AnnonceLuk annonce
Kunstner med hat og forårsløg

21-08-2020

Billedkunstner Ditte Forchhammer er udvalgt til at vise sin kunst søndag den 23. august til 'Min Tourné med en Gallerivæg'. Foto: Gitte Korsgaard. 

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Den lokale billedkunstner Ditte Forchhammer er vært for et lidt anderledes kunstprojekt, når det kommer til Kalundborg søndag den 23. august. ’Min Tourné med en Gallerivæg’ er en performativ udstilling, som bevæger sig gennem Danmark. 

Idéen med projektet er, at invitere kunstnere fra forskellige steder i landet til at agere med den hvide væg gennem en række en-dags solo-udstillinger. En kunstner bliver afløst af en ny kunstner i en ny by - som en kunststafet gennem landet, hvor væggen manuelt bliver trukket gennem hver by. Man vil gerne se, om der er stor forskel på kunsten i byerne og landsdelene, og den 23. august kommer den hvide væg altså til Kalundborg, hvor den lokale billedkunstner Ditte Forchhammer fra Kalundborg er udvalgt til at vise sin kunst, når gallerivæggen kommer til byen. 

Kunstneren med hatten

Ditte Forchhammer flyttede til Kalundborg sammen med sin kæreste, Marttin, for godt to år siden. Når man møder Ditte Forchhammer på sin vej, bærer hun ofte en eller anden form for hat, da hun holder meget af hatte og faktisk har båret dem helt tilbage til, da hun var helt ung og boede i England. 

”Jeg holder meget af hatte, og har ofte en på. Tror faktisk, at flest genkender mig med hat. Nogle har mange sko eller tasker, jeg har mange hatte. Der er noget fint over at gå med hat – måden hvorpå de indrammer et ansigt. Det kan jeg godt lide,” fortæller hun.

Ditte Forchhammer er oprindelig uddannet folkeskolelærer, og har arbejdet som specialklasselærer i mange år. Indtil en dag, hvor hun pludselig vidste, at det var tid til et skift i sit arbejdsliv. Hun har arbejdet som billedkunstner siden 2006. Hun maler for at glæde sig selv, men også for at glæde andre. Hun elsker at fortælle historier med sine malerier, der er farverige med mere eller mindre "skjulte" motiver. Udover de traditionelle maleredskaber, maler Ditte Forchhammer også med porrer og forårsløg, som giver det særlige fine strejf på hendes lærred.

”Jeg holder meget af, at male semiabstrakt. Her ligger ting skjult i det abstrakte. Nogle ser en ting i maleriet, andre noget helt andet. Jeg gør det naturligvis for selv at glædes, men også for at glæde andre. Det ved jeg, at jeg gør, og det betyder uendeligt meget for mig," fortæller hun.

En svær periode

Ditte Forchhammer tog faktisk hul på sit kunstnerliv i forbindelse med, at hun mistede sin far. Hans død satte tingene i perspektiv for hende. Hun vågnede pludselig op en nat, og vidste, hvad hun skulle.

”Jeg vågnede kl. 4 en morgen, og sagde til min daværende mand: "Nu ved jeg det!” 

”Hvad ved du?” svarede han søvndrukken. ”Jeg skal male. Jeg skal male,” svarede jeg, og han spurgte pænt, om jeg ikke kunne vente et par timer til, og så sov vi videre. Næste dag handlede vi det hele ind, så jeg kunne male. Nu vidste jeg endelig, hvad jeg skulle, og jeg sagde mit job op,” fortæller hun.

Kunstnerlivet begynder og blomstrer

I en tid går det rigtig fint, og Ditte Forchhammer udstiller på gallerier og sælger sine malerier, men da finanskrisen gør sit indtog i Danmark, sælger hun desværre ikke så mange malerier længere.

”Da jeg havde malet et års tid, finder jeg et galleri, og jeg solgte 11 malerier den første dag, hvor jeg udstillede der. Jeg blev så glad. Det går rigtig godt en tid, hvor jeg også underviste på LOF og samtidig gav privatundervisning. Det var starten på mit kunstnerliv, kan man vel sige. Men under finanskrisen dykkede det hele. Jeg blev skilt og havde det slemt i en lang periode. Men jeg kom over på den anden side med hjælp fra min kæreste, Marttin og mine malerier, og det hele begyndte igen at fungere for mig,” fortæller Ditte Forchhammer.

Porrer og forårsløg

Ditte Forchhammer maler ikke blot med pensel, svamp og andre mere eller mindre almindelige remedier, når hun maler. Hun maler nemlig også med porrer og forårsløg – det har hun faktisk gjort i mange år. Hun har endda en sponsor, der leverer grøntsagerne til hende.

”Hver uge henter jeg forårsløg og porrer i Føtex. Dem bruger jeg i mit arbejde. Jeg spurgte ind til at få en aftale, som jeg havde en aftale med Irma, da jeg boede i Hillerød, og Føtex ville gerne være med. Jeg brugte dem også, da jeg malede sammen med en masse børn i sommer på biblioteket.

Kunsten gennem Danmark

Kunstner Ida Brottmann er idékvinden bag »Min tourné med en gallerivæg«, som skal bevæge sig gennem Danmark.

Projektet starter i København og slutter i Aalborg med stop i Lyngby, Virum, Roskilde, Samsø, Kalundborg, Odder, Århus, Randers og Brønderslev. Undervejs vil væggen udstille værker fra kunstnere som bor i de enkelte kommuner og byer den kommer igennem.

Solo-udstillingen i Kalundborg på søndag begynder hos Ditte Forchhammer, der bor på Sct. Jørgensbjerg i Kalundborg. Herfra vil væggen blive trukket ned gennem Kordilgade til Solskinspladsen. Herefter videre ned i havneparken til Costa Kalundborg Kaffe. Derefter går turen via Strandstien langs houget til Ellingelund og videre op gennem forskellige beboelseskvarterer i byen til Nyvangskirkens Parkeringsplads for at slutte af hos Ditte Forchhammer, der i dagens anledning har udstillet sine malerier i sin gårdhave i Nice’s Hus, Sct. Jørgenbjerg 30.

Solo-udstillingen begynder søndag den 23. august kl. 11, og slutter omkring kl. 14.30-15. Man kan læse mere om kunstneren på www.ditteforchhammer.dk


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0