AnnonceLuk annonce
Lundbye Kunstfestival i 2021

09-06-2020

Foto fra Lundbye udstilling på Bispegården i 2018. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I  sommeren 2018 blev Johan Thomas Lundbyes 200 års fødselsdag fejret i guldaldermalerens føde- og barndomsby Kalundborg med en næsten to måneder lang festival, der bød på udstillinger,  foredrag, guidede ture og rundvisninger, koncerter og en hel del mere. Flere end 11.000 gæstede festivalen, og der arbejdes nu på en ny festival i 2021.

Ud af festivalen voksede en lokal Lundbyekomité, som har sat sig for at knytte Lundbye tættere til Kalundborg og den egn, han ofte vendte tilbage til, og hvor han fandt motiverne til nogle af sine billeder. Siden festivalen sluttede i 2018, har komiteen arbejdet på at lægge brikkerne til en ny festival i 2021. Igen med to udstillinger på Bispegården i Kalundborg samt en stribe andre arrangementer. Den ene udstilling er en fødselsdagsudstilling, 3. juli til 1. august, med værker af billedkunstnerne Mogens Balle og Hans Sørensen, som begge boede og virkede i Kalundborg, og som i 2021 ville være fyldt 100 år.

Den anden udstilling, 7. august til 12. september, bliver med privatejede billeder af J. Th. Lundbye, P.C. Skovgaard og Lorenz Frølich - den skal  give et indblik i venskabet og kunstnerfællesskabet mellem de tre guldaldermalere. Komiteen har kontakt til flere private samlere men går nu i gang med at annoncere bredt efter billeder til låns.

Nyt navn

Lundbyefestivalen har fået nyt navn - Lundbye Kunstfestival med undertitlen Arv og Inspiration, som vil indgå i det logo, der nu skal designes med J. TH. Lundbyes personlige signatur som blikfang - som den også var det i forbindelse med festivalen i 2018.

”Brikkerne til næste års festival er allerede godt på plads. Ikke mindst takket være engagement og idérigdom hos komiteens mange samarbejdspartnere tegner der sig et flot og varieret program,” fortæller Holger Prehnum på vegne af Lundbyekomiteen.

Når fødselsdagsudstillingen med Mogens Balle og Hans Sørensen åbner 3. juli, er der samtidig et jubilæum at fejre. For netop den dato i 1981 var der fernisering på den første udstilling på Bispegården. Onsdag den 1. september er Lundbyes fødselsdag, hvilket bliver dagen, hvor Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af kunstneren bliver afsløret på den plads på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Allé og Klosterparkvej ved Kaalund Kloster, som kommunalbestyrelsens Kultur og Fritidsudvalg har sagt god for. 

Af det foreløbige festivalprogram kan bl.a. nævnes:

  • En udstilling i Galleri Gry på Dyrehøj Vingård med billeder af Hans Sørensen og Mogens Balle.
  • En visekoncert med tekster fra 1930’erne, 40’erne og 50’erne i tilknytning til Balle/Sørensen-udstillingen med Visens Venner som arrangør.
  • En sangaften med sange fra Lundbyes tid i Sognehuset ved Raklev Kirke, som også har planer om en koncert med Copenhagen Cello Quartet.
  • En kunstkoncert med musik, sang, oplæsning og fotostater i Nyvangskirken.
  • En korkoncert i Vor frue Kirke i tilknytning til åbningen af Lundbye/Skovgaard/Frølich-udstillingen på Bispegården.
  • En særlig guldalderkoncert fra Vor Frue Kirkes klokkespil.
  • En landsdækkende fotokonkurrence med Guldalderen som tema.
  • Dertil kommer foredrag og rundvisninger i tilknytning til udstillingerne og guidede ture, hvor bl.a. Kalundborg Turistforening er praktisk arrangør.
  • Kalundborg Kommunes børnekulturkonsulent Søren Vind er idémand og tovholder for et antal skolekoncerter, hvor Lundbye-værker udsættes for røverhistorier og fri fantasi med efterfølgende besøg på udstillingen på Bispegården. 

Arbejdet med at søge tilskud fra diverse fonde er i gang og fortsætter hen over sommeren og efteråret. Komiteen har ligeledes indhentet tilbud på design af hjemmeside, Facebook- og Instagramprofil, som vil blive sat i værk, når økonomien tillader det.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0