AnnonceLuk annonce
Man kan, hvad man vil

11-05-2019

Tanja Døj er lokal ildsjæl, der sætter ting i gang i håbet om, at det afføder, at andre også gider gøre en indsats for hinanden, lokalmiljøet og ikke mindst miljøet i det hele taget. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Tanja Døj er født og opvokset i Kalundborg, og har altid boet i byen. Hun er 40 år, og har tre børn. Hun arbejder som frisør, og har gjort det i mange år, men derudover er hun også en ildsjæl, der får sat gang i mange ting i lokalsamfundet.

Tanja Døj har igennem tiden taget initiativ til mange ting i Kalundborg og omegn. Mange er gode til at bakke op om hendes idéer, men det er Tanja Døj, der får idéerne, og også sætter dem i gang. 

Hun er blandt andet idékvinden bag det populære Second Hand Markedet i Tømmeruphallen, der var fra 2009 til 2017, ligesom hun har fået den engang populære damefrokost op at køre igen med stor succes. Hun har været gymnastiktræner i TGU regi i mange år, og ikke mindst er hun kvinden, der ligger bag initiativet til at holde vores by og kommune ren via skraldeindsamlinger. 

”Jeg startede Second Hand Markedet i Tømmeruphallen i 2009, fordi der var så meget tøj og gode ting, der bare blev smidt ud, som i virkeligheden kunne genbruges, og det var et stort hit. Vi kørte det i ni år, hvor vi havde Second Hand markedet to gange om året, men det sidste år begyndte der at være færre kunder til det, ikke fordi folk ikke længere solgte og købte, men nu foregik det mere over nettet, og derfor stoppede vi med at holde Second Hand markedet i Tømmeruphallen,”fortæller Tanja Døj.

Tanja Døj sørgede også for, at få doneret penge til Knæk Cancer, ligesom hun havde samarbejde med Røde Kors og Mødrehjælpen, så der netop ikke gik noget til spilde.

Man skal ikke sige, at det kan jeg ikke

Tanja Døj bor i Tømmerup, og det er også her, hun særligt har engageret sig i lokalsamfundet. Udover at Second Hand Markedet blev holdt i Tømmeruphallen, var det også her, at hun gennem mange år var gymnastik træner for TGU med holdet ’Familietons’.

”Jeg er stoppet som træner, men er stadig med i TGU Event, hvor vi blandt andet planlægger Damefrokosten i Tømmeruphallen, der i de sidste år har været et hit efter en del år, hvor den ikke havde opbakning. Vi fik den op at køre igen i 2013, og da vi arbejdede på sagen, var der mange, der sagde til mig, at den ville jeg ikke få op at køre igen, men det skal man ikke sige til mig, så det gjorde jeg. Der var 343 gæster i 2013, og vi har siden da ligget på omkring 300 gæster, så det er ret fint,” fortæller Tanja Døj, og fortsætter:

”Men det handler jo netop om at få gjort noget for fællesskabet, men også for klubben, og ikke mindst at få samlet nogle penge ind til TGU Ungdom.”

”Skraldedame”

For tre år siden oprettede Tanja Døj en gruppe på Facebook, der hedder ”Saml skrald Kalundborg og omegn”, der i skrivende stund har mere end 650 medlemmer, fordi hun var så træt af at se, hvor meget skrald, der lå og flød i naturen alle vegne. Det satte tankerne i gang.

”Det begyndte egentlig med, at jeg gik en tur på stien ude i Tømmerup, hvor jeg bor, og der lå simpelthen så meget skrald, på under 100 m samlede jeg en hel skraldesæk. Derfor lavede jeg gruppe, fordi jeg tænkte, at der var andre som mig, der var træt af at se alt det skrald flyde i naturen, og det var der. Vi var hurtigt 75, der tog turen i Tømmerup, og 20-30 inde i Kalundborg by, da vi afholdte den første skraldeindsamling, og det var jeg selvfølgelig rigtig glad for,” fortæller Tanja Døj.

Sidenhen er det blevet til mange ’saml skrald dage’ både arrangeret, men også blot, når man går en tur. Tanja Døj har fået tankerne i gang hos mange, og nu er det ikke blot en enkelt dag, at man samler skrald, nu er rigtig mange blevet opmærksomme på, at de kan gøre en forskel ved at hjælpes ad om at fjerne skrald fra naturen.

”Jeg går ture alligevel, og så kan man jo lige så godt tage en pose eller sæk med, og samle skrald på vejen. Det er bare blevet en vane, og det tror jeg, at det er blevet for en del mennesker efterhånden. Nogle gange går jeg med mine børn, andre gange med en veninde, og så går vi og hygger os, sludrer, og så kan vi jo sagtens samle skrald på turen samtidig. Mine børn er vant til at, jeg gør det, og hjælper også til indimellem, ligesom de er blevet gode til at sortere skrald, og de kommer også med på genbrugen af og til. De skal se, hvordan det foregår. Vi skal alle give videre til vores børn, at vi skal passe på vores jord, og det går ikke så godt i øjeblikket, når man bl.a. ser alt det plastik i verdenshavene,” siger Tanja Døj.

Sygdom går i glemmebogen

Faktisk lider Tanja Døj af sygdommen Alopecia, der ikke er en livstruende sygdom, men den betyder, at Tanja har mistet alt sit hår på kroppen. Hun fik konstateret sygdommen for omkring 15 år siden, og har været mærket af den i mange år, men mistede helt sit hår i for et par år siden, hvorefter hun pludselig fik det igen i et lille års tid, blot for at miste det igen. Men Tanja Døj lader ikke sygdommen ødelægge noget for hende, og hun har ofte så travlt, at hun glemmer den.

”Det går lidt i glemmebogen, fordi jeg har travlt med alt muligt andet, men selvfølgelig er jeg ked af det fra tid til anden. Men jeg kan ikke finde noget mønster. Jeg har lært at leve med det,” siger hun.

Faktisk var Tanja Døj i Sundhedsmagasinet i DR i 2018, hvor hun netop fortalte om sin sygdom til den kendte tv-læge, Peter Qvortrup Geisling. Derudover har hun også optrådt i magasinet Femina, i deres guldnummer tilbage i 2013 i forbindelse med, at de skrev om og hyldede 100 kvinder og ildsjæle, og her var Tanja Døj altså en af dem, der blev hyldet for alle de ting, hun gør på frivillig basis.

”Men i virkeligheden er det vel sådan, at de fleste ting, jeg gør, gør jeg med tanke på, at tingene ’smitter af’. Så når jeg sætter noget i gang, eller gør noget for andre, smitter det af, og flere vil gøre noget for hinanden, naturen eller hvad det nu måtte være,” fortæller Tanja Døj.

Stafet For livet

Tanja Døj har for ganske nylig mistet sin far til cancer, og har valgt at oprettet et hold til ’Stafet For Livet’, der foregår den 25./26. maj i Munkesøen i Kalundborg. ’Stafet For Livet’ er et døgn, hvor der bliver sat fokus på kræftsagen, og hvor hvert hold løber og/eller går i et helt døgn for at mindes, dem man har mistet til cancer, men også for at samle penge i den gode sags tjeneste. Der er allerede en hel del på holdet, men de kan godt bruge flere, så har man lyst kan man gå ind på www.stafetforlivet.dkog læse mere samt tilmelde sig. Tanja Døjs hold hedder 5 Tårns Heroes.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0