.

Kasper fortæller også ærligt om, hvad han har lavet af kriminalitet og taget af stoffer, hvor let tilgængelige stofferne er i lokalområdet, at der er mange flere mennesker, der tager stoffer, end man tror, og at rigtig mange unge har et misbrug - uden at få hjælp.

”Jeg har taget MDMA, kokain, ketamin, og én gang prøvet ecstasy. Det handlede vel om kedsomhed og udfordringer. Det er også et kæmpe problem, og de er så lette at få fat i. Jeg har selv solgt dem, og der er mange, der tager stoffer - unge som ældre. Mange flere, end man tror og mange unge har et misbrug,” siger han. 

I dag har Kasper selv valgt, at det skal være slut med stoffer og kriminalitet. Han passer stadig sin skole, er begyndt til springgymnastik igen, og skal snart i praktik som mekaniker. Han håber på at få en læreplads efterfølgende, og kommunen bakker ham op i sine anstrengelser for at finde tilbage til det liv, han gerne vil leve. Men processen er lang og systemet ikke gearet til Kasper og alle de andre unge, der har et stofmisbrug. Kasper har tidligere begået hjemmerøveri, butikstyveri og stjålet en bil. Han er anklaget for flere sager, og afventer nu at høre fra politiet.

”De har lovet at kontakte mig, men vi har endnu ikke hørt noget. Jeg vil bare gerne tage min straf nu. Jeg vil gerne videre med mit liv og aldrig mere tilbage til stoffer og kriminalitet,” siger han. Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0