AnnonceLuk annonce
Langbølgesender er ikke kulturhistorie.

10-10-2018

Læserbrev:

Langbølgesender er ikke kulturhistorie

De få bevarede stumper af Mad Money II, der i 1944 nødlandede på Asnæs, er det stykke moderne kulturhistorie, der skal omtales i et dokumentarprogram om middelalderens Kalundborg, som tv-stationen dk4 er ved at optage, vurderer Museumsforeningen.

Dermed udelukker foreningen historien om den mere end 90 år gamle sendestation og de to tårne på Gisseløre, som fra 1927 – 1952, landsdækkende formidlede dansk sprog og kultur, musik, nyheder og oplysning, og derfor indlysende spiller en uvurderlig rolle i opbygningen af det moderne danske samfund.

Senderen og de karakteristiske tårne i bunden af fjorden, blev et vartegn for byen på linje med Vor Frue Kirke, og et anlæg der, mere noget end andet i byen, gjorde Kalundborgs navn kendt langt ud over den nordlige halvkugle.

Da Folketingets kulturudvalg i 2007 aflagde beretning om planen `By og bygning – bevaring for fremtiden´, blev der sat fokus på, at få udpeget værdifulde arkitektoniske og historiske miljøer - gerne tematiske - af betydning for den danske kulturarv, og af en væsentlig lokal- og national kulturhistorisk værdi.

En kategori anlægget på Gisseløre må siges, at falde ind under, da hele anlægget fortæller historien om radiofoniens barndom og ungdom i Danmark, hvor Kalundborg var centrum,konkluderer kommunen i rapporten `Værdifulde kulturmiljøer´ fra 2013. Siden er der ikke sket noget som helst, der peger frem mod en bevaring.

I det øjeblik, der ikke længere sendes radio fra Gisseløre, skal tårnene og bygningerne fjernes, med mindre anlægget opnår anerkendelse som industrikulturelt minde, der kunne åbnes og fortælle historien om den radioteknologiske udvikling i 1900-tallet, hvor Kalundborg var centrum.

Niels Plaschke

Journalist (dj)

Skibbrovænget 23, KalundborgFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0