AnnonceLuk annonce
Lad nu bilen stå efter julefrokosten

14-12-2018

Foto: Rådet for Sikker Trafik.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Det er desværre stadig et problem, at alt for mange kører bil, når de har drukket for meget alkohol, både hjem fra festen, men også dagen derpå. Julemåneden med de mange julefrokoster er ingen undtagelse – tværtimod. 

Ny undersøgelse viser, at hver 7. dansker har kørt bil dagen efter en våd aften, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre. I løbet af december tager mange til julefrokost, hvor der vil blive indtaget store mængder af alkohol. Det får nu Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet til at advare om, at man risikerer at ende som spritbilist dagen efter festen, hvis man ikke tænker sig godt om. 

I undersøgelsen, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har gennemført blandt 860 bilister, svarer 15 procent af de adspurgte, at de inden for det seneste år har kørt bil dagen efter en våd aften, selv om de var i tvivl om, hvorvidt deres promille stadig var for høj. Nogle har endda gjort det flere gange. 

Spritkørsel er hvert år skyld i, at alt for mange mennesker enten kommer til skade i trafikken, og skal leve med mén resten af livet, eller i værste fald omkommer. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man ikke køre. Hvis du har været til fest til ud på natten, så lad bilen stå til om eftermiddagen, før du kører nogle steder,”siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Konsekvenser - også for familien
For at generhverve kørekortet efter spritkørsel, skal man bl.a. gennemgå et kursus i Alkohol, Narko og Trafik hos regionerne. Her har man i 2017 spurgt 3.885 dømte spritbilister, i hvilken anledning de blev taget af politiet. Hele 13 procent svarer, at de blev taget "dagen derpå". 

”Ud over at man udgør en stor risiko i trafikken, hvis man kører rundt med for meget alkohol i blodet, så kan det også have en stor social betydning, hvis man mister kørekortet. Det kan betyde, at man ikke kan passe sit arbejde, og dermed mister sit eksistensgrundlag, hvilket både rammer den enkelte og familien. Så lad bilen stå, hvis du har drukket og er i tvivl om din promille,”siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Sammen med Rådet for Sikker Trafik står TrygFonden bag den aktuelle spritkampagne "Klar til et pust?". Se kampagnen her og få bl.a. info om, hvor mange der er dræbt og kvæstet i spritulykker, hvor lang tid det tager at blive ædru og hvor meget en genstand er. 

Kontrol dagen derpå

I december sidste år sigtede politiet 478 danskere for spritkørsel. I julemåneden har politiet derfor ekstra fokus på spritkørsel, og sætter ind med mange kontroller. En del af kontrollerne gennemføres også dagen efter de store julefrokostdage, hvor nogle trafikanter efter få timers søvn vælger at tage bilen til fx bageren, genbrugspladsen eller kører børnene til sportsaktiviteter. Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0