Lidt royal har man vel lov til at være
13-02-2021Af journalist Sonja Husted Rasmussen. Foto: Henry Frederiksen, Kalundborg
Besøg af den kongelige familie kastede flere gange glans over Kalundborg i borgmester Jørgen Hagemann-Petersens regeringstid.
Jørgen Hagemann-Petersen følte sig som kalundborgenser med hud og hår, og han lod sjældent muligheden gå fra sig, hvis han kunne iscenesætte Kalundborgs glorværdige fortid på ny.
1959 blev et stort år for byen og dens borgmester, da Kong Frederik d. 9. indviede Elektricitetsselskabet Isefjordsværkets Blok 1 af Asnæsværket, der i de kommende år voksede til Sjællands største kraftværk.
Asnæsværket var planlagt allerede i Socialdemokratiets sidste byrådsperiode men blev altså indviet, da den konservative borgmester var kommet til magten.
Ungerne skulle tisse
Forhenværende borgmester Aage Brejnrod, der afløste Hagemann på posten, husker stadig indvielsen. Brejnrod var lærer på Rynkevangskolen og var, som han udtrykker det, udkommanderet til sammen med sin 1. klasse at repræsentere Rynkevangskolen. Kongen kom sejlende med kongeskibet Dannebrog og lagde til kaj, meget forsinket.
Det skabte ikke større royale følelser hos Kalundborgs senere borgmester, for forsinkelsen betød, at de små skoleelever skulle tisse. Toiletter var der ikke lige tænkt på. De måtte derfor træde af på naturens vegne – i naturen.
Borgmesterkæden
I 1968, året da J.H.P. fyldte 60 år, var tronfølgerparret inviteret på officielt besøg i byen for at fejre 800-året for Kalundborgs grundlæggelse.
I anledning af det royale besøg havde byens erhvervsliv, foreninger og mange privatpersoner samlet ind til en borgmesterkæde, som Hagemann kom til at bære ved mange officielle begivenheder de følgende år.
Om kæden fortæller Aage Brejnrod, at redaktøren for Kalundborgs socialdemokratiske avis Christen Haurum da også gerne ville bidrage til kæden, selv om den konservative borgmester ikke ligefrem var hans livret. Haurum og det socialdemokratiske organ havde dog kun råd til et halvt led til kæden, og den gave blev afslået af Komiteen for indsamling til borgmesterkæde i Kalundborg.
Kæden er udført i 18 karat guld. Kæden kom i brug halvanden time efter, den var blevet overrakt til borgmesteren, da han åbnede en stor erhvervsudstilling i Kalundborghallen. Ca. 100 foreninger, virksomheder, forretninger og privatpersoner bidrog til indsamlingen af de 30.000 kr., som kæden kostede.
Nederst ses Kalundborgs gamle signet og over den Kalundborgs byvåben. På fire led i kæden ses også symboler for landbrug, handel, håndværk, industri, søfart og fiskeri.
I 1971 kom kongeparret på officielt besøg i Kalundborg i anledning af Vor Frue Kirkes 800 års fødselsdag.
Det skete
Gennem sin borgmestertid kunne Hagemann, iført borgmesterkæde, foretage en stribe indvielser i sin kommune.
Der skete meget i de år viser en oversigt over alt det, som Hagemann-Petersen var medvirkende til:
1957 Kalundborg Gymnasium
1960 Ny færgehavn og stationsbygning
1960 Gadegennembrud Vænget
1960 Olieraffinaderiet (Veedol, senere Esso og Statoil, nu Equinor
1962 Biblioteksgården
1962 Flyveplads Kaldred
1963 Plejehjemmet Solgården
1963 Gymnasieudvidelse
1963 Kalundborghallen
1963 Carmen Curlers starter produktionen
1966 Kommunesammenlægning med Tømmerup
1968 Munkesø Stadion
1968 Ulshøjskolen
1969 Novo
1970 Kommunesammenlægning med Raklev, Røsnæs og Årby
1970 Indretning af byrådssalen i Det gamle Rådhus i Adelgade
1971 Gadegennembrud-Bredgade
1972 Gyprocs gipspladefabrik
1973 Munkesøskolen
1977 Kaalund Kloster indrettes til administration efter brand
1978 Kalundborghal 2 med svømmehal
Oliekrigen
Næste artikel i serien om Jørgen Hagemann-Petersen handler blandt andet om oliekrigen, som Hagemann-Petersen tabte og hans firma dermed mistede olieleverancerne til kommunens institutioner.