Lokalråd kæmper mod nedrivning af tidl. rådhus

Formand for Svebølle Lokalråd, Peer Justesen, fortæller om idéerne for det tidligere rådhus i Svebølle, og viser de fremmødte borgere (og politikere) rundt på ejendommen. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Lørdag eftermiddag viste Svebølle Lokalråd interesserede borgere rundt på det tidligere rådhus i Svebølle, som Kalundborg Kommune har planer om at rive ned, da der skal bygges en ny børneinstitution i stedet. Svebølle Lokalråd mener bestemt også, at børneinstitutionen er en rigtig god idé, men vil gerne, at man ligger den et andet sted og dermed bevarer det tidligere rådhus, der så kan bruges til andre formål - fx et kultur- og Foreningshus.

I budgetaftalen 2018 blev der afsat 13 mio. kr. til at bygge en ny børneinstitution i Svebølle. Den skal ligge, hvor det tidligere rådhus i byen ligger, og det skal derfor rives ned. Det er mange borgere i Svebølle og omegn imidlertid ikke enige i, er en god idé. De var derfor forbi det tidligere rådhus i Svebølle i dag, hvor Svebølle Lokalråd viste rundt, og fortalte om planer og idéer om bl.a. et Kultur- og Foreningshus på stedet. Derudover var der ligeledes mulighed for at udveksle gode idéer og debattere. 

En skam at rive en fin og brugbar bygning ned

”At kommunen vil bygge en ny institution er en rigtig god idé, og det er vi meget glade og taknemmelige for, men den skal ikke ligge, hvor det tidligere rådhus ligger. Der er så mange andre steder, de kan bygge, da kommunen har meget jord herude, og det er en skam at rive en fin bygning ned, der kan bruges til så mange andre ting. Som det er nu, er der rigtig mange aktiviteter på Dagcenter Åvangen, men der er voldsomt pres på, og vi kunne godt bruge en bygning til mange af vores foreninger herude,” fortæller Peer Justesen, der er formand Svebølle lokalråd, og fortsætter:

”Vi har kigget ejendommen igennem, og den er i fin stand. Den skal selvfølgelig opgraderes på nogle punkter, bl.a. gøres handicapvenlig. Men at rive noget ned, der kan fungere så godt, som denne bygning kan, til så mange formål, det vil være dumt.”

Motorvej betyder tilflyttere

Svebølle Lokalråd vil arbejde videre med projektet, ikke for lokalrådets skyld, men for de mange borgere, der har givet udtryk for, at det vil være dumt af rive en god bygning ned, som alle kan få gavn af – både yngre og ældre. Ligesom de er opmærksomme på, at der vil komme tilflyttere, når motorvejen bliver en realitet, og det betyder, at de skal have en større børneinstitution på sigt, hvilket også passer godt med at bygge den et andet sted.  

”Der kommer motorvej på et tidspunkt, og når den kommer, ligger Svebølle endnu bedre, hvilket vil sige, at meget af den jord, kommunen har, bliver udstykket til huse, og det er også børnefamilier, der køber. Den institution, der bliver bygget nu, bliver ikke stor nok til, at Svebølle vokser i indbyggertal,” siger Peer Justesen, og slutter:

”Uanset er der, som det er nu, en masse foreninger, der kunne bruge lokalerne her, ligesom man kunne lave noget for iværksættere, kontorfællesskab eller lign. Ungdomsklubben kunne også være her, der kunne holdes foredrag og tage lidt af presset fra Åvangen. Der kunne også være sundhedshus her, hvis det skulle blive aktuelt. Svebølle har ingen læger længere, og den sidste læge i Ubby går også snart på pension. Mulighederne er mange, og det er det, vi drøfter med borgerne i dag.”

Både kommunalbestyrelsesmedlem Niels Erik Danielsen (Enh.), og 2. viceborgmester, Gunver Jensen (S), var til stede for at høre mere om, hvad borgerne mener, og har af idéer.  Pt. er der i øvrigt sprogskole på det tidligere rådhus i Svebølle for omkring 200 mennesker.

Del