AnnonceLuk annonce
Kunst i pinsen: Så er den ged barberet

31-05-2020

Rasa Dzimidaviciute Olesen forklarer om sit seneste maleri. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

I mange år er kunst og pinse gået hånd i hånd i det Midt- og Vestsjællandske. Her har kunstnere og kunsthåndværkere budt kunstinteresserede fra nær og fjern indenfor i værksteder, gallerier og udstillingssteder under Kunstdage i pinsen. Og sådan er det heldigvis også i år.

Kunstdage i pinsen byder på trods af den aktuelle Corona situation velkommen til tre dage fyldt med spændende kunstoplevelser. Godt og vel 100 udstillere har valgt at åbne dørene for kunstpublikummet.

Det er kunstnere fra Kalundborg, Holbæk, Lejre, Ringsted, Slagelse og Sorø kommuner som byder indenfor, i Kalundborg Kommune kan 18 kunstnere besøges.

Kunst i hestestalden

I landlige omgivelser på Havnemarken i Bjerge tager Ulla Dichmann, Galleri DichmannART, imod alle pinsedage i den gamle stald, som er omdannet til udstillingslokale.

Lige nu er Ulla Dichmann optaget af at male ordsprog og talemåder. Bl.a. det flotte maleri med titlen ’Så er den ged barberet’, men der er også malerier som symboliserer ordsprog som, ’Det blæser en halv pelikan’, og ’Man skal ikke kaste perler for svin’.

”Det er 8. år jeg er med i Kunst i pinsen, og der plejer at være godt 200 som kikker forbi, alene i går var der 60 mennesker, og vi hygger os med det,” fortæller Ulla Dichmann, som er godt tilfreds til tilslutningen.

Sæl solgt

Hos Torben Søndergaard Gregersen på Møllevangen i Gørlev, har der også været mange besøgende som. har nydt de flotte stenskulpturer, og flere har da også skiftet ejer i løbet af pinsen, bl.a. er der solgt en flot sæl, udført i granit.

Det er de flotte skulpturer i granit som fylder mest i udstillingen, men der er også blevet plads til et små flotte skulpturer i bronze, en nyhed hos Gørlev kunstneren.

”Det er æbler som jeg har fundet i min have som fuglene har spist af, som der er lavet forme af og støbt i bronze, æblerne med et søm igennem har jeg set på et stakit på en tur med hunden, og nu er det så blevet til små skulpturer i bronze,” fortæller Torben Søndergaard Gregersen mellem de mange der kikker forbi for at se det flotte håndværk.

Who’s that girl

I Ubby har Rasa Dzimidaviciute Olesen åbnet sine atelierdøre til Kunstdage i Pinsen for tredje gang i træk. Og tilstrømningen er stor for at opleve de flotte malerier.

Rasa er født og opvokset i Litauen, men har de sidste 20 år boet i Danmark.

Mennesket er den vigtigste figur i Rasas oliemalerier. Inspireret af begreber, ordsprog, linjer fra kendte sange eller en fortælling fra biblen, mytologi og eventyr, skabes billederne og Rasa finder paralleller mellem det og os; nutidens mennesker.

Hos Rasa er der også to gæsteudstillere, hendes mor og hendes søster, derfor er både det danske og det litauiske flag hejst i flagstangen.

Både mor Konstancija Dzimidaviciene og storesøster Daina Dauksiene er anerkendte keramikere i Litauen, hvor de bor og arbejder.

Rasas mor udstiller en skulpturserie i organiske former i stentøj, mens storesøster udstiller sine stentøjsfugle og æbler dekoreret med klar glasur i de røde toner der går som ’varmt brød’.

Et af de malerier som er solgt, men som kan opleves hele pinsen hos Rasa Dzimidaviciute Olesen, er maleriet med titlen ’Who’s that girl’, hvor Trump, Putin og Kim Jong-un sidder rundt om et bord og spiller Klodsmajor om verden, mens en pige spekulativt kikker på, et helt fantastisk levende maleri, som var solgt få timer efter det var sat til slag.

Kunstdage i pinsen har eksisteret i 19 år. Her kan både amatører som professionelle kunstnere og kunsthåndværkere deltage og invitere besøgende indenfor. Som gæst kan man både se kunst af høj kvalitet og møde amatører, der gerne vil dele deres passion for kunst og kunsthåndværk med andre. Det er netop mangfoldigheden, der gør Kunstdage i pinsen til noget helt særligt. 

Kunstdage i pinsen foregår i Holbæk, Kalundborg, Slagelse, Lejre, Ringsted og Sorø kommuner i perioden den 30.- 31.maj & 1. juni. Alle dage fra kl. 11-17.

Se mere på hjemmesiden – klik herFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0