AnnonceLuk annonce
Lokalt firma i opråb til Fødevarestyrelsen

10-12-2019

Anne Prahl og Jørgen Richelieu i produktionslokalerne på Smakkerupgården. Foto: Jens Nielsen

Ingen kontrol af tilsyneladende miljøvenlige importerede produkter til fødevarebranchen, et alvorligt problem mener indehaver af Kalundborg virksomheden Wrappy, og opfordrer Fødevarestyrelsen til at komme ud af starthullerne.

Fødevaretilsynet i Danmark kontrollerer ikke, om f.eks. importerede produkter, der bruges til at pakke madvarer ind i, overholder de danske sikkerhedsregler.

”Det er et potentielt alvorligt og stigende problem,” siger iværksætteren Jørgen Richelieu, der i 2018 var medstifter af virksomheden Wrappy i Kalundborg, der producerer genanvendelig bivoks madindpakning, også kaldet Wraps, som er en af tidens store grønne trends.

”Og hvis myndighederne ikke snart gør noget, risikerer vi, at forbrugerne fravælger det miljøvenlige,” siger han.

Virksomheden Wrappy har produktionslokaler på Smakkerupgården på Ærtebjergvej i Smakkerup.

Bivoks wraps er som udgangspunkt et særdeles miljøvenligt alternativ til plastikfilm og aluminiumfolie, som tilmed gør at mange madvarer holder sig friske længere. Wraps kan genanvendes hundredvis af gange, så man sparer både på plastik og folie og mindsker madspild. Samtidig er det billigere i brug. Wraps er typisk fremstillet af økologisk bomuld, behandlet med bivoks, harpiks og vegetabilsk olie, og det har faktisk været kendt siden som ”vokslærred” siden middelalderen, hvor det også blev brugt til at holde maden frisk.

Men der er én helt afgørende udfordring: Brugen af farver i wraps. Og realiteten er, at langt de fleste farver indeholder enten tungmetaller eller kemikalier, der over tid vil blive frigjort fra wraps og trænge ind i de madvarer, de skal beskytte.

”Da vi etablerede Wrappy i 2018 konsulterede vi eksperter i både trykfarver og i fødevarebranchen for at finde en trykfarve, der ikke ville blive frigjort til fødevarerne, og som kunne godkendes til de skrappe, men ganske fornuftige danske sikkerhedsstandarder vedrørende fødevarer,” siger Jørgen Richelieu, og fortsætter,

”Det tog os faktisk – sammen med eksperterne – et halvt år og rigtig mange penge at finde frem til en farve, der ikke udgjorde nogen risiko.”

”Og vi har haft så god succes, at der på ganske kort tid i både butikker og på nettet er dukket flere udenlandske konkurrenter op fra typisk Nordamerika, Australien og Kina. Og deres produkter er stort set alle plastret til med adskillige farver. Det er af to årsager et stort problem”.

”For det første er sikkerhedsstandarderne omkring fødevareemballage i de pågældende lande ikke nær så skrappe som i Danmark. Men det væsentligste er, at fødevarestyrelsen ikke kontrollerer, om produkterne overholder de danske regler og er ufarlige. I betragtning af, at det tog os et halvt år at finde blot én farve, der var ufarlig, er det svært at tro, at det er muligt at risikofrit at bruge indtil flere forskellige farver i en wrap. I hvert fald bør det kontrolleres, hvilket burde være meget enkelt”, siger Jørgen Richelieu.

”Myndighederne skal blot forlange at få oplyst præcist hvilke farver, der er anvendt, så kan de slå op og kontrollere om de pågældende farver er farlige eller ej”

Konkurrence er helt ok, men!

”Det her handler ikke om, at undgå konkurrence, selvfølgelig ikke,” siger Jørgen Richelieu. ”Men alt hvad vi laver handler om at producere miljørigtige og klimavenlige produkter, som overholder danske krav, og som forbrugerne kan være trygge ved.  Så kan vi ikke acceptere, at der importeres produkter, som overhovedet ikke kontrolleres. Den store risiko er jo, at forbrugerne bliver udsat for sundhedsskadelige stoffer, og derefter fravælger at bruge de miljørigtige produkter, fordi de er blevet fyldt med løgn (fordi der er nogen, der ikke har gjort deres hjemmearbejde). Så derfor kære fødevaretilsyn: Kom nu ud af starthullerne”.

Facts om Wrappy.

Wrappy blev grundlagt i Kalundborg i 2018 af Jørgen Richelieu og Anne Prahl, der sagde farvel til sit lærerjob for at blive producent af miljørigtig madindpakning.

Wrappy har siden oplevet en raketvækst i salg i Tyskland og Skandinavien, og har på kort tid ansat 8 medarbejdere i produktionen.

Wrappy kan både købes i over 250 butikker i hele landet og på nettet.

Facts om Jørgen Richelieu

Jørgen Richelieu er iværksætter og mest kendt som grundlægger af Danmarks førende virksomhed inden for miljøvenlige non-food produkter, Suztain.com i Vig i Odsherred.

Se også: Nyt bæredygtigt erhvervseventyrFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0