AnnonceLuk annonce




Mandegruppe sætter mad krydret med vittigheder på bordet

29-11-2020

Der hakkes og snittes når Senior Mad er i køkkenet. Foto: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Det svirrer med muntre og drillende bemærkninger i skolekøkkenet på Skolen på Herredsåsen. Her laver en gruppe mænd mad – og de nyder det.

Idéen til denne artikel udsprang egentlig af en æblekage.

Jeg hørte fra hans kone, at smeden henne i nr. 8 var i fuld gang med at bage æblekage, og jeg tænkte: Det kan simpelthen ikke passe. Det kan smeden da ikke finde ud af.

Det kan han, og smeden, Eskild Jensen, er heller ikke bleg for at stå for tilberedning af en af retterne, når familien skal have gæster. Næste gang bliver det asparges i filodej.

Faktisk har han lavet mad i mange år, men det med bagningen har han holdt sig fra, indtil han altså kastede sig over æblekagen.

Og den smagte godt! Det kan gæsterne bevidne. De udgjorde bestyrelsen i foreningen Senior Mad.

Foreningen, hvis formand er Jan Østergaard og som tæller blandt andre næstformanden Eskild Jensen, mødes hver torsdag i skolekøkkenet på Skolen på Herredsåsen. Her laver medlemmerne mad sammen og nyder den bagefter.

Hvad er et skolekøkken?

Til yngre læsere kommer her den bonusoplysning, at et skolekøkken, som vi, der har levet i mange år, kalder det, i dag går under navnet hjemkundskabslokale eller madkundskabslokale. Så fik vi lige det på plads.

De startede på Munkesøskolen

Foreningen har eksisteret i mange år, fortæller Henning Kastrup-Larsen, der er en af dem, der har været med helt fra starten, dengang mødestedet var skolekøkkenet på Munkesøskolen. Dengang sorterede aktiviteten under AOF, og Gitte Fiirgård var lærer.

Hun stod for opskrifter, indkøb og bestemte stort set, hvad vi skulle have at spise, husker Henning.

Da Gitte stoppede, fandt deltagerne ud af, at de selv kunne stå for det, uden lærer, de ville i hvert fald give det en chance. Sådan blev det, og da Munkesøskolen blev revet ned og Skolen på Herredsåsen bygget, fulgte Seniormad, der i mellemtiden var blevet til en forening, med.

Foreningen er i tidens løb blevet kaldt forskelligt, for eksempel gourmetklubben, finere madlavning for mænd eller det mere finurlige finere mænds madlavning.

Men navnet er Senior Mad, og der har altid udelukkende været mænd som deltagere. Så vidt den nuværende formand Jan Østergaard ved, er foreningen aldrig blevet beskyldt for diskrimination, og der har aldrig meldt sig en kvindelig deltager.

Almindelig dansk hverdagsmad – eller?

Om formålet siger deltagerne, at de ikke går efter en gourmetstjerne. Formålet er at lære at lave ganske almindelig, dansk hverdagsmad.

Et kig på menuplanen kan dog vække en vis tvivl om den almindelige hverdagskost. På menuen på denne torsdag, da journalist og fotograf var inviteret med, stod der nemlig grøn aspargessuppe, den italienske ret saltimbocca med kalvekød, parmaskinke, salvie, en smule af den sicilianske vin marsala og til slut en fantastisk desserttærte.

Ellers har sæsonen budt på lammeculotte, vildtgryde, fiskelasagne, andebryst og indbagt svinemørbrad samt en argentinsk inspireret hovedret.

Menuplanen bliver lagt for et halvt år ad gangen, forårs- og efterårssæson, der hver tæller otte mødegange.

Her bliver der bestemt en hovedret inden for kategorier som lam, dyrekød, gris, fisk, fjerkræ og kalv, og så gælder det om at finde forretter og desserter, der matcher hovedretten.

Der står ikke vegetarmad på menuen, men der har dog efterhånden listet sig mere grønt end tidligere ind i madplanen.

Deltagerne er inddelt i hold, der på skift tager sig af indkøb og tilberedning af forret, hovedret og dessert, og så er der serviceholdet, der klarer opvask og oprydning, men alle hjælper hinanden, hvor der er behov for det. Der er nemlig et rigtig godt sammenhold i gruppen, hvor mange af deltagerne har kendt hinanden i mange år.

Flere af deltagerne er alene, det gælder for eksempel formanden Jan Østergaard. Han havde i alle arbejdsårene travlt i sin optikerbutik og var ikke specielt aktiv hjemme ved kødgryderne.

Derfor var Senior Mmad en god mulighed for ham til at prøve at lave mad sammen med andre, og det er han meget glad for.

Deltagerne bruger jævnligt opskrifterne fra madholdet derhjemme, og det kan også ske på den måde, at de afprøver opskrifterne hjemme forud for torsdags-madlavningen, så de er sikre på, de kan finde ud af dem.

Tør fasan og kulsorte klejner

Der er aldrig blevet fremstillet helt uspiselige retter, og der er almindelig enighed om, at den bedste mad er lige netop den, der kommer på bordet den torsdag. Der bliver næsten altid spist op, og skulle der blive noget til overs kommer det i en doggybag og taget med, hvis der er en, der venter derhjemme.

Nogen kan dog huske en noget tør fasan. Det var før Eskilds ankomst til holdet, og han bidrager straks med et godt råd, nemlig at tilføre syre i form af appelsin- eller citronsaft i fadet. Det gør kødet mørt.

Og så var der dengang, klejnerne blev kogt helt sorte og uspiselige. De blev dog brugt alligevel, for Poul Erik Jensen fik dem med hjem og hængte dem op i vinduerne som julepynt.

Med sine 69 år er Terkel Falster yngste deltager, mens Poul Erik Jensen har rundet de 90.

- Ja, jeg har været med siden det forrige århundrede, og jeg lever da endnu, siger han med et smil.

Madlavningen er den fælles aktivitet, men det sociale samvær og kammeratskabet er det, der er det vigtigste, er deltagerne enige om.

De glæder sig til torsdagene, og i årenes løb er der også blevet arrangeret udflugter – med ledsager.

Plads til flere deltagere

Det hører også til traditionerne, at damerne bliver inviteret med til sæsonafslutningerne, for eksempel til julefrokosterne i december. Det kan desværre ikke lade sig gøre i år på grund af corona-restriktionerne.

Der er for tiden knap en halv snes deltagere på holdet, og det passer jo fint til begrænsningerne, men når restriktionerne lempes, kunne Senior Mad godt tænke sig et par deltagere mere, så antallet kommer op på 12.

På udkig efter inspiration

Torsdag den 26. november var der en gæst, Hans Erik Lund, på besøg for at finde ud af, om madholdet er noget for ham.

Hans Erik er vant til at lave mad, men han kunne godt tænke sig lidt inspiration, så han ikke altid laver de kendte, hårdtprøvede retter som hakkebøf eller frikadeller.

Nu har han set, hvordan man i fællesskab kan anrette en lækker menu bestående af grøn aspargessuppe, saltimbocca og en fantastisk desserttærte og samtidig snakke, fortælle vittigheder og drille hinanden under hele forløbet.

Også holdet bag Senior Mad kunne godt tænke sig lidt inspiration og overvejer at hyre en gæstelærer til måske at give eksempler på forretter, hovedretter og desserter, der passer fint sammen og lære deltagerne at lave en god sovs, der hænger ved kartoflerne.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 





0