AnnonceLuk annonce
Meningsløst at fyre for fuglene

13-09-2017

Pia Olsen Dyhr (tv), formand for SF og Jofrid Klokkehaug, adm. direktør for Statoil Refining Denmark snakkede i dag overskudsvarme og lovgivning. Foto: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Pia Olsen Dyhr, formand for SF besøgte i dag Kalundborg i forbindelse med, at SF gerne vil sætte fokus på anvendelse af overskudsvarme fra større virksomheder.

Statoil i Kalundborg fyrer bogstaveligt talt for fuglene, og det vil SF gerne lave om på ved at ændre nogle regler. Statoil sender massivt meget overskudsvarme ud i ingenting, fordi reglerne gør det for dyrt at sælge eller give overskudsvarmen væk.

SF foreslår, at store virksomheder som for eksempel Statoil, Arla og Novo skal have bedre mulighed for at sælge og forære overskudsvarmen fra produktionen til det lokale fjernvarmeværk. Det vil give borgerne billigere varme samtidig med, at det gavner klimaet og virksomhedernes grønne profil.

Som reglerne er nu, spænder flere komplicerede regler ben for den mulighed – ikke mindst reglerne om, at virksomheder skal betale en afgift, hvis de vil forære varmen væk.

Ingen vil fyre for fuglene

”Det er absurd at store virksomheder er tvunget til at fyre for fuglene, når de ligeså godt kan sende deres overskudsvarme ud i naboernes stuer. Vi skal have ændret reglerne, så de kan forære varmen væk, uden at det koster dem hverken penge eller tid på besværlig administration,” siger Pia Olsen Dyhr.

Også hos Statoil er man af den mening, at det ikke giver mening ikke at kunne udnytte overskudsvarmen – en overskudsvarme, der er meget af.

”For os vil det klart være positivt, hvis man fjerner afgiften på overskudsvarmen, så det vil være lettere at udnytte den. Men så har vi selvfølgelig et job foran os i forhold til, hvordan vi gør det helt konkret. Det er store energimængder, vi snakker om - ca. 30 MW overskudsvarme, som vi ikke får brugt i dag. Det er ca.  240.000 MWtimer på årsbasis,” siger Jofrid Klokkehaug, der er adm. direktør for Statoil Refining Denmark.

Thomas Hiorth, der er spidskandidat for SF i Kalundborg, kan heller ikke se idéen i at fyre for fuglene.

”I Kalundborg Kommune har vi fx Statoil, som producerer en stor og stabil mængde overskudsvarme, som det kun er fuglene, der får gavn af pga. de nuværende afgiftsregler. I SF Kalundborg er vi derfor interesseret i at finde en løsning til gavn for virksomhederne, forbrugerne og ikke mindst klimaet.”

Helt konkret vil SF foreslå, at virksomheder afgiftsfrit skal kunne forære overskudsvarme væk – så længe de forærer den til et offentligt værk, boligforeninger eller lign. Reglerne for overskudsvarme skal forenkles. I dag dropper en del virksomheder at sælge overskudsvarme, fordi reglerne er komplicerede. Elafgiften på varmepumper – herunder elkedler - skal sættes ned, så det kan betale sig at bruge varmepumper – i hvert fald for kraftvarme og fjernvarmeværkerne.

Også fokus på uddannelse i udkantsområderne

Pia Olsen Dyhr besøgte også Campus Kalundborg, hvor fokus selvfølgelig var på uddannelse i udkantsområderne, og samspillet med det lokale erhvervslivs behov for arbejdskraft. Uddannelse i området kan fremme bosætning, da 80 % af eleverne bliver boende i det område, hvor de uddanner sig, ifølge undersøgelser.

”Uddannelse og jobmuligheder er det, der betyder mest, når folk skal beslutte, om de vil bosætte sig i et område. Derfor er det afgørende for kommuner, som fx Kalundborg, at vi sikrer mulighederne for at uddanne sig,” siger Pia Olsen Dyhr.

SFs plan er at styrke uddannelsesmuligheder i yderområderne ved blandt andet at udforme yderområdetilskuddet, så det i gennemsnit udgør 2,5 mio. kr. pr. uddannelsessted.

Endelig besøgte Pia Olsen Dyhr også den tidligere SF borgmester i Kalundborg, Tommy Dinesen, i forbindelse med fokus på arbejdet med at gøre Høibyen til UNESCO verdensarv.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0