AnnonceLuk annonce




Den moderne alkymist

12-10-2019

Kok, Mia Reesen, er i øjeblikket i gang med at uddanne sig inden for neurogastronomi. 

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Mia Reesen, som mange kender for sin gode mad, er også den moderne alkymist. Hun er netop nu i gang med at tage en uddannelse inden for neurogastronomi, bl.a. fordi hun elsker at lære nye ting, samt gerne vil tage et socialt ansvar.

At spise og nyde mad er en integration af alle fem sanser, som er afgørende for, hvordan vi oplever ‘smagen’ af maden, og det er lige præcis det, Mia Reesen gerne vil lære noget mere om, så hun kan give sine kunder en endnu større smagsoplevelse.

Allerede inden vi putter maden i munden, integreres synet, lyden, følelsen og lugten af den i hjernen og skaber nogle forventninger. Hjernen sammenligner nemlig alle sanseindtrykkene med tidligere erfaringer. De sanseindtryk, vi danner, er også koblet til vores erindringer, hvilket er forklaringen på, at en duft eller smag kan bringe os tilbage til barndommen, eller en bestemt begivenhed i vores liv.

Bløde chips med hørebøffer

Mia Reesen fortæller, at for hende er mad ikke blot mad, men en oplevelse, hvor tingene går op i en højere enhed, og hun har haft rigtig lærerige, sjove og anderledes oplevelser på skolebænken i forbindelse med, at hun tager Masterclass i Neurogastronomi sammen med andre kokke fra forskellige restauranter i Danmark.

”Det handler om, at vi skal videreudvikle os. Jeg meldte mig til Masterclass i  Neurogastronomi, som jeg skal til eksamen i sidst på måneden. Neurogastronomi handler om alle vores sanser, følesansen som er en af de største sanser, til duft, hørelse, se og til sidst smag. Vi har bl.a. prøvet at spise bløde chips med hørebøffer på, vi har drukket hvidvin, som var farvet rød, samt lært en masse om adfærdspsykologi og opbygningen af det intelligente måltid, og hvordan vi kan påvirke folk til at spise mindre kød, uden de føler, at de mangler noget. Det hedder nudging, og er et enormt spændende område, der bliver tænkt ind i alt lige fra omgivelserne, vi spiser i, hvilke farve tøj tjeneren skal have på, til vægten af bestikket osv.,” fortæller Mie Reesen, og fortsætter:

”Jeg har lavet madteater - det røde efterår, hvor vi spiste skovbund, og maden, som var vegetarisk, skulle spises med fingrene, selvfølgelig iført gummihandsker, og omgivet af grene blade osv. Den anden ret/stemning var en spiselig altankasse på Bryggen, hvor alt var nøje udtænkt lige fra temperaturen til støj/musik/lyde, til stemnin,g indeklima, porcelæn, lys, stole, røgduft og til det tæppe, gæsterne fik over sig for slet ikke at sige, at de skulle drikke af vasen med blomster i (det var en reducering af ananasboullion), samt spise blomsterne, der stod i vasen.”

Ikke hverdagskost

Mia Reesen er klar over, at hun nok ikke får brugt sin nye viden hver dag, når hun laver mad, men hun vil rigtig gerne bruge mere tid på den slags, og forhåbentlig fra tid til anden lave anderledes madoplevelser til folk i Kalundborg.

”Jeg ved godt, at det ikke er noget jeg kan bruge ofte herude, at det er en niche, men jeg synes, det er spændende, og håber, at flere vil få øjnene op for den slags oplevelser,” siger hun

Mia Reesen har lavet mad i tyve år, og har haft sin forretning i godt ti år, hvor hun laver mad ud af huset til alle mulige forskellige arrangementer, og hverken kreativiteten eller den gode smag fejler noget hos Mia Reesen. Mia Reesen kan bl.a. kontaktes via Facebook på ’Mia Reesen Catering’.

Fakta

Når vi kobler vores viden om hjernen og dens måde at opfatte og lagre sanseindtryk af maden på og forbinder det med følelser og hukommelse, kaldes det neurogastronomi − et forholdsvist nyt begreb, som den amerikanske biolog Gordon Shepherd bragte på banen i en bog af samme navn i 2011.



Klik her for at se billeder



Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0